Desi Nasıl Hesaplanır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

İçindekiler

Kargo firmaları fiyat belirlerken gönderilecek paketin desisini dikkate alır ve buna göre ücret tahsil eder. Bu nedenle de “Desi nedir, kargolarda neden desi kullanılır, desi hesaplama nasıl yapılır?” gibi soru işaretleri ortaya çıkar. Şimdi, desi hesaplama formülüne göz atalım ve bu sorulara cevap verelim.

Desi Nedir?

Desi; bir eşya, ürün veya koli gibi nesnenin hacimsel ağırlığını gösteren ölçü birimidir. Hacimsel ağırlık ise ilgili nesnenin kapladığı yer hakkında fikir veren bir değerdir. Taşınacak bir nesnenin hem kaplayacağı yeri hem de oluşturacağı tahmini yükü öngörebilmek için desisine bakılır. Desi, çoğunlukla kargo ve lojistik sektörlerinde kullanılan bir ölçü birimi olarak öne çıkar.

Desi Hesaplama Nedir?

Desi hesaplama, bir nesnenin boyut özellikleri üzerinden hacimsel ağırlığını bulmak için yapılan işlemdir. Bu hesaplama; kargolanacak paketin eni, boyu ve uzunluğu dikkate alınarak yapılır. Yapılan bu hesaplamanın sonucu ise kargo firmaları için ilgili kargonun yerleşimi ve ücretlendirmesi hakkında bilgi verir. Bu noktada önemli olan, kargolanacak paketin içindeki nesnenin değil, en dış katmanda kalan paketin ölçülerinin dikkate alınmasıdır.

Desi hesaplamasında oldukça basit ve pratik bir formül kullanılır. Bu formül sayesinde desi hesabı hızlı bir şekilde yapılabilir. Söz konusu desi hesaplama formülü ise şöyledir:

  • Desi = Yükseklik (cm) x En (cm) x Boy (cm) / 3.000

Kargo Desisi Nasıl Hesaplanır?

kargo-desisi-nasil-hesaplanir.jpg

Yukarıdaki formülü kullanarak kolayca kargo desisi hesaplayabilirsiniz. Örnek bir kargo desi hesaplama işlemiyle formülün kullanımını daha açık bir şekilde gösterebiliriz. Yüksekliği 30 cm, eni 15 cm, boyu ise 40 cm olan bir kolimizin olduğunu varsayalım. Örnek uzunluk ölçülerine göre bu kolinin desi hesaplaması şöyle olur:

  • Desi = 30 x 15 x 40 / 3.000
  • Desi = 18.000 / 3.000
  • Desi = 6

Bu hesaplamaya göre verdiğimiz örnekteki koli 6 desidir.

Desi/kg Hesaplama Nasıl Yapılır?

Desi hesabı, bir nesnenin hacimsel ağırlığını tespit etmek için yapılır ve bu ağırlık, desi/kg formülü ile hesaplanır. Kg/desi hesaplama formülü ise 1 / 10.000 şeklindedir. Yukarıda verdiğimiz örnek üzerinden gidersek 6 desilik bir kolinin hacimsel ağırlığını şöyle hesaplayabiliriz

  • 6 / 10.000 = 0,0006

Bu hesaplamaya göre örneğimizdeki 6 desilik kolinin hacimsel ağırlığı 0,0006 kilogramdır.

Kargo Ücretlerinde Neden Desi Hesabı Yapılır?

Kargo ücret hesaplamasında yükseklik, en ve boy gibi ölçülerin doğrudan kullanılmayıp desi birimine çevrilmesinin bazı geçerli sebepleri vardır. En temel sebep ise kargo ve lojistik firmalarının taşıma sürecinde kullandıkları araçlardır. Bu araçların belirli bir kapasitesi vardır ve kargo istifi, söz konusu kapasitenin en verimli şekilde kullanılabileceği şekilde yapılır. Taşınacak kargoların kaplayacağı yeri ve nasıl dizilmesi gerektiğini önceden bilebilmek için desi hesaplaması yapılır.

Kargo firmaları hangi kargo paketinin ne kadar yer kapladığını desi hesabıyla ölçtüğü için fiyatları da bu ölçü birimi üzerinden verirler. Çünkü fiyat performansı açısından en net sonuca ancak desi ve hacimsel ağırlık hesabıyla ulaşırlar.

Birden Fazla Ürün İçin Desi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Birden fazla ürün kargolanacağında desi hesaplaması noktasında kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz. Fakat bu sorunun cevabı oldukça basittir. Birden fazla ürün için desi hesaplaması, söz konusu ürünlerin kaç farklı paket ile gönderildiğine bağlıdır.

Örneğin 4 farklı ürününüz varsa ve her ürünün paketi ayrıysa bu ürünleri tek seferde kargoya verseniz bile 4 farklı desi hesabı yapılır. Her paketin desisi ayrıca hesaplanır ve toplamda bu 4 farklı desinin karşılığına denk gelen ücreti ödersiniz. Üstelik alıcının aynı kişi olması da bu durumu değiştirmez.

Söz konusu 4 farklı ürünü tek bir koliye koyduğunuzda ise desi hesabı sadece bir kez yapılır. Bu noktada sadece ürünlerin konulduğu büyük kolinin ölçüleri dikkate alınır. Büyük kolinin içerisindeki paketlerin ölçüleri dikkate alınmaz ve en dış katmandaki kolinin ölçüleri üzerinden desi hesabı yapılarak fiyat çıkarılır.

E-Ticaret Gönderilerinde Desi Hesaplarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

e-ticaret-gonderilerinde-desi-hesaplama.jpg

E-ticaret gönderilerinde desi hesaplarken bazı noktalara özellikle dikkat etmeniz gerekir. Bu noktada dikkate almanız gereken başlıca detaylar, kargoyu nereye göndereceğiniz ve kargonuzu nasıl paketlediğinizdir. E-ticaret kargosu için desi hesaplaması yaparken maliyeti en aza indirmek amacıyla paketleme konusunda da bazı detaylara dikkat etmelisiniz.

Şimdi, e-ticaret gönderilerinde dikkat etmeniz gereken “yurt dışı desi hesaplaması ve e-ticarette desi düşürme” konularına yakından bakalım.

E-Ticarette Desi Nasıl Düşürülür?

E-ticaret siteniz üzerinden yaptığınız satışlar için kargo ücretleri, ciddi bir maliyet kalemidir. Bu ücretin tamamını müşteriye yansıtmak satışları azaltırken siz ödediğinde de kâr oranınız düşer. Doğru paketleme yöntemleri ile kargo maliyetleri konusundaki probleminizi bir miktar çözebilirsiniz.

E-ticaret gönderilerinde kargo desisini düşürmek için uygulayabileceğiniz yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Ürünleri paketlerken paketin içinde boşluk bırakmamaya ve mümkün olan en küçük boyutlarda paketlemeye çalışın.
  • Ürünleri kargoya verirken sığabilecekleri en küçük kutu boyutunu seçin.
  • Birden fazla ürünü tek seferde kargoya vermeniz gerekiyorsa bu ürünleri tek bir pakete koyun. Paketleme yaparken ürünleri boyutlarına göre kolide boş yer kalmayacak şekilde yerleştirin.
  • Katlama ve sıkıştırma gibi eylemlerin zarar vermeyeceği ürünleri mümkün olan en küçük boyuta gelene kadar katlayın ve sıkıştırarak paketleyin.

Bu yöntemleri uygulayarak paketlerinizin desisini bir miktar düşürebilir ve kargo maliyetinden tasarruf edebilirsiniz.

Yurt Dışı Desi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Yurt dışı gönderileri için desi hesaplaması, yurt içinde yapılandan farklıdır. Kullanılan formülün temeli aynı olsa da formülde küçük bir değişiklik söz konusudur. Yurt dışı kargosu desi hesaplama formülü şöyledir:

  • Yurt Dışı Desisi: Yükseklik (cm) x En (cm) x Boy (cm) / 5.000

Önceki örneğimizde yer alan 30 cm yükseklik, 15 cm en ve 40 cm boy özelliklerine sahip olan kolimiz üzerinden yurt dışı desi hesaplaması da yapabiliriz.

  • Yurt Dışı Desi = 30 x 15 x 40 / 5.000
  • Yurt Dışı Desi = 18.000 / 5.000
  • Yurt Dışı Desi = 3,6

Örneğimize göre yurt içi gönderilerinde 6 desi olan koli, yurt dışı için 3,6 desidir.

Yurt dışına satış yaparken göndereceğiniz ürünlerin desisini yukarıdaki formüle göre hesaplamaya özen göstermelisiniz. Tabii yurt dışı e-ticaret süreçlerinde desi hesabı dışında dikkat etmeniz gereken farklı konular da vardır. Bunlardan biri ise yurt dışından ödeme alma konusudur. Bu konu hakkında detaylı bilgi edinmek için ”Yurt Dışından Nasıl Ödeme Alınır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

4 dakika