3D Secure Güvenli Alışveriş Sistemi Nedir?

İçindekiler

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs pandemisi (COVID-19) ile beraber iş yapış şekillerinde olduğu gibi günlük hayat pratiklerinde de önemli değişiklikler yaşandı. Bunun yansımalarını son yıllarda hızla büyüyen internetten alışverişte de görmek mümkün. Pandemi ile birlikte online alışverişte büyük bir artış gözlemlendi ve bu artışın gelecekte de katlanarak devam etmesi bekleniyor. 

Ancak internet üzerinden yapılan ödemelerle ilgili tüketicilerin en büyük endişelerinden biri güvenlik ve bu konuda en çok tercih edilen önlem de 3D Secure Sistemi. Bu nedenle sizin için 3D Secure Sistemi’nin ne olduğunu, faydalarını ve nasıl kullanıldığını inceledik.

3D Secure Ne Demek?

3D Secure Güvenli Alışveriş Sistemi veya sık sık kullanılan şekliyle 3D Secure, Paynet Sanal POS gibi online kanallar üzerinden ödeme yapılması durumunda devreye giren ve kimlik doğrulama işlemi yapan sistemin genel adıdır.  

Türkçeye “3 Boyutlu Güvenlik Sistemi” şeklinde çevrilebilecek olan 3D Secure ile tüketicinin kullandığı banka, alışveriş yapılan işletmenin bankası ve bu bankalar arasında iletişim kuran sistem olmak üzere 3 farklı alandan onay alındıktan sonra ödeme gerçekleşir. Katmanlı bir yapı olduğu için de üst düzey güvenlik elde edilir.

3D Secure Sistemi Nasıl Çalışır?

3 ana boyuta sahip olduğunu belirttiğimiz 3D Secure Sisteminin çalışma prensibi şöyle özetlenebilir: 

  • Tüketici, satın almak istediği ürün veya hizmetler için sanal POS’a kart bilgilerini girer ve ödeme yapma işlemine geçer. 

  • Sanal POS sağlayıcısı, bilgilerin doğruluğunu onaylar. 

  • Müşterinin bankası ile ödeme için iletişime geçilir ve tekrar doğrulama yapılır. 

  • Bilgiler banka tarafından onaylandıktan sonra yine banka tarafından tek sefer kullanılabilen PIN kodu müşteriye iletilir. 

  • Müşteri, banka tarafından iletilen PIN kodunu, karşısına çıkan 3D Secure ekranına girer.  

  • Banka PIN kodunun doğru olduğunu onaylar ve ödeme gerçekleşir. 

3D Secure Sisteminin onay süreci karmaşık ve zaman alıyormuş gibi görünse de birbirleri ile iletişim halinde olan sistemler içerisinde onaylar alındığı için birkaç saniyede ödeme işlemi tamamlanır.  

3D Secure Nasıl Kullanılır?

Sanal POS sağlayıcılarının neredeyse tamamı, kurulum sırasında 3D Secure sağlar. Yani işletmeler için ekstra bir işlem yapılması gerekmez. Kart kullanıcıları açısından da benzer bir durum söz konusu. 3D Secure güvencesi ile ödeme yapmak için kart kullanıcılarından kullanım izni veya kurulum onayı istenmez.

3D Secure Sistemi İle Nasıl Tahsilat Yapılır?

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde ödemenin tamamlanacağı esnada tüketicinin ödeme ekranında 3D Secure şifresini girebileceği bir ekran açılır. Aynı anda tüketicinin cep telefonuna banka tarafından bir şifre gönderilmiş olur.

Tüketici cep telefonuna gelen bu şifreyi 3D Secure alanına girmelidir. Aksi takdirde alışveriş işlemi onaylanmaz.

3D Secure sistemi sayesinde kredi kartları ve banka kartları ile yapılan alışverişlerde kart hamili mutlaka işlemden haberdar olur.

3D Secure Güvenli mi?

3D Secure Sistemi, günümüzde kullanılan en güvenli ödeme onay sistemleri arasında yer alır. 3 katmanlı onay sistemi sayesinde 3D Secure ile kart kopyalama ya da bilgilerin çalınması gibi istenmeyen sorunlar yaşandığında bile ödemenin gerçekleşmesi önlenir.

3D Secure Sisteminin Kart Sahibine Faydaları Nelerdir?

3D Secure Sistemi ile kart sahipleri, internet üzerinden ödeme ile ilgili tereddüt yaşamadan güvenli alışveriş yapabilir. Çünkü ödeme işlemini yapan kişi ile kart sahibinin aynı kişi olduğu veya ödemenin kart sahibinin izniyle yapıldığı 3D Secure ile ispatlanmış olur. Böylece kullanıcılar güvenle alışveriş yapabilirler.  

Siz de e-ticaret sitenize veya mobil uygulamanıza müşterilerinizin güvenle alışveriş yapabileceği bir sanal POS seçeneği eklemek istiyorsanız Paynet Sanal POS’u tercih edebilirsiniz. Üstelik Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) onaylı ve PCI-DSS 1. derece sertifikasına sahip olan Paynet ödeme çözümleri ile tüm tahsilat işlemleriniz yasal düzenlemelere uygun olarak gerçekleşir. 

4 dakika