Banka Hesabı Birleştirme Nedir, Nasıl Yapılır?

İçindekiler

Bankacılık işlemleriyle ilgili süreçler, fintech sektörünün geliştirdiği çözümler sayesinde her geçen gün biraz daha kolaylaşıyor. Bu fintech çözümlerine, kullanıcıların banka işlemlerini daha kolay yapmasını sağlayan açık bankacılık ile banka hesaplarını birleştirmeyi örnek gösterebiliriz. Hem bireysel hem de kurumsal banka müşterileri, tüm bankalardaki hesaplarını tek bir uygulamada birleştirip aynı ekranda görüntüleyebiliyor ve yönetebiliyor. Peki, banka hesabı birleştirme nedir ve banka hesapları nasıl birleştirilir?

Banka Hesabı Birleştirme Nedir?

Banka hesabı birleştirme, farklı bankalarda bulunan mevduat hesaplarının tek bir uygulama veya platformda birleştirilmesidir. Bu yöntem ile uygulamalar arasında geçiş yapma zorunluluğu ortadan kalkar. Kullanıcılar, tercih ettikleri bir bankaya veya finans kuruluşuna ait uygulamaya, diğer bankalarda bulunan hesaplarını direkt ekleyebilirler. Böylece sadece bir uygulama üzerinden tek ekrandan tüm banka hesapları yönetilebilir.

Hesap birleştirme sistemi, açık bankacılık ile hayatımıza giren bir uygulama. Open banking olarak da bilinen bu bankacılık modeli sayesinde mobil bankacılık süreçleri daha kolay hale geliyor. Uygulamaların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlayan uygulama programlama arayüzleri (API) sayesinde bankacılık uygulamaları, ortak bir platformda çalışabiliyor. Farklı bankalardaki hesapları birleştirme imkânı sunan bu sistem ile de kullanıcılar, finansal durumlarını daha basit bir şekilde yönetebiliyorlar.

Şimdi, “Banka hesap birleştirme işlemi nasıl yapılıyor?” sorusunun cevabına geçelim.

Açık Bankacılıkta Hesap Birleştirme Nasıl Yapılır?

Hesap birleştirme işleminin nasıl yapılacağı, tercih edilen banka veya finans kuruluşuna ait bankacılık uygulamasına göre değişiklik gösterebilir. Hesap birleştirme sistemi aynı mantık ile çalışıyor olsa da her finansal kuruluş, uygulama özelinde farklı menüler ve işlemler sunabilir. Bu nedenle en kolay hesap birleştirme yöntemi için kullandığınız mobil uygulamanın içeriğini incelemenizde fayda var.

Hesap Birleştirme Adımları

hesap-birlestirme-adimlari

Açık bankacılıkta hesap birleştirme adımları farklılık gösterse de temel olarak izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  1. Banka veya finans kuruluşuna ait mobil bankacılık uygulamasına giriş yapın.
  2. Menüden “Diğer Banka İşlemleri/Hesapları” ve benzeri isme sahip butona basarak ilerleyin.
  3. “Banka Ekle” veya “Banka Hesabı Ekle” butonuna tıklayın. 
  4. Açılan ekranda hesap birleştirme yapmak istediğiniz bankayı seçin. Bu adımda uygulama sizi diğer bankanın ekranına yönlendirecek.  
  5. Seçtiğiniz bankanın ekranına yönlendirildiğinizde gerekli izinler için seçim yaptıktan sonra banka bilgilerinizi doldurun. 
  6. Hesaplarınızı birleştirdiğiniz uygulamaya geri döndüğünüzde bankanın eklendiğine dair bir mesaj görürsünüz ve hesap ekleme işlemi tamamlanır.

Bazı finansal kuruluşlar, internet bankacılığı üzerinden de hesap birleştirme imkânı sunar. İnternet bankacılığında da benzer adımları izleyerek hesap birleştirme yapabilirsiniz. Bu adımları tamamlayıp hesaplarınızı tek uygulamada birleştirerek birçok avantaj elde edebilirsiniz. Peki, hesap birleştirmenin faydaları nelerdir?

Hesap Birleştirmenin Avantajları

Hesapları birleştirerek tek bir uygulamada toplamak, finansal süreçlerde önemli avantajlar sunar. Bu yöntemle elde edebileceğiniz bazı avantajları şöyle sıralayabiliriz:

  • Farklı bankalardaki tüm hesaplarınızı tek bir ekranda görebilirsiniz. 
  • Finansal durumunuzu çok daha kolay bir şekilde, hesaplarınızı karşılaştırarak takip edebilirsiniz. 
  • Hesaplarınızdaki bakiyeleri ve toplam bakiye durumunuzu tek bir uygulamadan görebilirsiniz.
  • Para transferi, ödeme ve hesap hareketlerini izleme gibi çeşitli bankacılık işlemlerinin tümünü tek uygulama üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. 
  • Banka ve finans kuruluşlarının sunduğu farklı finansal hizmetlere aynı ekrandan ulaşabilirsiniz. 
  • Size özel sunulan kişiselleştirilmiş kampanya ve tekliflere kolayca erişebilirsiniz. 
  • Uygulamalar arasında geçiş yapma, birden çok kullanıcı adı ve şifre kullanma gibi süreçlerle uğraşmanıza gerek kalmaz.
  • Tüm bu avantajlar doğrultusunda zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Hesap Birleştirme ile Hangi İşlemler Yapılır?

Farklı bankalardaki hesaplarınızı tek bir uygulamada birleştirdiğinizde, banka birleşimi yaptığınız uygulama üzerinden gerçekleştirebileceğiniz bankacılık işlemlerine şu örnekleri verebiliriz:

  • Borç ve bakiye durumlarını takip etme
  • Hesap hareketlerini izleme
  • Kredi kartı, kredi veya kredili mevduat hesabı borçlarını ödeme
  • Havale, EFT ve FAST gibi işlemler ile para transferleri yapma
  • Çeşitli fatura ve kurum ödemeleri yapma

Hesap birleştirme, farklı bankalarda bulunan hesapların tek bir mobil uygulamaya eklenerek ortak bir şekilde yönetilmesine imkân tanıyan teknolojidir.

Farklı bankalardaki hesaplarınızı birleştirmek için açık bankacılık hizmeti sunan bir banka veya finans kuruluşuna ait mobil uygulama üzerinden diğer banka ekleme işlemini yapabilirsiniz.

Hesap birleştirme işlemi sonrasına tek bir uygulama üzerinden farklı banka hesaplarınızı görebilir, bakiye ve hesap hareketlerinizi takip edebilir, para transferi ve ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Hesap birleştirme ve açık bankacılık sistemi, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile yasal çerçeveye alınmıştır. Bu doğrultuda güvenilir banka ve finansal kurumları tercih ettiğiniz sürece hesap birleştirme sistemi güvenlidir.

3 dakika