Doğrudan Borçlandırma Sistemi

İçindekiler

Geniş bayi ve satış ağına sahip firmalarda tahsilat süreçleri zaman zaman zorlaşabiliyor. Bu zorluklara karşı firmalar tarafından bazı kredili ürünler tercih ediliyor. En çok tercih edilenler arasında ise Doğrudan Borçlandırma Sistemi bulunuyor. Peki, Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) nedir, ne işe yarar?

Doğrudan Borçlandırma Sistemi Nedir?

Doğrudan Borçlandırma Sistemi veya kısaca DBS, geniş satış teşkilatına ve yaygın bayi ağına sahip olan firmalar tarafından kullanılan otomatik bir tahsilat sistemidir. Sistem; ürün/hizmet satışı yapılan distribütör ve bayilerden tahsil edilmesi gereken alacakların, bayi adına tahsis edilmiş limit kadarının garanti altına alınması ve otomatik olarak ana firmanın hesabına aktarılması şeklinde çalışır. 

Doğrudan Borçlandırma Sistemi Ne İşe Yarar?

DBS, bayilerine mal ve hizmet satışı yapan ana firmaların, alacaklarını otomatik olarak tahsil edebilmesine yarar. Ayrıca sistemde ana firmalara tahsilat garantisi de verilir. Yani ana firma, bayisinin ödeme yapmasını beklemeden tahsilatı yapmış olur. Sisteme, bayiye ait hesap ve bu hesaba bir limit tanımlandığı için bir bayi belirlenen günde ödeme yapmasa bile ilgili kredi limiti dahilinde tahsilat gerçekleştirebilir. 

Sistem çok sayıda bayi ve distribütör ağı bulunan firmalar için işe yarar bir şekilde çalışır. Aynı şekilde bayilerin de işine yarayan bir uygulamadır. Çünkü sistem, ana bayinin tahsilatlarını kolaylaştırdığı gibi bayilerin de ödeme yapmasını kolaylaştırır. DBS, bayinin mali açıdan sorun yaşamamasını ve ana firmaya olan ödemeleri rahatça takip edebilmesini sağlar. 

DBS Limiti Nedir?

DBS, belirli limitler üzerinden çalışan bir uygulamadır. Doğrudan Borçlanma Sistemi’ne giren firmalara, hizmet alınan ödeme kuruluşu ya da banka tarafından kredi limitleri tanımlanır. Söz konusu limitin ne kadar olacağı ise firmanın ticari geçmişine ve ödeme kuruluşu ile arasındaki anlaşmaya bağlı olarak değişir. Bu limit, tahsilat garantisi verilen ve otomatik olarak tahsil edilebilecek olan tutarı ifade eder. 

Doğrudan Borçlandırma Sistemi’nin (DBS) Avantajları Nelerdir?

dogrudan-borclandirma-sistemi-dbs-avantajlari

Doğrudan Borçlandırma Sistemi, mevzuatta yeri olan bir uygulama. Sistemin yasal çerçevesi, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik kapsamında belirlenmiş durumda. Bu nedenle sistem hem yasal hem de avantajlıdır. Üstelik DBS, ana firma ve bayi fark etmeksizin iki tarafa da önemli avantajlar sağlıyor. Şimdi, bu avantajları ayrı ayrı sıralayalım.

Ana Firmaya Avantajları

  • İlgili ödeme kuruluşu tarafından tahsilat garantisi sağlandığı için nakit akışı kesintiye uğramaz.
  • Alacakların tahsil edilememe riski ortadan kalkar.
  • Bayilere yapılan mal ve hizmet satışlarının ödemeleri zamanında tahsil edilir. 
  • Tahsilatlar tek bir hesap altında toplanacağı için tahsilat takibi kolaylaşır. 
  • Çek, senet ve teminat mektubu gibi araçlara olan ihtiyaç azalır. 
  • Tahsilat süreci otomatikleştiği için zaman tasarrufu sağlanır ve operasyonel maliyetler azalır. 
  • Tahsilatlarla ilgili raporlar alma imkânı vardır. 

Bayiye Avantajları

  • Özel olarak tanımlanan kredi limiti sayesinde mali sıkışıklık yaşanmaz.
  • Hesapta yeterli bakiye olmasa bile ödemeler zamanında gerçekleştirilir.
  • Faturalandırılmış ödemelerin takibi kolayca yapılabilir.
  • Çek ve senet takibi gerekmediği için iş yükü azalır. 
  • Havale/EFT ücreti ve teminat mektubu komisyonu gibi ek maliyetler ortadan kalkar. 
  • Ana firmaya ödeme yapılırken sisteme özel avantajlı faiz oranlarıyla kredi kullanılabilir. 

Doğrudan Borçlandırma Sisteminde Paynet Bayi Ağım'ın Avantajları

Paynet’in yaygın bayi ağı bulunan firmalara özel çözümü Paynet Bayi Ağım, Doğrudan Borçlandırma Sistemine ek avantajlar sunar. Paynet Bayi Ağım ile bayilerin sanal POS üzerinden aldıkları ödemelerin dağıtımı anında yapılır, ekstra işleme ve takip zahmetine gerek kalmaz. DBS’de Paynet Bayi Ağım’ın sunacağı avantajlardan bazıları şöyledir:

  • Ana firmalar ve bayiler arasında nakit akışı hızlanır. 
  • Yapılan tahsilatlar bayi, toptancı, distribütör ve ana firma arasında otomatik olarak dağıtılır. 
  • Payların dağıtımı, ödemenin yapıldığı anda gerçekleşir ve vade beklemeye gerek kalmaz. 
  • Ana firmalar, bayilerinin tamamıyla aynı oranlarla anlaşma imzalayabileceği gibi bazı bayilere özel oranlar da belirleyebilirler.
  • Ödemelerin paylaştırılması sırasında ana firmanın belirlediği oranlara bağlı kalınmakla birlikte firmalar bu oranları diledikleri zaman güncelleyebilirler. 
  • PayQR, PayPOS, Sanal POS, CepPOS, Paylink ve diğer tüm Paynet ürünleri ile alınan ödemelerin tamamı, Paynet Bayi Ağım kapsamında paydaşlara dağıtılır.

Tüm bu avantajlardan faydalanmak için doğrudan borçlandırma sistemi yerine Paynet Bayi Ağım’a başvurabilir; nakit akışınızı hızlandırabilir, vade süresini kısaltabilir ve tahsilat süreçlerini kolaylaştırabilirsiniz.

3 dakika