Elektronik Alışveriş Kredisi Nedir?

İçindekiler

Elektronik eşyalar, birçok ürün grubuna göre daha yüksek tutarlı ürünleri içeriyor. Bu durum da tüketiciler için taksitli alışveriş ihtiyacı doğuruyor. Yüksek tutarlı ödemeleri tek seferde yapmak maddi açıdan zorluk yaratacağı için taksitli ödeme yapma seçeneği kullanışlı oluyor. Ayrıca bazı elektronik ürünlerin taksitli satışı da mümkün olmuyor. Tüketiciler ise elektronik eşya için kredi seçeneğine başvuruyor. Elektronik alışveriş kredisi, bu sorunlara çözüm olabiliyor. Peki, elektronik alışveriş kredisi nedir?

Elektronik alışveriş kredisi, elektronik kategorisinde bulunan ürünlerin satın alımında ödemeyi kolaylaştıran bir ihtiyaç kredisi çeşididir. Bankalar ve ödeme kuruluşları tarafından sunulan bu kredi, alışveriş anında kullanılır. Popüler mağazalarda ve e-ticaret sitelerinde tüketicilerin kullanmasına izin verilen elektronik alışveriş kredisinde, satın alınan ürünün ücreti banka tarafından satıcının hesabına aktarılır. Tüketici ise ödemeyi bankaya yapar.

Elektronik Alışveriş Kredisine Nasıl Başvurulur?

Elektronik alışveriş kredisi başvuru süreci, diğer banka kredilerine göre daha farklı işler. Standart bir banka kredisinde tüketicinin banka şubesine gitmesi, çeşitli belgeleri ibraz etmesi ve birçok belgeye imza atması gerekir. Alışveriş kredisi başvurusu ise online olarak ilerler ve tüketici, zaman kaybı yaşatan süreçlerden geçmez. 

Elektronik alışveriş kredisinde parayı bankadan çekme ve satıcıya ödeme gibi bir süreç yoktur. Kredi öncesi ürün seçilir ve alışveriş sürecine başlanır. Online alışveriş yapılıyorsa seçilen ürün sepete eklenir, ardından ödeme adımına geçilir. Fiziksel mağazada ise ürün seçilir ve ödeme işlemi için kasaya gidilir. Ödeme sırasında e-ticaret sitesinde “alışveriş kredisi ile ödeme” butonuna tıklanır ya da mağazada kredi ile ödeme talebi kasiyere iletilir. 

Sonraki aşamada, tercih edilen bankanın başvuru formu ekranında talep edilen bilgiler sisteme girilir ve elektronik alışveriş kredisine başvuru yapılır. Yapılan başvuru hızlı bir şekilde değerlendirilir ve dakikalar içinde değerlendirme sonucu gelir. Başvurunun onaylanması hâlinde ürünün ücreti bankadan satıcının hesabına geçer ve ürün, tüketiciye satılmış olur. Başvurusu reddedilen tüketiciler ise farklı bir banka seçerek tekrar başvuru yapabilir. 
 

Elektronik Alışveriş Kredisi Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

 

paynet-alisveris

Elektronik alışveriş kredisinde şartlar, diğer kredi türlerine göre daha esnektir. Örneğin bu krediye başvuru yaparken herhangi bir belge talep edilmez. Bununla birlikte daha önce çalışılan bir banka üzerinden başvuru yapılması hâlinde kimlik doğrulama yeterli olur ve detaylı bilgi talep edilmez. Ayrıca elektronik alışveriş kredisinde dosya masrafı, sigorta ücreti gibi ek maliyetler çıkmaz ve kefil istenmez. 

Kimler Elektronik Alışveriş Kredisi Kullanabilir?

Elektronik alışveriş kredisi kullanma konusundaki tek sınır, krediyi kullanacak kişinin 18 yaşından büyük olmasıdır. Bunun dışında elektronik ürün alışverişlerinde esnek ödeme imkânına sahip olmak isteyen herkes bu krediye başvurabilir. Başvuru yapma konusunda bir sınır yoktur; fakat başvurunun değerlendirilme sürecinde, ilgili finans kuruluşunun dikkat ettiği bazı noktalar vardır. 

Bu noktalardan en önemlisi, başvuru yapan kişinin kredi notudur. Kredi notunun riskli grupta olmaması hâlinde elektronik alışveriş kredisi başvurusu hemen onaylanır. Fakat düşük kredi notuna sahip tüketicilerin başvurusu çoğu zaman olumsuz sonuçlanır. Kredi notunun yüksek olması için ise borçlardan dolayı yasal takibe girmemek, kredi ve kredi kartı borçlarını zamanında ödemek gerekir. 

Elektronik Alışveriş Kredisinin Avantajları Nelerdir?

alisveris-kredisinin-avantajlari

Elektronik alışveriş kredisi hem alıcı hem de satıcı için birçok avantaja sahiptir. Tüketiciler için sunduğu avantajlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Bazı ürünler haricinde 36 aya varan taksit imkânı vardır. 
  • Taksitli ödeme yapılacağı için yüksek tutarlı ürünler kolayca satın alınabilir.
  • Kart limitini doldurmaya gerek kalmadan taksitli alışveriş yapılabilir.
  • Alışveriş anında ürünün ücretini peşin olarak ödemeye gerek yoktur. 
  • Başvuru dakikalar içerisinde değerlendirilir ve sonucu hemen öğrenilir. 
  • Tüketiciler faiz oranlarına göre farklı banka ve vade sayısı tercih etmekte özgürdür. 

Alışveriş kredisinin satıcıya sunduğu avantajlar da oldukça önemlidir. Öncelikle kredi ile satış yapan satıcılar, yukarıdaki avantajların tümünü müşterilerine sunabilir. Bu da daha fazla müşteriye hitap edebilme ve buna bağlı olarak satış hacmini artırmayı beraberinde getirir. Peki, elektronik alışveriş kredisi ile nasıl ödeme alınır?

Kredi ile Ödeme Çözümü: PayKredi

Taksit imkânı sunarak daha fazla müşteriye ulaşabilmek için Paynet’in kredi ile ödeme çözümü PayKredi’den faydalanabilirsiniz. PayKredi ile kart limiti yetersiz kaldığı için alışverişini tamamlayamayan, kart limitini doldurmak istemeyen veya daha uzun vade talep eden müşterilerinize de hizmet verebilir, böylece müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz. 

Paynet üye iş yeri olduktan sonra PayKredi sayesinde müşterilerinize dakikalar içinde alışveriş kredisi ile satış yapabilirsiniz. Bunun için kredi ile ödeme yapmayı tercih eden müşterinizin cep telefonuna, alışveriş tutarını içeren bir link göndermeniz yeterli. Müşterileriniz linke tıkladıktan sonra kendilerine uygun bankayı ve vade sayısını seçerek dakikalar içinde ödeme yapar. Ayrıca bu süreci ister web sitesi entegrasyonu ile isterseniz de PayPortal üzerinden kolayca yönetebilirsiniz. 

PayKredi ile satış yaptığınızda ilgili ürünün tutarı, vade/taksit sayısından bağımsız şekilde hesabınıza yatar. Müşterileriniz, taksitli ödemeyi kredi kullandıkları bankaya yapar. Böylece hem tahsilat için vade beklemenize gerek kalmaz hem de müşterinize sunduğunuz bu imkân ile satış hacminizi artırırsınız. 

Benzer bir yöntemi bayi tahsilatlarında da kullanabilirsiniz. Doğrudan Borçlandırma Sistemi ile bayileriniz ödemelerini onlara tanımlanan limit üzerinden yaparlar ve bayi tahsilatları için vade beklemenize gerek kalmaz. Ayrıca bayi tahsilatlarında vadeleri kısaltmak, operasyonel yükü azaltmak, verimliliği artırmak ve güvenli bir dijital tahsilat sistemine sahip olmak için Paynet Bayi Ağım’a başvuru yapabilirsiniz.

Hızlı, dijital, anında onaylı ve güvenilir ödeme alma fırsatına sahip olmak için Paynet üye iş yeri olabilir, işinizi büyütecek Paynet çözümlerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.
 

10 dakika