Alışveriş Kredisi Nasıl Alınır?

İçindekiler

İhtiyaçlar için yapılan alışverişlerin tutarı bazen yüksek olabiliyor. Yüksek tutarlı alışverişler ise kart limitini doldurduğu için sonraki alışverişlerde problem yaşanabiliyor. Taksitli alışveriş yapıldığında da kart limitine bloke konulduğu için bu yöntem çözüm olmuyor. Bu gibi durumlarda çözüm olarak alışveriş kredisine başvuruluyor. Peki, alışveriş kredisi nedir ve nasıl alınır?

Alışveriş kredisi; tüketicinin önceden değil, alışveriş anında kullandığı ve yapılan alışverişin taksitle ödenebilmesine imkân veren bir ihtiyaç kredisi türüdür. Hem mağazalarda hem de online alışverişlerde kullanılabilen bu krediyi almak için kredi ile ödeme yöntemi sunan bir satıcıdan alışveriş yapmak gerekir. Online alışveriş yapılan sitelerin çoğunda ve büyük mağazalarda bu seçeneği bulmak mümkün.

Standart prosedürde kredi çekmek için tüketicinin bir banka şubesine gitmesi gerekir. Zaman alan bir işlem süreci sonrasında tüketiciden birçok belge için imza istenir. Ayrıca talep edilen belgeler olabilir ve tüketicinin, söz konusu belgeleri ibraz etmek için yanında götümesi gerekebilir. Standart prosedür, tüketici için zaman alan bir süreçtir. Online başvuruda ise süreç dakikalar içinde tamamlanır.

Online alışveriş kredisi almak için bankaya gitmeye gerek duyulmaz. Alışveriş kredisi başvurusu doğrudan e-ticaret sitesi ya da mağaza üzerinden iletilir. Birden fazla bankayla anlaşan satıcılar, banka tercihini müşteriye bırakır. Toplam alışveriş tutarı oranındaki başvuru, seçilen bankaya iletilir. 

Banka tercihi, vade seçeneği ve faiz oranlarına göre yapılmalıdır. Böylece en uygun ödeme planıyla krediyi kullanılabilir. 3, 6, 12 ve 36 ay gibi çeşitli vade seçeneklerinden birini seçmek mümkün. Vade süreleri, bankaya ve satın alınan ürünün türüne göre değişir. Başvuru sırasında ise sadece kimlik ve iletişim bilgilerini vermek yeterli. Sonrasında değerlendirme süreci başlar. 

Alışveriş kredisi ödeme anında kullanıldığı için hızlı sonuçlanır. Değerlendirme aşamasında kredi notu dikkate alınır. Kredinin onaylanıp onaylanmaması ise bankaya bağlıdır. Başvuru reddedilirse başka banka seçerek tekrar başvuru yapılabilir. Başvuru onaylandığı takdirde ise alışveriş tutarı müşteri adına satıcıya ödenir, müşteri de taksitler halinde bankaya öder. 

Alışveriş Kredisi Nasıl Kullanılır?

alisveris-kredisi-kullanimi

Online alışveriş kredisini kullanmak için bankadan kredi çekip satıcıya giderek ödeme yapmak gibi bir durum söz konusu değildir. Bu kredide sistem farklı çalışır. Alışveriş kredisinin nasıl kullanıldığını şu adımlarla özetleyebiliriz:

  1. Online alışverişte ürün sepete eklenir ve ödeme adımına geçilir. Mağazada ise ürünle birlikte kasaya gidilir. 
  2. Online alışverişte “alışveriş kredisi ile öde” yöntemi seçilir, mağazada ise kasiyere bu yöntemle ödeme yapılacağı bilgisi verilir. 
  3. Gerekli bilgiler sisteme girilerek alışveriş kredisi başvurusu yapılır. 
  4. Başvurunun onaylanması hâlinde ilgili tutar, banka tarafından satıcıya ödenir. 
  5. Alışveriş kredisini kullanan kişi herhangi bir ödeme yapmadan ürünü teslim alır. 

Kredi kullanma süreci böylece tamamlanır ve ödeme banka tarafından yapıldığı için alışveriş anında herhangi bir ücret ödenmesi gerekmez. Alışveriş kredisinin ilk taksidi, tam bir ay sonra ödenir. Alışveriş tutarı, faiz ve vergilerle birlikte hesaplanan taksit miktarı her ay ödenerek alışveriş kredisi kapatılır. Taksit ödemelerini banka şubesinden, internet şubesinden, mobil uygulamadan ve ATM üzerinden yapmak mümkün.  

Alışveriş Kredisinin Avantajları Nelerdir?

  • Alışveriş kredisi başvuru sonucu dakikalar içinde belli olur. 
  • Ödeme alışveriş anında peşin değil, daha sonra taksitle yapılır. 
  • Farklı banka, faiz oranı ve vade seçenekleri bulunur.
  • Bankaya gitmek, imza atmak ve evrak ibraz etmek gerekmez.
  • Taksitli alışveriş kredisi sayesinde yüksek tutarlı alışverişler kolayca ödenebilir. 
  • Kredi kartı limitini doldurmaya gerek kalmaz. 
  • Mevcut nakit para harcanmadan ihtiyaçlar karşılanabilir. 
  • Satın alınan ürünler için 36 aya kadar taksitlendirme yapılabilir. 

Alışveriş Kredisiyle Her Şey Alınabilir mi?

Alışveriş kredisi ile hemen her ürünü satın almak mümkün. Satıcının satışa sunduğu ürünlerin hepsi için alışveriş kredisi kullanılabilir. Tabii bu noktada hangi ürünlerde kredi ile ödeme seçeneği bulunacağı satıcıya bağlı. Satıcı, her kategori için kredi kullanılmasına izin vermeyebilir. İzin verildiği takdirde elektronik, gıda, giyim gibi birçok ürün grubunda bu kredi kullanılabilir. 

Alışveriş kredisi ile her şey satın alınabilir; fakat ödeme şartları, satın alınan ürüne göre değişir. Çünkü bu konu ile ilgili, özellikle elektronik kategorisindeki kredi vadeleri için yasal düzenlemeler mevcut. Yasal düzenlemelere göre maksimum alışveriş kredisi vadeleri şu şekilde:

  • Bilgisayarlarda 12 ay
  • Tabletlerde 6 ay
  • Fiyatı 12.000 TL’nin altında olan cep telefonlarında 12 ay
  • Fiyatı 12.000 TL’nin üzerinde olan cep telefonlarında 3 ay
  • Diğer ürün gruplarında 36 ay

Bu süreler, maksimum vade sayılarını gösterir. Dolayısıyla vade seçenekleri satıcı ve bankanın tercihlerine göre daha düşük de olabilir. 

Alışveriş Kredisini Kimler Kullanabilir?

Alışveriş kredisini, ihtiyaç duyan herkes kullanabilir. Fakat bankalar, kredi başvurusunda bazı detaylara dikkat eder. Alışveriş kredisi alma şartları arasında en önemlisi kredi notudur. Yani kredi notu yüksek olan herkes alışveriş kredisini rahatlıkla kullanabilir. Bu aşamada mevcut kredi kartı ve kredi borçları da dikkate alınır. 

Bu konuda “Alışveriş kredisi ile nasıl ödeme alınır?” sorusunun da cevabını vermemiz gerekiyor. Satıcıysanız PayKredi sayesinde müşterilerinize alışveriş kredisi kullanma fırsatı verebilirsiniz. Peki, PayKredi nedir?

PayKredi Limitlere Takılmadan Alışveriş Deneyimi Sunar

Alışveriş kredisi, son dönemlerde müşteriler tarafından sıkça tercih ediliyor. Siz de PayKredi ile müşterilerinize bu imkânı sunabilir, kredi ile ödeme alabilirsiniz. Paynet’in kredi ile ödeme çözümü olan PayKredi, kredi kartı limitini doldurmadan ve daha uzun vadelerle ödeme yapma fırsatı verir. Bu fırsatı müşterilerinize sunarak hem müşteri memnuniyetini hem de satışlarınızı artırabilirsiniz.

PayKredi kullanıcısı olduğunuzda, ödeme adımında müşterinize SMS üzerinden bir ödeme linki göndermeniz yeterli. Müşteriniz anında kredi ve avantajlı faiz oranı ile ödemesini kolayca yapar. Müşteriniz, uzun vade seçenekleri ile ödemesini taksitlere böler. Ama siz taksitleri beklemezsiniz ve satış tutarı anında hesabınıza geçer. 

PayKredi ile ödeme seçeneği sunmanızın işletmenize de faydası vardır. Bu yöntemde tüm süreç online olarak gerçekleşir, müşterinizin bankaya gitmesine ve evrak imzalamasına gerek kalmaz. Sağladığınız bu kolaylık size müşteri memnuniyeti olarak döner. Hem hızlı hem de güvenli şekilde ödeme almanız da müşterinizin işletmenize olan güvenini artırır.

Müşteriniz kart limitlerini doldurmadan işletmenizden alışveriş yapabildiği için ihtiyaçlarını karşılama konusunda öncelikli olarak sizi seçer. Bu durum olası müşteri kaybının önüne geçmekle birlikte satış hacminin artmasına da yardımcı olur. Tutarın hesabınıza geçmesi için vade beklemenize gerek kalmadığı için de işletmenizin finansal yapısı güçlenir.

PayKredi sayesinde bir alternatif ödeme yöntemi sunarak müşterilerinizin işini kolaylaştırabilirsiniz. Kredi ile ödeme almanın avantajları ile de işletmenizi güçlendirebilir, kazancınızı artırabilirsiniz.

PayKredi gibi fintech çözümleri sayesinde birçok ödeme işlemi dijitale taşınıyor ve kullanıcılar tek ekrandan işlemlerini tamamlayabiliyor. Ayrıca banka hesaplarını da tek bir dijital ekrandan takip etmek mümkün. Open banking yani açık bankacılık ile kullanıcılar tüm banka hesaplarını tek platforma toplayabilirler. Böylece tek bir dijital ekrandan hem finansal durum takibi hem de para transferi ve ödeme yapmak mümkün hale gelir.

5 dakika