En sık karşılaşılan muhasebe terimlerinden biri olan ciro, işletme kazancının hesaplanmasında kullanılan bir yöntemdir. Bir işletmenin veya şirketin gelir düzeyini izlemek adına hesaplanan ciro, finansal performansı görmek için de önemli bir ölçümdür. Sizin için hazırladığımız ciro hesaplama rehberinde “Ciro nedir ve ciro nasıl hesaplanır?” gibi başlıca sorulara cevap verdik.
Ciro Ne Demek? Temel Kavramlar ve Anlamı
Ciro, bir işletmenin ticari faaliyetleri sonucunda elde ettiği toplam geliri ifade eder. Gelir yaratan tüm işlemleri içerebilen ciro; maliyet, harcama ve diğer giderler dahil edilmeden hesaplanır. Bu nedenle sadece gelir takibi ve satış performansı gibi konular için bir göstergedir. Kâr ve zarar göstergesi olarak kullanılmaz.
Genellikle dönemsel olarak ölçülen ciro, belirli iki tarih arasında veya ay ve yıl gibi takvimsel dönemlerde hesaplanır. Kaynağı fark etmeksizin tüm ticari gelirler bu hesaplamaya dahil edilebilirken sadece yurt içi veya sadece yurt dışı satışlar için de ciro hesabı yapılabilir. Ayrıca bu hesaplama; türü, sektörü, büyüklük ölçeği ve satış hacmi fark etmeksizin tüm işletmelerde kullanılır.
Ciro Türleri: Günlük, Haftalık, Aylık ve Yıllık Ciro Nedir?
Ciro türlerini; hesaplanma dönemlerine göre günlük, haftalık, aylık ve yıllık olmak üzere dört ana türe ayırabiliriz. Her işletme, çalışma ve gelir modeline bağlı olarak bu ciro türlerinden birini, birkaçını veya tamamını kullanabilir.
Günlük Ciro Ne Demek?
Günlük ciro, her günün sonunda hesaplanan brüt satış gelirini ifade eder. Genellikle mikro ölçekteki küçük işletmelerde kullanılır. Günlük satış adedinin az olduğu işletmelerde kullanışlı olmasının yanında çok büyük şirketler de hesaplamanın karışmaması adına günlük ciro kullanabilir.
Haftalık Ciro Ne Demek?
Haftalık ciro, her hafta belirlenen bir günde veya her haftanın son iş gününde hesaplanır. Çoğunlukla haftalık tahsilat yapan küçük ve orta ölçekli işletmelerin tercih ettiği modeldir. Ayrıca çalışan maaşlarını haftalık olarak ödeyen işletmelerde de yaygındır.
Aylık Ciro Ne Demek?
Ayda bir hesaplanan ciro, aylık ciro olarak ifade edilir. Düzenli tahsilatların ve düzenli ödemelerin büyük çoğunlukla aylık olarak yapılmasından dolayı en yaygın yöntem budur. Aylık ciro hesaplaması, en küçük işletmeden en büyük şirkete kadar her alanda tercih edilebilir. Ayrıca ciroyu aylık hesaplamak, yıllık ciro hesabını da kolaylaştırır.
Yıllık Ciro Ne Demek?
Yıllık ciro, her işletme ve şirketin her yılın son günü yaptığı hesaplamadır. Genellikle diğer ciro türleri ile birlikte kullanılır. Diğer türlerde kısa ve orta vadeli ölçüm yapılırken yıllık ciro, işletmenin genel satış performansını ve gelir düzeyini gösterir. Hem geçmiş yılı analiz etmek hem de gelecek yılı planlamak için yıllık ciro hesaplaması yapmak idealdir.
Ciro Nasıl Hesaplanır?

Ciro sadece kasaya giren paranın hesaba katılmasıyla bulunur. Bu nedenle ciro hesaplaması yapmak oldukça basittir. Fakat ciro hesabında da brüt ve net kavramları söz konusudur. Brüt ciro için gayrisafi, net ciro için ise safi hasılat yöntemi kullanılır.
Ciro Hesaplamasında Gayrisafi Hasılat Yöntemi
Gayrisafi hasılat yönteminde gelir yaratan tüm kalemler hesaba alınırken geliri etkileyen veya gidere söz konusu olan hiçbir kalem dikkate alınmaz. Brüt hasılatın ölçüldüğü bu yöntem ile yurt içi gelirler, yurt dışı gelirler ve diğer gelirlerin toplamı bulunur. Yurt içi gelirleri Yİ, yurt dışı gelirleri YD, diğer gelirleri ise DG olarak kısalttığımızda gayrisafi hasılat yöntemi için ciro hesaplama formülü şu şekilde oluşur:
- Gayrisafi Ciro = Yİ + YD + DG
Ciro Hesaplamasında Safi Hasılat Yöntemi
Net ciroyu bulmak için kullanılan safi hasılat yönteminde geliri etkileyen bazı unsurlar da hesaplamaya dahil edilir. Bu unsurlar; satış fiyatına ve kasaya giren tutara etki eden indirim, iskonto ve iptal kalemleridir. Safi hasılat ciro hesaplamasında yurt içi gelirler, yurt dışı gelirler ve diğer gelirler toplanır; yapılan indirimler, iskontolar ve iadeler bu toplamdan çıkarılır. İndirimler için İ1, iskontolar için İ2, iadeler için de İ3 kısaltmalarını kullanarak safi hasılat yöntemi ile ciro hesaplamasını şu şekilde formülize edebiliriz:
- Safi Ciro = (Yİ + YD + DG) - (İ1 + İ2 + İ3)
İşletmelerde Ciro Neden Önemlidir?
İşletmelerde ciro, finansal performansı ölçme süreci için son derece önemlidir. İşletmenin finansal gücünü oluşturan kârın başlıca kalemi gelirlerdir ve ciro hesabı ile bu gelirlerin durumu izlenebilir. Buna ek olarak kâr/zarar analizi sürecinde de önemli bir etken olarak ciro kalemi devreye girer.
Ciro, satış stratejilerinin bir ölçütü olarak da önem taşır. Satış gelirlerinin seviyesine bakılarak satış ve pazarlama çalışmalarının performansı ölçülebilir. Dolayısıyla ciro sadece gelirle değil, işletmenin mali gücü ile de ilgilidir.
Defter kayıtları ve mali tablo konularında da ciro, işletmeler için önemli olur. Ciro hesaplamalarını dönemsel olarak yapmak, defter kayıtlarında ve mali tablolarda yanlışlık olmasını önler. Olası yanlışlıklar ciro hesabı ile kısa sürede tespit edilebilir.
Günlük, Aylık ve YIllık Ciro Hesaplama İşletmelere Nasıl Yardımcı Olur?
Günlük, aylık ve yıllık ciro hesaplamaları, işletmelere finansal analiz süreçlerinde yardımcı olur. Kâr ile ilgili finansal analizde önemli bir gösterge olan ciro, kâr marjını artırmak için gerekli olan detayın görülmesini sağlar. İşletmelerde genel hedef ciroyu yükseltmek olsa da yüksek ciro her zaman yüksek kâr anlamına gelmez. Bu da analiz sonucunda ortaya çıkar.
Kârın düşük olması durumunda ciro analiz edilir ve ciro düşük çıkarsa satışları artırmaya yönelik çalışma yapılması gerektiği anlaşılır. Fakat kâr düşükken ciro yüksekse harcama ve giderlerin büyük bir maliyet oluşturduğu ortaya çıkar. Bu durumda da işletmenin harcama ve giderleri azaltmaya yönelik çalışmalar yapması gerekir.
Ciro, işletmenizle ilgili birçok finansal sürecin analizinde size yardımcı olur. Dolayısıyla ciro hesabını düzenli ve eksiksiz bir şekilde yapmanız gerekir. Bu sürecin zorluklarını ve olası hataları ortadan kaldırmak için Paynet’in online tahsilat çözümlerinden faydalanabilirsiniz. Online tahsilat çözümleri ile gelirlerinizi anlık olarak görebilir, ihtiyaç anında istediğiniz döneme ait cironuzu hemen hesaplayabilirsiniz. Ciro hesaplamalarını kolaylaştırmak ve kârınızı artırmaya yönelik analizler yapmak için hemen Paynet çözümlerini keşfedin.
FAQ
Ciro ile kâr arasındaki fark nedir?
Kâr ve ciro arasındaki fark, ciro hesabında sadece gelirlerin dikkate alınmasıdır. Kâr hesaplanırken de ciro dikkate alınır, fakat bu süreçte tüm gider kalemleri cirodan düşülür.
Ciro nasıl hesaplanır ve hangi formül kullanılır?
Ciro, gelir oluşturan ve işletme kasasına para girmesini sağlayan tüm ticari faaliyetlerden doğan gelirlerin toplanmasıyla hesaplanır. Cironun temel formülü, “Yurt içi gelirler + Yurt dışı gelirler + Diğer gelirler” şeklindedir.
Günlük ciro neyi ifade eder?
Günlük ciro, belirli bir gün içerisinde elde edilen toplam geliri ifade eder. En doğru sonucu alabilmek için gün sonunda yapılması gerekir.
İşletmeler ciroyu neden takip eder?
İşletmeler; satış performansı, gelir düzeyi, kâr/zarar analizi ve kâr marjı ölçümü gibi birçok farklı finansal süreç için ciroyu takip eder.
Ciro etmek ne anlama gelir?
Ciro etmek, bir çek veya senedin içerdiği tutar ile ödeme yapmak amacıyla ilgili belgeyi bir başkasına aktarma işlemidir. Yani “Ciro etmek ne demek?” sorusu, işletmelerde kullanılan ciro hesaplamasıyla ilgili değildir.
5 dakika