Ön Ödemeli Kart ile İşlem Nasıl Yapılır?

İçindekiler

Kredi kartını internetten alışverişe açmak istemeyenler veya kredi kartı kullanmayan kişilerin tercihi ön ödemeli kartlardır. Özellikle gençler arasında oldukça popüler olan bu kartlar, kart markalarının kendilerine özel kampanyalarıyla da öne çıkar. 

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen ön ödemeli kart ile ilgili bilinmesi gerekenleri ve ön ödemeli kart önerisini sizin için derledik.

Ön Ödemeli Kart Nedir?

Ön ödemeli kart, kredi veya banka kartı gibi harcama yapılmasına izin veren ve içerisinde yer alan paranın harcanabildiği bir kart türüdür. Prepaid kart olarak da adlandırılan bu kartlar, bir banka hesabına bağlı değildir ve en önemli farklarından biri de budur. 

Kart içerisine para yüklenerek internetten veya fiziksel POS cihazından harcama yapılabilir. Kart içerisinde bakiye bulunmadığındaysa harcama yapılamaz. Kısacası kredi kartları gibi limit ya da banka kartları gibi destek hesabı bulunmaz. 

Son olarak ön ödemeli kartların bir kısmı, aylık kullanım için ücret talep edebilir. Bu nedenle de kullanıcılar, en iyi ön ödemeli kartı tercih etmeden önce sistem içerisinde talep edilen ücretlendirmeleri öğrenmeli ve buna göre hareket etmelidir.

Ön Ödemeli Kart Türleri Nelerdir?

Ön ödemeli kart, fiziksel ve dijital olarak ikiye ayrılır. Fiziksel kartlar, banka ve kredi kartlarından farksız bir görünüme sahiptir. Tıpkı banka ve kredi kartları gibi POS cihazlarında kullanılıp fiziksel ödemeler yapılabilir. 

Dijital kartlar ise sanal karta benzer. İçerisinde olan para, sanal POS’lar aracılığı ile kullanılabilir. Fiziksel POS cihazlarında ise kullanılamazlar. Birçok marka, prepaid kart sahipleri için fiziksel karta ek olarak dijital kart hizmeti de sunar. Yani fiziksel kart sahibi olan kişiler, kolayca dijital kart sahibi de olabilir.

Ön Ödemeli Kartlar Nasıl Kullanılır?

Ön Ödemeli Kartlar Nasıl Kullanılır?

Prepaid kartların kullanımı ile kredi veya banka kartlarının kullanımı arasında bir fark yoktur. Fiziksel bir prepaid kart, mağaza veya herhangi başka bir yerde POS cihazına ödeme yapabilir. Fiziksel veya dijital prepaid kartlar, online ödemeleri de kolayca yapabilir. Çünkü ödeme ekranında kullanıcının karşısına çıkan CVV veya kart numarası gibi bilgiler, prepaid kartlarda da bulunur. 

Online alışverişlerde dijital prepaid kart kullanılacaksa dikkat edilecek bir husus bulunur. Bu tip kartların bilgilerine, genellikle kart markasının uygulaması aracılığı ile ulaşılır. Tıpkı sanal kart ile alışveriş gibi burada yer alan bilgiler ile ödeme yapılabilir.

Ön Ödemeli Karta Nasıl Para Yüklenir?

Kart markalarına göre para ödeme yöntemleri değişiklik gösterebilir. Birçok marka, banka hesaplarından IBAN aracılığı ile para yüklenmesine izin verir. Bunun dışında markaların anlaşmalı olduğu marketler veya teknoloji marketleri ya da bankaların ATM’leri aracılığı ile bakiye yüklemesi gerçekleşebilir. 

Bakiye yükleme işlemi ile ilgili bilinmesi gereken önemli bir husus ise bazı markaların fiziksel yüklemeyi ücrete tabi tutmasıdır. Örneğin anlaşmalı banka ATM’sinden yükleme yapılırken cüzi bir ücret tahsil edilebilir.

Ön Ödemeli Kart Hangi İşlemlerde Kullanılır?

Prepaid kartlar, POS veya sanal POS olan her yerde kullanılabilir. Ancak genellikle internet üzerinden yapılan işlemlerde tercih edilir. Özellikle de kredi veya banka kartı alabilecek yaşta olmayan gençler için aileler bu tip kartları kullanır. Gençlerin harçlıkları veya almak istedikleri ürünün ücreti, bu tip kartlara aktarılır ve gençler internet üzerinden bu kartlar ile alışveriş yapabilir.

Ön Ödemeli Kart Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Ön ödemeli kartların en büyük avantajı, karta sahip olmak için çok az prosedür gerekmesidir. Banka veya kredi kartlarında olduğu gibi çok sayıda belgenin onaylanması gerek yoktur. Bunun dışında öne çıkan noktalar şöyle sıralanır: 

  • Kolay bir kullanıma sahiptir. 
  • Fatura ödemelerinden internet servislerine üyeliğe kadar hemen her alanda kullanılabilir. 
  • Kayıp veya çalıntı durumunda bloke işlemi mobil uygulama ile kolayca yapılabilir. 
  • Kartta para olmadığında kullanılamayacağı için güvenlik endişesi çok azdır. 

Son olarak birçok kullanıcı, kredi kartını internete açmadan alışveriş yapmak için kapıda ödeme yöntemini tercih eder. Ancak bu yöntemde genellikle ekstra bir ödeme yapılması gerekir. Bu nedenle de kullanıcıların bir kısmı prepaid kartlara yönelir ve ekstra ödemelerden kurtulur.

Ön Ödemeli Kartlardan Nasıl Ödeme Alınır?

POS cihazı bulunan bir işletmede prepaid kartlardan kolayca ödeme alınabilir. Ancak internet üzerinden alışverişlerde sanal POS’a ihtiyaç duyulur. Bu nedenle de işletmelerin sanal POS edinmesi gerekir. Paynet Sanal POS’u tercih eden işletmeler, prepaid kartlardan da ödeme alabilir. Ayrıca işletmeler, Paynet tarafından geliştirilen PayQR veya link ile ödeme gibi yöntemlerden de yararlanıp prepaid kart sahiplerinden ödeme alabilirler.

3 dakika