Cashback Nedir, Nasıl Alınır?

İçindekiler

Kartlı ödeme sistemlerinin gelişmesi ve yeni nesil kartların yaygınlaşması, ödül programlarını da çeşitlendirdi. Öyle ki ödül programları artık sadece kredi kartlarında değil; banka kartı, ön ödemeli kart ve dijital cüzdan gibi ödeme araçlarında da karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri olan cashback ise kullanıcılar tarafından en sevilen ödül programlarından biri. Peki, kart sahibine nakit ödüller kazandıran cashback yani nakit iade nedir?

Cashback (Nakit İade) Nedir?

Cashback, tüketicilerin alışverişlerinde harcadığı tutarın belirli bir kısmının hesaplarına iade edildiği bir nakit iade sistemidir. Çoğunlukla finansal kuruluşların tercih ettiği bu ödül programı, daha çok kredi kartları ve ön ödemeli kartlarda karşımıza çıkar. Fiziksel şubesi bulunmayan dijital bankalar yani neobanklar da sıkça bu yöntemi tercih ederek kullanıcılarına nakit iade fırsatı sunar.

E-ticaret firmalarının da dijital cüzdanlar üzerinden sundukları cashback nakit ödül sistemi, diğer ödül programları ve kampanyalardan farklıdır. İndirim, ürün hediyesi veya kupon vermek ile cashback arasında önemli bir fark vardır. Bu tür kampanyalarda indirime konu olan tutar, ödenecek toplam tutardan alışveriş anında düşülür. Cashback sisteminde ise alışverişten sonra, kullanıcıların harcadığı paranın bir kısmı kendi ödeme araçlarına TL olarak geri yüklenir.

Cashback Sistemi Nasıl İşler?

Cashback sistemi, genellikle online alışverişlerde kullanılır. Nakit iadesi kazanımı için bir mobil uygulamanın veya web sitesinin kullanılması gerekir. Örneğin bankalar, mobil bankacılık uygulamalarının yanında ödül programlarını içeren ek bir mobil uygulama da sunar. Kullanıcılar da bu uygulama üzerinden kampanyalara katılabilir.

Sistemin ilk gereksinimi tabii ki cashback kampanyasını düzenleyen finansal kuruluşun müşterisi olmaktır. Ardından mobil uygulama veya web site üzerinden ilgili kampanyaya katılmak gerekir. Kampanyayı düzenleyen finansal kuruluş, bazı şartlar sunar. Söz konusu şartları karşılayan kullanıcılar ise vadedilen tutarda nakit iade alır.

Alınan nakit iadelerin kullanımı konusunda da genellikle kullanıcılar özgür bırakılır. Örneğin kupon kullanımları için alt limit uygulaması bulunurken nakit iadeler için böyle bir durum yoktur. 100 TL’lik bir kupon için 500 TL alt limit varsa bu indirim hakkı sadece 500 TL ve üzeri alışverişlerde kullanılabilir. Fakat 100 TL’lik bir cashback alınmışsa bu tutarı 100 TL’lik bir alışverişin tamamını karşılamak için kullanmak mümkündür. Ayrıca nakit iadeler parçalı olarak da harcanabilir.

Cashback Nasıl Alınır?

cashback-nasil-alinir.jpg

Cashback almak için yapılması gerekenler, ilgili kampanyanın detaylı bilgi sayfasında yer alır. Her banka veya finansal kuruluş, farklı şartlar üzerinden nakit iade verebilir. Cashback kampanyalarında genellikle belirli bir limitte harcama yapma şartı olur. Örneğin bir ödeme kuruluşu, 1.000 TL ve üzeri harcamalar için %5 nakit iade verdiği bir kampanya düzenler. Kullanıcının cashback kazanması için ise en az 1.000 TL’lik harcama yapması gerekir. Bu kampanya kapsamında 1.000 TL harcama yapan bir tüketici, 50 TL nakit iade kazanır.

Bazı bankalar ve ödeme kuruluşları, belirli üye iş yerleri ile anlaşarak da nakit iade kampanyası yaparlar. Örneğin bir markanın mağazalarından yapılan alışverişler için veya sadece giyim sektörüne özel cashback kampanyaları da olabilir. Bu durumda da kullanıcının yapması gereken, kampanyanın gerekliliklerine yerine getirmektir. Cashback kazanmak ile ilgili detaylı bilgi için ise banka veya ödeme kuruluşunun kampanya sayfasını incelemekte fayda vardır.

Nakit İade Tutarı Ne Kadar Olabilir?

Cashback tutarları ile ilgili belirli bir standart yoktur. Kazanılabilecek cashback tutarı, kampanyayı düzenleyen finans kuruluşu tarafından belirlenir. Dönemsel olarak düzenlenen bu kampanyalara daha fazla katılmak, daha fazla nakit iade alabilmek için önemlidir. Fakat bu noktada kazanılabilecek maksimum tutarlara da dikkat edilmelidir.

Finans kuruluşları, genellikle her kampanya özelinde kazanılabilecek maksimum cashback için bir sınır belirler. Aynı örnekten gidecek olursak 1.000 TL ve üzeri harcamalar için %5 nakit iade verilen bir kampanyada kazanılabilecek maksimum tutarın 150 TL olduğunu varsayalım. Bu durumda kullanıcı, en fazla 3.000 TL’lik harcama için maksimum 150 TL cashback kazanabilir.

Firmalar Neden Nakit İade Verir?

Firmaların cashback vermesindeki temel amaçları müşteri sadakatini artırmak, alışveriş motivasyonunu yükseltmek ve kullanıcıların belirli hizmetleri veya ürünleri tercih etmelerini teşvik etmek şeklinde sıralayabiliriz. Finans kuruluşları her işlem için nakit iade vermez; fakat nakit iade verdikleri işlemler, kullanıcılar tarafından daha sık tekrarlanır.

Nakit iade ödüllerinin bir diğer amacı da elbette yeni müşteriler kazanmaktır. Her finansal firma farklı oranlarda cashback verir ve en yüksek oranı sunan firmalar daha fazla yeni müşteri edinme şansı yakalarlar.

Müşteri memnuniyetini de bankaların ve ödeme kuruluşlarının nakit iade verme nedenlerinden biri olarak gösterebiliriz. Bu kuruluşlar müşteri memnuniyetini ödül programlarıyla yükseltirler ve memnun müşteriler, cashback verilmeyen işlemler için de bu kuruluşları tercih etmeye eğilimli olurlar.

Cashback Avantajları Nelerdir?

Firmaların nakit iade verme sebeplerini sıralarken aslında cashback kampanyalarının, finansal kuruluşlar için avantajlarını da sıralamış olduk. Fakat bu uygulamanın kullanıcılar için de önemli avantajları vardır. Cashback veren kartlar kullanmanın tüketiciler için başlıca avantajı, ek kazanç sağlayabilmektir. Harcadıkça kazan mantığı ile çalışan bu sistem sayesinde kullanıcılar, ihtiyaçlarını karşılarken bir yandan da tasarruf yapabilirler.

Nakit iade veren kartlardan birine sahip olan bir kullanıcı, bazı ihtiyaçlarını ücretsiz bir şekilde karşılama fırsatı da yakalayabilir. Birden fazla cashback kampanyasına katılıp kazanımlarını biriktiren bir tüketici, ihtiyaç duyduğu bir ürünü veya hizmeti, biriktirdiği nakit iadelerle alabilir. Böylece söz konusu ürüne hiç ödeme yapmadan sahip olabilir.

Cashback Dezavantajları Nelerdir?

Cashback her ne kadar çok avantajlı bir ödül uygulaması olsa da bazı dezavantajları da vardır. Bunlardan ilki, nakit iade kazanmak için alışveriş yapılabilecek yerlerle ilgili sınırlandırma olmasıdır. Örneğin bazı cashback kampanyaları sadece bir marka veya mağaza için olabilir. Bu durumda kullanıcı, nakit iade kazanmak için normalde kullanmadığı bir markadan veya gitmediği bir mağazadan alışveriş yapmak durumunda kalır.

Dezavantaj olarak gösterebileceğimiz bir diğer örnek ise cashback olarak verilen paraların süreli olmasıdır. Bazı finans kuruluşları, nakit olarak iade edilen tutarlar için kullanım süresi tanımlayabilir. Bu durumda tüketici, cashback biriktirme fırsatına sahip olamaz ve küçük tutarlarda da olsa nakit ödüllerini kısa sürede harcamak zorunda kalır.

Türkiye'deki Cashback Uygulamaları

Türkiye’de cashback uygulamasını birçok farklı alanda görebiliriz. En çok karşımıza çıktığı alanlardan biri ise online alışverişlerdir. Birçok banka ve ödeme kuruluşu, e-ticaret siteleriyle iş birliği yaparak bu ödül programını sunar. Dolayısıyla internetten alışveriş yaparken nakit iade kazanma kampanyalarına sıkça rastlayabiliriz.

Türkiye’deki nakit iade uygulamalarına şöyle örnekler verebiliriz:

  • Bankaların kredi ve banka kartlarına para yerine geçen puanlar vermesi
  • Dijital bankaların ön ödemeli kartlar için nakit iade vermesi
  • Dijital cüzdan uygulamalarında nakit veya nakde dönüşen puanların birikmesi
  • E-ticaret sitelerinin gömülü cüzdan hesaplarına TL iadesi yapması

Nakit iade ve buna benzer ödül programları, özellikle e-ticaret siteleri için büyük önem taşır. Çünkü e-ticarette tekrarlayan satışlar yapmak ve müşteri sadakati sağlamak zordur. Bunları sağlamak için de müşteri memnuniyetini yüksek tutmak ve tüketicilerin çekincilerine çözüm üretebilmek gerekir. Nakit iade vermek bu konuda etkili bir yöntem olmakla birlikte her zaman yeterli değildir. Eğer e-ticaret girişimcisiyseniz ”Online Alışverişte Kullanıcıların Çekinceleri ve Çözüm Yolları“ başlıklı yazımızı okuyarak konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

5 dakika