NFC ile Ödeme

İçindekiler

NFC ile ödeme, temassız ödeme sistemleri arasında son yıllarda yaygınlaşan yöntemlerden biri. Kullanıcılar kredi veya banka kartlarını POS cihazlarına yaklaştırıp ödemeyi kolayca yapabiliyor. Böylece ödemeler hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleşiyor. Bu blog yazımızda sizler için genel olarak "NFC özelliği nedir?" , "NFC desteği nedir?" ve "NFC ile neler yapılabilir?" sorularının cevaplarını derledik.

NFC Nedir?

Near field communication sözcüklerinin kısaltılmış hali olan NFC, Türkçeye yakın alan iletişimi olarak çevriliyor. Japon teknoloji devi Sony ve Hollanda merkezli Philips tarafından geliştirilen teknolojinin tarihi 2003 yılına dayanıyor. 

Bluetooth ya da Wi-Fi gibi bir kablosuz bağlantı türü olan NFC, birkaç santimetre içerisinde farklı teknolojik cihazlar arasında iletişim kurulabilmesini sağlıyor.

NFC Ne İş Yarar?

Aslında NFC, endüstriyel üretim gibi alanlarda uzun süredir kullanılıyor. Cihazların birbirleri ile veri paylaşımı, doğrulaması ya da işlenmesi gibi önemli süreçlerde bağlantı kurulmasını sağlıyor. Bunun dışında akıllı telefonlar için de oldukça önemli bir iletişim aracı olarak görülüyor. Örneğin birçok sosyal medya uygulamasında kullanıcılar telefonlarını temas ettirerek arkadaşlık isteği oluşturabiliyor. 

Ayrıca çok hızlı ve sorunsuz bir teknoloji olması sayesinde günümüzde ödeme sistemlerine de hızla entegre ediliyor. Bugün itibarıyla Türkiye’de birçok mağazada NFC ile temassız ödeme alınabiliyor. Kullanıcılar, temassız ödeme özelliğine sahip kredi veya banka kartları ile ödeme işlemlerini tamamlayabiliyor.

NFC Nasıl Kullanılır?

NFC kullanmak için öncelikle akıllı cihazdaki NFC özelliği aktifleştirilmelidir. Aktifleştirme işleminin yapılacağı menü; cihazın markasına, modeline veya sürümüne göre farklı yerlerde olabilir. Fakat genellikle “Bağlantılar” menüsünün altında “NFC ve temassız ödemeler” başlığıyla yer alır. Bu başlıkla ilgili onay butonu kullanılarak NFC özelliği açılabilir ve kullanılabilir.

Kullanım sırasında ise veri transferi yapacak cihazlar veya ödeme yapılacak kart, NFC özelliği açık olan cihaza birkaç santimetre kalacak şekilde yaklaştırılmalıdır. NFC teknolojisinin alışverişte kullanılabilmesi için ödeme yapacak ve alacak olan cihazlarda NFC ödeme uygulaması bulunmalı ve her iki cihazda da bu özellik açık olmalıdır. Aynı şekilde ödeme yapılacak kartın da temassız ödeme özelliği açık olmalıdır. 
 

NFC ile Ödeme Nasıl Yapılır?

NFC ödemelerinin gerçekleşebilmesi için ilk olarak POS veya NFC özelliğine sahip akıllı telefon ya da NFC etiketli satış noktası gibi bir ödeme cihazı gerekiyor. Müşteriler aktif olarak çalışan NFC özelliğine sahip bir ödeme aygıtına kartlarını yaklaştırarak ödemelerini gerçekleştirebiliyor. 

Ancak POS cihazlarında NFC ile ödeme al aktif olarak çalışmıyorsa veya bulunmuyorsa ödeme alınamıyor. Bu nedenle ya POS cihazlarının yenilenmesi ya da mümkünse özellik ilavesi yapılması gerekiyor. 

Buna ek olarak Paynet tarafından geliştirilen PayPOS ile de NFC ödemeleri alınabiliyor. NFC özelliği bulunan Android işletim sistemine sahip cep telefonları, tabletler, el terminalleri veya kiosk gibi cihazlara PayPOS yüklenebiliyor. Android işletim sistemine sahip cihazlar ile işletmeler NFC ile temassız ödeme alabiliyor.

BDDK tarafından belirlenen NFC ile ödeme limiti aşılmadığı takdirde, kart şifresi olarak bilinen PIN kodu talep edilmiyor. Bu nedenle de müşterinin veya işletmenin herhangi bir ek işlem yapmasına gerek kalmıyor. Ancak belirlenen tutar aşıldığı takdirde ödemenin onaylanabilmesi için müşterinin PIN kodunun girilmesi gerekiyor.

PayPOS Nasıl Çalışır?

NFC ödeme uygulaması olan PayPOS’u NFC özelliği bulunan Android işletim sistemine sahip cihazlarına  yükleyen Paynet üye iş yerleri, uygulamayı aktif hale getirip NFC özelliğini ayarlardan açtıktan sonra ödeme alabiliyor. Ödeme, tıpkı POS cihazlarında olduğu gibi kart yaklaştırıldığı anda gerçekleşiyor. Herhangi bir ek işlem yapılmasına gerek kalmıyor.

PayPOS, pratik bir ödeme alma çözümü olarak öne çıkıyor. İşletmeler, Google Play’e girip PayPOS ve Paynet mobil uygulamalarını indirerek ödeme alabilecek hale gelebiliyor. PayPOS’un öne çıkan diğer özellikleri ise şöyle sıralanıyor:

  • Herhangi bir ek kuruluma veya cihaz alınmasına gerek kalmıyor. Ayrıca ödemeler, NFC sayesinde çok hızlı bir şekilde alınabiliyor.
  • Tüm işlemler, fiziki POS cihazları ile aynı güvenlik seviyesinde gerçekleşiyor.
  • Düşük maliyetli bir çözüm olan PayPOS ile işletmeler; fiziki POS cihazı satın almak, bulundurma bedeli ödemek ya da bakım yaptırmak gibi masraflardan kaçınabiliyor.

PayPOS veya POS cihazları ile ödeme alınabilmesi için kredi veya banka kartlarının hem temassız ödeme özelliğine hem de NFC ile temassız ödeme iznine sahip olması gerekiyor. Temassız ödeme özelliğine sahip, ancak izin verilmemiş kartlar için ise müşterilerin bankaları ile iletişime geçip temassız ödeme özelliğini aktif hale getirmeleri yeterli.

NFC Hangi Telefonlarda ve Cihazlarda Kullanılabilir?

istock-1036730106_1

Günümüzde üretilen cihazların büyük bir kısmında NFC özelliği yer alıyor. Bir telefonun ya da tabletin NFC özelliğine sahip olup olmadığını öğrenebilmek için ise ayarlar kısmına girilmesi gerekiyor. Burada genellikle “Bağlantılar”, “Bağlantı Araçları” ya da “Diğer Bağlantılar” gibi seçeneklerin içerisinde NFC özelliği yer alıyor. Bluetooth veya Wi-Fi gibi her mobil cihazda kapalı olarak sunuluyor. Yani kullanıcının bu özelliği açması gerekiyor. Özellik aktif hale geldikten sonra ödeme alınabiliyor.

Ancak bazı markalar, güvenlik için özel izinler talep edebiliyor. Böyle bir durumda da PayPOS uygulamasının ayarlarına girip “Yakın Alan İletişim Donanımına Erişim” seçeneğinin aktif hale getirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde ödeme gerçekleşmiyor. 

PayPOS kullanabilmek için NFC özelliği bulunan Android işletim sistemine sahip olan bir akıllı telefon şart. Yani Harmony OS veya iOS gibi işletim sistemlerine sahip akıllı telefonlar ile PayPOS üzerinden ödeme alınamıyor.

PayPOS ile ödeme alınabilecek diğer cihazlar ise NFC özelliği bulunan el terminalleri ve kiosklar. El terminalleri veya kiosklar aracılığı ile ödeme alınmak isteniyorsa ilk olarak Android işletim sisteminin kontrol edilmesi gerekiyor. 

Cihazda Android işletim sistemi bulunuyorsa kontrol edilmesi gereken ikinci husus ise NFC desteğinin bulunması. Cihazlarda NFC desteği de bulunuyorsa PayPOS yüklenip kolayca ödeme alınabiliyor. Müşteri, akıllı cep telefonu ve tabletlerde olduğu gibi kiosk veya el terminaline kredi veya banka kartını yaklaştırarak ödeme yapabiliyor.

Hangi İşlemlerde NFC Kullanılabilir?

Yüz yüze gerçekleşen tüm ödeme işlemlerinde NFC kullanılması teknik olarak mümkündür. PayPOS gibi sistemlerde ise mağazalara ek olarak müşterinin bulunduğu herhangi bir yerde de ödeme alınabiliyor. Yani mekan kısıtlaması ortadan kalkabiliyor. 

NFC ile Ödeme Yapmanın Avantajları Nelerdir?

NFC ile ödemenin en önemli avantajı, hızlı bir yöntem olmasıdır. Kullanıcı kartını PayPOS yüklü olan bir cihaza veya POS cihazına yaklaştırarak kolayca ödeme yapabiliyor. Ayrıca PayPOS ile BDDK tarafından belirlenen temassız işlem limitleri içerisinde kalmak kaydıyla PIN kodu girmeden ödeme yapılabiliyor. Limit aşıldığındaysa tüketicilerin PIN kodunu yani kart şifresini girmesi gerekiyor.

NFC ile Ödeme Güvenli mi?

PayPOS başta olmak üzere NFC ile gerçekleşen ödemeler, diğer tüm kartlı işlemler kadar güvenlidir. Çünkü müşteri, kartını satış temsilcisine ya da herhangi başka bir kişiye vermeden ödemeyi gerçekleştirebiliyor.

NFC ve Bluetooth Karşılaştırması: Hangisi Avantajlı?

Temel olarak NFC ile Bluetooth arasında iki fark bulunuyor. Bunlardan ilki ve en önemlisi eşleştirme. NFC’de, teknolojiye sahip olan herhangi bir cihazın başka bir cihaz ile iletişim kurabilmesi için eşleşmesine gerek yok. Yani teknolojiye sahip bir cep telefonuna kredi kartını yaklaştırarak ödeme alınabiliyor.

Bluetooth teknolojisinde ise bu durumun aksine eşleştirme yapılması gerekiyor. Aksi takdirde iki cihaz arasında veri transferi yapılamıyor. 

Bir diğer fark ise mesafedir. NFC çok kısa mesafede çalışırken Bluetooth teknolojisi metrelerle ifade edilebilecek alanlarda güvenli ve hızlı bağlantı kurabiliyor.

NFC ve QR Kod Arasındaki Farklar Nelerdir?

Quick response sözcüklerinin kısaltması olan ve hızlıca ödeme yapılabilmesini sağlayan QR kod, bir çeşit barkoddur. Akıllı telefonların kameraları ile QR kod okutulup ödeme sayfasına geçilebiliyor. NFC teknolojisinde ise kamera gibi aygıtların kullanılması gerekmiyor. İşlem sadece POS veya akıllı cep telefonu gibi bir ödeme cihazına, kredi veya banka kartı yakınlaştırılarak yapılıyor.

Ancak her iki ödeme yöntemi de oldukça güvenli ve hızlıdır. Bu nedenle birçok kullanıcı her iki teknolojiyi de kullanmayı tercih ediyor. Yani bir işletmede hem QR kod ile ödeme hem de NFC ile ödeme teknolojilerinin bulunması, kullanıcıların farklı ödeme araçları ile ödeme yapabilmesine yardımcı oluyor. 

Yani PayPOS ile NFC, PayQR ile de QR kod ödemelerini alabiliyorsunuz. Ayrıca bunların tamamına da Paynet’in gelişmiş ve güvenli altyapı aracılığı ile ulaşabiliyorsunuz. Üstelik bunların tamamına da Paynet’in gelişmiş ve güvenli altyapı aracılığı ile ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca Paynet üye iş yeri olarak PayPOS’un yanında sanal POS, link ile ödeme alma, tedarikçi finansmanı ve çoklu ödeme alma gibi birçok farklı ödeme çözümünden de faydalanabilirsiniz. 

Bluetooth ya da Wi-Fi gibi bir kablosuz bağlantı türü olan NFC, birkaç santimetre içerisinde farklı teknolojik cihazlar arasında iletişim kurulabilmesini sağlıyor.

NFC desteği nedir diye baktığımızda, Android işletim sistemine sahip cihazlardan banka veya kredi kartının cihaza yaklaştırılarak ödeme alınmasını sağlayan teknolojidir.
 

NFC ile internete ve kablolu bağlantıya ihtiyaç duymadan cihazlar arasında veri transferi yapılabilir. Ayrıca kimlik doğrulama ve belge okuma işlemleri de NFC teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bunun dışında NFC ile ödeme de yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. 

NFC ödemelerinin gerçekleşebilmesi için ilk olarak POS veya NFC özelliğine sahip akıllı telefon ya da NFC etiketli satış noktası gibi bir ödeme cihazı gerekiyor. Müşteriler aktif olarak çalışan NFC özelliğine sahip bir ödeme aygıtına kartlarını yaklaştırarak ödemelerini gerçekleştirebiliyor. 

PayPOS’u NFC özelliği bulunan Android işletim sistemine sahip cihazlarına ücretsiz olarak yükleyen Paynet üye iş yerleri, uygulamayı aktif hale getirip NFC özelliğini ayarlardan açtıktan sonra ödeme alabiliyor. Ödeme, tıpkı POS cihazlarında olduğu gibi kart yaklaştırıldığı anda gerçekleşiyor. Herhangi bir ek işlem yapılmasına gerek kalmıyor.

NFC ile ödeme, NFC özellikli bir cihaz veya RFID çipine sahip kart ile NFC özelliğine sahip bir başka cihaz arasında yapılan ödeme işlemidir. Bu ödeme yöntemi temassız gerçekleşir ve ödeme süreci birkaç saniyede tamamlanır. 

NFC cihazlar arasındaki iletişimi elektromanyetik radyo dalgaları ile kurar. Bu nedenle NFC özelliğinin çalışması için bir internet bağlantısına ihtiyacınız yoktur. Ancak NFC ile ödeme almak ve ödeme yapmak için ek uygulamalara ihtiyaç vardır. Bu uygulamalar internet bağlantısı ile çalışır. 
 

Müşteriler aktif olarak çalışan NFC özelliğine sahip bir ödeme aygıtına kartlarını yaklaştırarak ödemelerini gerçekleştirebiliyor.  Ancak POS cihazlarında NFC ile ödeme al aktif olarak çalışmıyorsa veya bulunmuyorsa ödeme alınamıyor. Bu nedenle ya POS cihazlarının yenilenmesi ya da mümkünse özellik ilavesi yapılması gerekiyor.

7 dakika