Flutter Nedir? Ne İşe Yarar?

İçindekiler

Son yıllarda yazılıma yönelik ilgi ve ihtiyacın artması, e-ticaret sitelerinin gelişmesi ve yazılım sektöründe girişimlerin çoğalması gibi nedenlerle “Flutter nedir?” sorusu gündemi meşgul ediyor.

Flutter; mobil, masaüstü ve web uygulamaları geliştirmek için kullanılabilecek bir framework’tür. Cross yani çapraz platform olması sayesinde de hem iOS hem de Android tabanlı uygulamalar geliştirilebilir. Google tarafından geliştirilen ve ilk kez 2017'de kullanıma açılan Flutter; açık kaynak kodlu, UI yazılım geliştirme kiti olan bir cross-platform olarak da tanımlanabilir. 

Çoğunlukla mobil uygulamalar için kullanılan Flutter, bünyesinde widget ve araç kütüphanesi de barındırır. Bunlar sayesinde uygulama tasarım süreci oldukça hızlı ilerler. Dart yazılım dilinin kullanılmasi ise Flutter platformu ile geliştirilen uygulamaların hızlı ve verimli çalışmasını sağlar. 

Peki, Flutter ne işe yarar ve neler yapılabilir?

Flutter ile Neler Yapılabilir?

İlk olarak yazılım dünyasına pek aşina olmayanlar için birkaç bilgi verelim. SDK veya Türkçe karşılığı ile yazılım geliştirme kiti, pratik bir şekilde uygulama geliştirmek isteyenler için gerekli araçları bir arada kullanıma sunan sistemlerdir.

Framework ise yazılım geliştirme aşamasında kullanılan kütüphanelerin bir arada bulunduğu yapının adıdır. Framework’ler ile kullanıcı arayüzü (UI/User Interface), form kontrolü, veri bağlantı ve tema motoru gibi kütüphanelerden istenilen dosyalara ulaşılabilir.

Flutter ise uygulama geliştirmek isteyenler için Google tarafından sunulan SDK’dir ve mobil UI framework’üdür. Bu sayede özellikle mobil için ihtiyaç duyulan hemen her uygulama geliştirilebilir. Platformda mobil uygulamaların yanında web uygulamaları hazırlamak da mümkündür. Flutter'in kütüphaneleri sayesinde tasarım ögeleri kolayca yerleştirilebilir ve süreç hızlanır. Ayrıca mobil uygulamaları özelleştirmek, optimize etmek ve farklı cihazlara uygun kusuruz görünümler elde etmek için de Flutter kullanılabilir. 

Flutter Kullanım Alanları Nelerdir?

flutter-kullanim-alanlari

Açık kaynak kodlu olması ve kolayca öğrenilebilmesi ile öne çıkan Flutter’ın en yaygın kullanım alanları e-ticaret ve eğitimdir. Özellikle e-ticaret sitelerinin çoğunda kullanılır.

E - Ticaret

Günümüzde işletmeler, milyonlarca kullanıcıya kolayca ulaşabilmek için e-ticaret platformlarından yararlanır. Flutter ise stabil, uygun maliyetli ve işlevsel uygulamalar geliştirmek isteyenler için oldukça avantajlıdır. Ayrıca Flutter, ödeme sistemi uygulamaları geliştirmek için de kullanışlıdır. Bu nedenle de e-ticarette sık sık tercih edilir. 

Eğitim

2019 yılında ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi, tüketicilerin satın alma ve satın aldıkları ürün veya hizmetleri kullanma şekillerini önemli ölçüde değiştirdi. En büyük değişikliklerden biri ise eğitim sektöründe yaşandı. Bu dönemde uzun süre eğitimler online verildiği için pandemi sonrasında da tüketicilerin bir kısmı eğitimleri online almaya devam etti.

Online eğitim uygulamalarında da genellikle Flutter’ın tercih edildiği görülüyor. Çünkü eğitim almak isteyen tüketicilerin birbirinden çok farklı özelliklere sahip cihazları olabiliyor. Flutter ise bunların hepsi için sorunsuz bağlantı seçeneği sunuyor. 

Bireysel ve Kurumsal İhtiyaçlar

Bireysel veya kurumsal uygulamalara ihtiyaç duyulduğunda genellikle Flutter’dan yararlanılıyor. Çünkü Flutter ile oldukça gelişmiş sistemler kurulabildiği gibi basit bir sorunun çözümü için de uygulamalar geliştirilebilir. Flutter Provider kullanımı ile basit adımlar sonucu zengin mimariler oluşturulabilir. Aynı şekilde Flutter API kullanımı da kolaydır ve bu sayede hem bireysel hem de kurumsal uygulama ihtiyaçları karşılanabilir.

İşletme

Flutter platformunun kullanım alanları arasında işletme programları da vardır. İşletmeler, işletme içi ihtiyaçlar için uygulama çözümleri üretebilirler. Flutter ile işletmeler personel takibi, müşteri ilişkileri yönetimi, insan kaynakları, stok takibi, kargo takibi gibi birçok ama. için uygulama geliştirebilirler.

Sosyal Ağ

Sosyal ağ uygulamaları geliştirmek için de Flutter tercih edilebilir. Bunlar kapsamlı bir sosyal meyda uygulamasının yanında basit mesajlaşma uygulamaları da olabilir. Flutter ile kurum içi iletişim için bir mesajlaşma uygulaması geliştirilebilir veya sosyal gruplar için çevrim içi topluluk uygulamaları tasarlanabilir. 

Mobil Oyun

Flutter üzerinden iki veya üç boyutlu (2D & 3D) mobil oyunlar geliştirmek mümkündür. Yani bu framework ile basit bulmaca oyunları da zengin içerikli strateji oyunları da geliştirilebilir. 

Flutter Nasıl Kullanılır? 

Flutter kullanmak için öncelikle platformun web sitesi üzerinden bilgisayarınıza uygun programı indirip kurmalısınız. Ardından program içindeki araçları kullanarak uygulamanızı oluşturabilirsiniz. 

Flutter'da önce arayüz tasarlanır. Widget kütüphanesi ise arayüz tasarımını oldukça basit bir hale getirir. Oluşturduğunuz arayüzü Dart programlama dili ile geliştirerek hem Android hem de iOS için uyumlu bir uygulama yapabilirsiniz.

Flutter Neden Tercih Edilmelidir?

Flutter’ın tercih edilmesinin en önemli sebepleri kısaca şöyle: 

  • Flutter kütüphaneleri aracılığı ile birçok kod dizisine kolayca erişilebilir ve geliştirilen uygulamaya kolayca eklenebilir. 
  • Widget gibi kullanıcıların kolayca işlem yapmasını sağlayan birçok öge barındırır ve kolayca geliştirilen uygulamaya eklenebilir. 
  • Kodlar kolayca değiştirilebilir. Bu sayede ortaya çıkan sorunlar kolayca aşılabilir. 
  • Flutter, API kullanımı açısından oldukça başarılıdır ve neredeyse her API, uygulamaya eklenebilir. Böylece Flutter, ödeme sistemi entegrasyonu gibi süreçlere de olanak tanır. Paynet gibi sanal POS sağlayıcıları ile anlaşma imzalanabilir ve mobil uygulamadan kolayca ödeme alınabilir. 
  • Mobil geliştiriciler genellikle yüksek performans için native sistemlerden faydalanır. Flutter ise kullandığı teknik mimari sebebiyle native uygulamalara çok yakın bir performans sağlar. 
  • Flutter izinler, GPS bilgisi alma ve diğer veri toplama işlemleri için pratik çözümler sunar. 

Son olarak öğrenmesi oldukça kolay olan Flutter, hem iOS hem de Android ile çalışabilir. Bu sayede kolayca uygulama geliştirilebilir ve geliştirilen uygulama neredeyse tüm akıllı telefon kullanıcılarına ulaştırılabilir.

Android Uygulamalar İçin Flutter’ın Avantajları

Android, Google tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Flutter’da da Google imzası bulunur. Bu sayede oldukça stabil çalışan uygulamalar geliştirilebilir. Flutter’ın en büyük avantajı ise Android için geliştirilen bir uygulamanın, kolayca iOS için de hazır hale getirilebilmesidir.  

iOS Uygulamalar İçin Flutter’ın Avantajları

Apple tarafından geliştirilen iOS, iPhone’larda kullanılan işletim sistemidir. Flutter ile Android tarafında olduğu gibi iOS’ta da stabil çalışan uygulamalar kolayca geliştirilebilir. Ayrıca iOS tarafında test işlemlerinin çok sık yapılması gerekir ve Flutter ile de bu işlem kolayca yapılabilir.

Flutter Dart Nedir?

Flutter, Dart yazılım dili üzerinden geliştirilir. Bu nedenle de sık sık kaynaklarda veya sohbetler esnasında Dart Flutter veya Flutter Dart ismiyle anılır. Dart dilini bilen kişiler, Flutter’ı çok kısa bir süre içerisinde öğrenebilir ve uygulamaları hayata geçirebilir.

Flutter ve React Native Arasındaki Fark

React Native, Flutter kadar popüler olan bir framework’tür. Temel olarak farkları ise şöyle sıralanır: 

  • Flutter, Dart dilini kullanır. React Native ise JavaScript dilini kullanır. 
  • React Native’e göre Flutter biraz daha iyi performans sağlar.
  • React Native, Facebook’un; Flutter ise Google’ın imzasını taşır. 

Kısacası aralarında farklar bulunur. Ancak React Native, en az Flutter kadar çok kullanılan bir sistemdir. İki sistemin de geliştirilecek uygulamaya göre eksileri ve artıları vardır. Bu nedenle yazılacak uygulamaya göre ihtiyaçlar tespit edilmeli ve buna uygun olarak Flutter veya React Native arasında tercih yapılmalıdır. 

React Native hakkında detaylı bilgi için "React Native Nedir, Nasıl Çalışır?" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Flutter, Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir mobil uygulama geliştirme çerçevesidir. Dart programlama dilini kullanarak, tek bir kod tabanından iOS, Android, web ve diğer platformlar için etkileyici ve hızlı performans gösteren kullanıcı arayüzleri oluşturmanıza olanak tanır. Widget tabanlı bir yaklaşımı vardır, bu da kullanıcı arayüzünü oluşturmak için temel yapı taşlarını bir araya getirmenizi sağlar.

Flutter'ın resmi dokümantasyonu, rehberleri, örnek projeleri ve topluluk etkinlikleri gibi kaynaklar geliştiricilere yardımcı olur. Ayrıca, sorunları çözmek, yeni özellikler eklemek ve güncellemeler sağlamak için topluluk üyeleri de katkıda bulunabilir.

Flutter, özellikle mobil uygulama geliştirme süreçlerini kolaylaştırmak ve hızlandırmak için kullanılır. 

Flutter dili ile mobil, web ve masaüstü uygulamaları oluşturabilirsiniz.

Flutter, Dart adlı bir programlama dilini kullanır. Dart, Flutter'ın geliştirilmesi ve uygulama geliştirme süreçlerinde kullanılan ana programlama dilidir.

5 dakika