Sanal POS Erken Ödemeli ve Blokeli Çalışma Modelleri Nedir?

İçindekiler

Sanal POS’lar ile alınan ödemeler, belirli bir vade ile işletmelerin hesabına aktarılabilir hale gelir. Bu süreç, blokeli veya erken ödemeli sanal POS çalışma çalışma yöntemlerinde değişiklik gösterir. 

Komisyon ile alınan erken ödemeler dışında, blokeli olarak adlandırılan tahsilat yönetimi de bulunur. Online POS yani Sanal POS’lardan yapılacak erken ödemeli ve blokeli çalışma modellerinin nasıl işlediğini ve bilmeniz gerekenleri sizin için derledik. İlk olarak erken ödemeli POS çalışma koşullarına bakalım.

Erken Ödemeli POS Çalışma Koşulları

Erken ödemeli POS sistemi, hem sanal hem de fiziksel POS’larda kullanılabilen bir yöntemdir. İşletmeler, kredi veya banka kartları aracılığı ile aldıkları ödemeleri, normal şartlarda anlaşma ile belirledikleri sürede banka ya da ödeme kuruluşlarından tahsil edebilirler. Örneğin bu anlaşma 15 gün ise banka ve kredi kartı ile POS üzerinden alınan ödemeler, 15 gün sonra işletmenin hesabına yatar. Erken ödemeli POS yöntemi ise bu süreyi kısaltır. 

Erken ödemeli yöntem ile işletmeler, aldıkları ödemeleri sağlayıcılardan bir veya iki gün sonra tahsil edebilir. Komisyon oranları ise anlaşmalara göre değişiklik gösterir. 

Erken ödeme yöntemi ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer husus ise tahsilat günüdür. POS sağlayıcıların büyük bir kısmı hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın yapılan tahsilatların ödemelerini iş günlerinde gerçekleştirir. İşletmeler tahsilatın hafta sonu hesaplarına geçmesini talep ettiğinde, sağlayıcılar devam eden ilk iş gününde ödemeyi yaparlar. 

İş gününe ek olarak resmi tatil kapsamında değerlendirilen milli ve dini bayramlar, hafta sonları ile aynı statüde yer alır. 

Kısaca erken ödemeli POS yöntemini açıkladığımıza göre sırada çok merak edilen “Blokeli çekim nedir?” ve “Sanal POS bloke nedir?” sorularının cevapları var.

Blokeli POS Çalışma Koşulları

blokeli-pos-nedir

Blokeli POS, tıpkı erken ödemeli POS yöntemi gibi hem fiziksel hem de sanal POS cihazlarını kapsar. Temel olarak blokeli sanal POS çalışma koşullarında, belirli bir süre için işletmenin aldığı ödemeler bloke edilmiş olarak bekler. Sözleşme ile belirlenen süre bittiğinde de işletme, sanal POS sağlayıcısından ödemelerini tahsil edebilir. 

Süre olarak sağlayıcılar, farklı tarihler verebilir. Bloke süresi genellikle işletmenin faaliyet alanına göre değişiklik gösterir. Ayrıca sanal POS sağlayıcısı olan ödeme kuruluşlarına veya bankalara göre de bloke süreleri değişiklik gösterebilir.

Son olarak müşterilerin online tahsilat ile işletmelere ödedikleri ücretler, hem blokeli hem de erken ödemeli olarak sağlayıcılardan alınabilir. Bu yöntem farklı sağlayıcılar tarafından değişik isimlerle anılabilir. Genel olarak bu yönteme “Komisyonlu ve Blokeli Çalışma” adı verilir.

Erken Ödemeli ve Blokeli POS Çalışma Koşulları

Erken ödemeli ve blokeli POS çalışma koşulları, hibrit bir yöntemdir. Erken ödemeli ve blokeli POS yönteminde, blokeli ödeme yönteminde de olduğu gibi belirli bir süre boyunca işletmeler tahsilat yapamazlar. Fakat blokeli ödemeye göre bloke süresi daha kısadır. 

Bloke süresi dolduğundaysa erken ödemeli yöntemde olduğu gibi komisyon ile tahsilat yapılabilir. Tahsilat için alınan komisyon ücreti ise daha azdır. Kısacası erken ödemeli ve blokeli POS çalışma koşulları, blokeli ve erken ödemeli ödeme yöntemlerinin birleştirilmiş bir halidir.

Sanal POS Çalışma Koşullarından Hangisi En Çok Tercih Ediliyor?

erken-odemeli-pos-nedir

Sanal POS çalışma koşullarında özel olarak bir yöntemin öne çıktığını söylemek güç. Çünkü sektörlere göre farklı çalışma koşulları tercih edilir. İşletmeler de mali tablolarına uygun olarak blokeli ya da komisyonlu çalışma koşullarına yönelebilir.

Paynet'in Avantajlı Sanal POS Çalışma Koşulları Nelerdir?

Paynet’in en büyük avantajı tek bir sözleşme ile üye olabilmektir. İşletmeler, Paynet’e üye olduktan sonra tüm kart altyapılarından kolayca ödeme alabilirler. Ayrıca tüm kart altyapılarından taksitli ödeme alabilmeleri de mümkündür. 

Paynet üye iş yerleri, sanal POS entegrasyonuyla çalışan farklı ödeme çözümlerini de kullanabilirler. Link ile ödeme alınmasını sağlayan Paylink ya da karekod ile ödeme alınmasını sağlayan PayQR gibi yöntemler, Paynet iş yerleri tarafından kullanılabilir. MasterPass ve Paynet’in kendi kart saklama çözümü olan PaynetPass gibi yöntemlerle de işletmeler, sepet terk oranlarını düşürebilirler ve tüm müşterilerin isteklerine cevap üretebilecek ödeme çözümlerine erişebilirler. 

Bunlara ek olarak işletmeler için tedarikçi finansmanı sağlayan Paynet Tedarikçi Ödemeleri ve bayi tahsilatlarının otomatik yapılmasını sağlayan Paynet Bayi Ağım gibi çözümler de işletmeler tarafından kullanılabilir. 

Son olarak Paynet, Android cihazlarla temassız ve hızlı ödeme almayı sağlayan PayPOS ve kredi ile ödeme almayı sağlayan PayKredi gibi çözümleriyle de üye iş yerlerinin müşterilerinden kolayca ödeme almasını sağlar.  
 

Erken ödemeli POS sistemi, hem sanal hem de fiziksel POS’larda kullanılabilen bir yöntemdir. İşletmeler, kredi veya banka kartları aracılığı ile aldıkları ödemeleri, normal şartlarda anlaşma ile belirledikleri sürede banka ya da ödeme kuruluşlarından tahsil edebilirler.

Blokeli POS, tıpkı erken ödemeli POS yöntemi gibi hem fiziksel hem de sanal POS cihazlarını kapsar. Temel olarak blokeli sanal POS çalışma koşullarında, belirli bir süre için işletmenin aldığı ödemeler bloke edilmiş olarak bekler.

4 dakika