Mail Order Nedir, Nasıl Yapılır?

İçindekiler

E-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte dijital ödeme alma yöntemlerinin sayısı da arttı. Fakat e-ticaretin yaygın olmadığı dönemlerde de dijital ödeme alma yöntemleri mevcuttu. Bunlardan biri ise günümüzde de kullanımı devam eden mail order. Peki, mail order sistemi nasıl çalışır?

Öncelikle “Mail order nedir?” ve ”Mail order ne demek?” gibi soruların cevaplarını verelim.

Mail Order Nedir?

Mail order; ödemenin online ve uzaktan yapılmasına imkân veren, POS cihazı veya kredi kartında fiziksel açıdan bir problem olması ihtimaline karşı kullanılan, posta ve telefon siparişi olarak da bilinen ödeme yöntemdir. Postayla alışveriş veya telefonla alışveriş gibi isimlerle de adlandırılır. Bu şekilde adlandırılmasının sebebi ise sistemin çalışma prensibidir. Mail order ile alışveriş ve ödeme işlemi, kart bilgilerinin e-posta yoluyla ödeme kuruluşuna iletilip onaylatılması ile tamamlanır.

Mail Order ile Ödeme Alma

Mail order ile ödeme almak için öncelikle bu hizmeti sunan bir ödeme kuruluşu ile çalışıyor olmak gerekir. Bu hizmet ile bilgisayar, tablet, akıllı telefon veya POS cihazı üzerinden mail order yaparak ödeme almak mümkündür. Peki, mail order nasıl yapılır?

Mail Order Nasıl Yapılır?

Mail order yapmak temelde basit bir işlemi kapsar. Bu yöntemle ödeme almak için bilgisayar, tablet veya akıllı telefon gibi cihazlar üzerinden erişilebilen mail order formu kullanılabilir. Çalışılan bankanın veya ödeme kuruluşunun sunduğu forma, mail order yöntemini tercih eden müşterinin kart bilgileri girilir. Bu süreçte müşterinin kart bilgileri çoğu zaman telefon üzerinden alınır. Dolayısıyla güvenlik açısından riskli olduğu da söylenebilir.

Ödeme almak için kart sahibinin adı ve soyadı, kart numarası, kartın son kullanma tarihi ve CVV/CVC kodunu (güvenlik kodu) girmek yeterlidir. Kart sahibi ile ilgili herhangi bir iletişim bilgisi yazmaya gerek yoktur. Bilgiler girildikten sonra sistem, banka ile iletişim kurar ve kartla ilgili bir engel yoksa ödeme onaylanır.

POS Cihazından Mail Order Nasıl Yapılır?

Mail order, POS cihazı üzerinden de yapılabilir. Bu işlem için mail order ile ödeme alma özelliği olan bir POS cihazı kullanılmalıdır. Form üzerinden yapılan işlemde olduğu gibi kredi kartı bilgileri POS cihazına girilir ve işlem tamamlanır. Bu yöntem, uzaktan ödeme yapılacağında veya ödeme yapılacak kartın çipinin ya da manyetiğinin bozuk olduğu durumlarda tercih edilir. Ayrıca POS cihazının kart okuma kısmında oluşabilecek arızalarda ve internet bağlantısının kopması gibi durumlarda da bu yöntem kullanılabilir. Mail order’ın güvenlik riskleri taşımasından dolayı, bu gibi durumlarda, daha güvenli olan link ile ödeme yöntemi tercih edilebilir.

Mail Order Nasıl Açılır?

Her banka ve kredi kartı, mail order ile ödeme yapmak için uygun değildir. Bu yöntemle ödeme yapmak için ilgili kartın mail order işlemlerine açık olması gerekir. Dolayısıyla kart sahibinin, mobil bankacılık uygulamaları aracılığıyla mail order açma işlemi yapması gerekir. Birçok banka uygulamasında bu işlem, “posta/telefon ile alışveriş” adıyla yer alır. İlgili menüden posta/telefon ile alışveriş işlemlerine izin verilerek kartı mail order’a açmak mümkündür.

Bununla birlikte her kart için belirli bir mail order limiti bulunur. Söz konusu limiti belirlemek de kart sahibinin kontrolündedir. Ödenecek tutarın mail order limitini aşması halinde yine bankacılık uygulaması üzerinden limit artırılabilir.

Sanal Kartla Mail Order Olur mu?

Kart sahibi tarafından izin verildiği takdirde kredi ve banka kartlarından mail order ile ödeme alınabilir. Buna ek olarak online ödemede güvenliği artıran yöntemlerden biri olan sanal kartlar da mail order’da kullanılabilir. Çünkü sanal kartlar asıl karta bağlı olarak çalışır ve asıl kartların geçerli olduğu hemen her işlemde sanal kartlar da geçerli olur.

Mail Order’ın Avantajları ve Dezavantajları

mail-order-avantajlari-dezavantajlari.jpg

Mail order yönteminin kullanımı, sanal POS ve benzeri online ödeme yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte azaldı. Bunun başlıca sebebi, bu yöntemin avantajlarla birlikte bazı dezavantajlar da sunmasıdır. Şimdi, bu avantajlara ve dezavantajlara bakalım.

Avantajları:

  • Sadece kart numarası gerektiği için müşterinin mağazada olmasına gerek yoktur.
  • Ödeme işlemi oldukça hızlı bir şekilde tamamlanır.
  • Uzaktan ödeme alabilmek adına pratiktir.
  • Hem müşteri hem de satıcı için zaman tasarrufu sağlar.
  • POS cihazının olmaması veya arızalı olması durumunda da kartla ödeme almayı mümkün kılar.

Dezavantajları:

  • Uzaktan ödeme gerektiğinde ürünü görmeden ve teslim almadan ödeme yapmak gerekir.
  • Uzaktan yapılan alışverişlerde teslim süreleri uzun olabilir.
  • Kart bilgilerinin açık bir şekilde satıcıya verilmesi gerekir.
  • Doğrulama işlemi gerektirmediği için güvenlik açıkları yaratabilir.
  • Güvenlik açıkları sebebiyle kart kopyalama gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
  • İptal ve iade süreçleri problemli olabilir.

Mail Order Güvenli mi?

Konuyla ilgili özellikle tüketicilerin en çok aklına takılan sorulardan biri “Mail order güvenli midir?” sorusudur. Bu soruya net bir cevap vermek ise her zaman mümkün değildir. Çünkü mail order ile yapılan ödemelerde 3D Secure sistemi devreye girmez. Yani kart sahibinin telefonuna bir doğrulama kodu gitmez. Dolayısıyla kart bilgilerini paylaşmak; kart kopyalama, ödeme kontrolünün olmaması, harcama itirazına açık olması, kart bilgilerinin üçüncü kişiler tarafından kötü niyetli kullanılması gibi bazı riskler taşıyabilir. Bu nedenle sadece güvenilir firmalardan yapılan alışverişlerde mail order kullanılmalıdır.

Satıcı açısından baktığımızda ise mail order’a alternatif bir yöntem sunmamak, müşterilerin güvenini kazanma konusunda problem yaratabilir. Firmanızı müşterilerin gözünde daha güvenilir bir noktaya taşımak adına en güvenli ödeme yöntemlerini sunmalısınız. Bu süreçte Paynet’in ödeme çözümlerinden faydalanabilirsiniz.

Paynet’in yeni nesil ödeme çözümleri ile isterseniz uzaktan, isterseniz de mağazada online ve güvenli ödeme alabilirsiniz. Paynet’in sunduğu bazı ödeme çözümleri şöyle:

  • Hem fiziksel mağaza hem de e-ticaret için güvenli ödeme altyapısı sunan Sanal POS
  • POS cihazı taşımayı gerektirmeyen ve alternatif ödeme yöntemleri içeren CepPOS
  • NFC ile temassız ödeme almayı kolaylaştıran PayPOS
  • E-posta, SMS ve WhatsApp üzerinden uzaktan ödeme almayı mümkün kılan Paylink

TCMB lisansı ve PCI-DSS 1. seviye sertifikası ile hizmet veren Paynet sayesinde müşterilerinize güvenli ödeme sunabilmek; akıllı raporlama, sahtecilik önleme, operasyonel yükü azaltma ve ödeme yöntemlerini çeşitlendirme gibi avantajlara sahip olabilmek için hemen Paynet’e başvurun.

4 dakika