20 Yılda Ödeme Sektörünü Nasıl Dönüştürdük?

İçindekiler

 

Paynet olarak, ödemeler sektörünü canlı ve ayakta tutan, ülke kalkınmasında rolü olan, toplumsal ihtiyaçların ve sorunların farkında olarak geliştirdiğimiz çözümlerimizle 20 yılı geride bıraktık. Peki bunu nasıl yaptık, 20 yılda sektörü nasıl dönüştürdük?

Şimdi sizi 2000’li yıllara götürecek, yıllar içerisinde cesur, çevik ve yenilikçi çözümlerimizle bir Fintech’e nasıl dönüştüğümüzü, sektörün bizimle birlikte nasıl geliştiğini detaylarıyla aktaracağız.

Zorlu ekonomik koşullarla şekillenen 2000’li yıllar

Enflasyon ve reel faiz oranında keskin düşüşün yaşandığı, nakit krizi ile birlikte sektörlerin tahsilat almakta zorlandığı yıkıcı bir dönemdeyiz. Bir yanda krizin derinleşmesini azaltmak için reformlara dayanan yeni bir ekonomik plan uygulamaya konuyor. Diğer yanda ise finans sektörünün derinleşip sağlamlaştırılması zorunluluk. Tahsilat ve nakit akışı sağlanamadan bu süreçten çıkmak mümkün değil. Arena Bilgisayar olarak tüm bu zorlu koşullarda kredi kartını bir tahsilat ve ödeme aracı olarak iş hayatına dahil ediyoruz. Böylelikle bayilerimizin tahsilat sancılarını dindirirken, büyümelerine fırsat veren yeni bir yol sunuyoruz.

Küresel krizin tüm etkilerini hissettiğimiz 2008 yılı

Tüm dünyayı etkileyen küresel kriz, azalan gayrisafi gelir ile birlikte yaşanan gelişmeler Türkiye’yi de etkiliyor. Türkiye ekonomisi dış şoklara karşı kırılgan ve hassas, özel sektör yatırımları iyice azalmış. Bu zorlu süreçte hayatı kolaylaştırmayı sürdürüyor, bayilerimizin tüm Sanal POS’larımıza tek bir sözleşme ile ulaşmalarını sağlıyoruz. Bayilerimiz artık, POS almak için tek tek banka peşinde koşmak zorunda değil. Zamanın tıpkı günümüzde olduğu gibi en kıymetli olduğu o dönemde, soruna karşı çözüm üretmeyi sürdürüyoruz.

Kriz sonrası toparlanmaya başladığımız 2010 yılı

Arena Bilgisayar bayisi olmayan Bilişim Sektörü dışından kurumlara tahsilat ve ödeme hizmetlerimizi sunmaya başlıyoruz.

Düşük tasarruf oranı ile birlikte dış borçlanmanın arttığı 2015 yılı

Türkiye’nin finansal kırılganlığının arttığı, finans sektörünün teknolojik gelişmelerle ile birlikte dönüştüğü zamanlar. 2015 yılında pek çok büyük banka ve sigorta şirketi kendi finansal teknoloji sermaye şirketini kurmaya başlıyor. FinTech yatırımları dünyanın her bölgesinde ivme kazanıyor. Rakiplerinin bir adım önünde yer almak isteyen finans kurumları; teknolojiyi bozan - değiştiren ve bir bakış açısı yerine teknolojik gelişime ön ayak olmasına odaklanan FinTech şirketleri ile sıkı bir şekilde çalışmaya ihtiyaç duyuyor.

Hakim olduğumuz bu sektörde, bunca yıllık tecrübe ve deneyimimizi kendimize saklamayarak, %100 Arena Bilgisayar A.Ş iştiraki olarak Paynet Ödeme Hizmetleri A.Ş.’ni kuruyoruz. Kurulduğumuz ilk günden beri “Paylaşmak” misyonu taşıyan hizmet ve çözümlerimiz ile tahsilat ve ödemelere aracılık hizmeti sunmaya başlıyoruz.

FinTech’lerin küresel boyutta ilgi odağı haline geldiği 2016 yılı

FinTech sektöründe yatırımlar devam ederken, şirketler uzun vadeli planlarına FinTech’leri katmaya devam ediyor. Tüm dünyada meydana gelen değişim rüzgârı artık göz ardı edilemeyecek durumda. Mobil kullanıcıların artması, işletmelerin daha fazla kişiselleştirilmiş ve kullanımı kolay hizmetler istemesi, esnek çözümler beklemesi en önemli etkenlerden. Mevzuat düzenleyicilerin yanı sıra, sektörün kendi ekosistemini oluşturması ve tüm seviyelerde büyük bir dayanışmanın olması zorunluluk. Tam da bu dönemde hükümet nezdinde kararlar açıklanıyor. Paynet olarak, 6493 sayılı kanun kapsamında, TCMB’nın 6973 no’lu kararı ile Resmi Gazete’nin 17.08.2016 tarihli kararıyla ödeme kuruluşu lisansını alıyoruz. Ödemeler sektörünün en deneyimli ismi olarak liderliğimizi tescilliyoruz.

Pandemi dönemi ve ödemeler sektörünün yükselişe geçtiği 2020 yılı

Pandemi süreci ile birlikte hükümetin aldığı tedbirleri hep birlikte uyguluyor, aydınlık bir gelecek için çalışıyoruz. Kurulduğumuz ilk günden beri her zorlukta ve koşulda, bayi ve üye iş yerlerinin yanında durarak, finansal süreçleri en yeni teknolojilerle kusursuz hala getirmeye devam ediyoruz. Sektörün en deneyimlisi olarak, ekosistemi de dönüştürüyoruz.

Ekosistemi dönüştürürken, neleri farklı yapıyoruz?

Paynet’in farklı ihtiyaçlara özel çözümler sunan geniş yelpazesindeki her ürünü; finansal işlerinizi kolaylaştırmak, hızlandırmak ve sorunsuz bir finansal yapıya ulaşmanızı sağlamak üzere tasarlıyoruz. 

  • Link veya QR kod ile temassız ödeme alma, kart saklama, düzenli ödeme gibi yenilikçi ve güvenilir sanal pos çözümlerimizle üye iş yerlerimizin tahsilat ve ödeme akışını kolaylıkla, yer ve zaman sınırlaması olmadan yönetmelerini mümkün kılıyoruz.
  • Paynet bayilik ağı çözümü ile birden fazla bayiye sahip orta ve büyük ölçekli şirketlerin nakit ve tahsilat akışını yönetmelerine imkân tanıyor, teknolojimiz ile üye iş yerlerimizin bayilerinden yapacağı tahsilatları dijitalleştiriyor ve yepyeni ödeme alternatifleri sunuyoruz.
  • Hızlanan tahsilat, kısalan vade ilkesiyle ile çıktığımız bu yolda, iş ortaklarımıza sunduğumuz vade avantajıyla gerek büyük işletmelerin gerek ise KOBİ’lerin enerjisini tahsilattan yatırıma dönüştürmesine fırsat sağlıyoruz.
  • Şirketlere tek bir sözleşme ile tüm bankaların tahsilat imkânlarından faydalanma olanağı sunarken, tahsilat süreçlerini web, mobil veya fiziksel mağazalardan yönetebilme kolaylığını da yaşatıyoruz.
  • Güçlü fraud altyapımız ve finansal sorunlara özel geliştirdiğimiz inovatif çözümlerimiz ile ödemeler sektöründe fark yaratıyoruz. Kullanıcı deneyimi yüksek ürünlerimizi, güçlü iletişim kanallarımızla harmanlayarak tam bir müşteri memnuniyeti sağlıyoruz.

Çünkü Özümüzde “Paylaşmak” Var! 

Finansal krizler, zorlu koşullar, dönüşen sektörler ve değişen ihtiyaçlar… Her koşula ve duruma uyum sağladığımız ve çözüm ürettiğimiz 20 yılda, temellerini sağlam attığımız Paynet Ödeme’yi hep büyüttük. Adını “paylaşmak” tan alan şirketimiz; bilgi birikimini, teknolojik gücünü ve yol göstericiliğini bayi ve iş yerlerinin başarısına adadı. Enerjisini tahsilata değil, büyümeye harcayan üye iş yerlerimiz ise bizlerle birlikte büyüdü. 2020’de 4 milyar TL’lik ödeme trafiğine aracılık etme hedefiyle, 20.000’e yakın işletmenin başarı hikayesine ortak olarak, güçlerine güç katmayı sürdürüyoruz. Finansal Teknolojiler sektöründe geleceği şekillendirmeyi ve finansal teknolojileri herkes için ulaşılabilir kılmayı ilke edindiğimiz bu 20 yılda, ilk günkü heyecan ve coşkumuzu hep koruyoruz. Çünkü Özümüzde “Paylaşmak”, Tüm Çözümlerimizde ise “Gelecek” var.

4 dakika