Yurt Dışından Nasıl Ödeme Alınır?

İçindekiler

Türkiye’deki e-ticaret siteleri, yurt dışına satış yaparak müşteri kitlelerini genişletebiliyorlar. E-ihracat olarak adlandırılan bu yöntem, dövizle gelir elde etmeyi sağladığı için kazancı da artırıyor. Ayrıca e-ihracat yapanlara vergi muafiyeti ve teşvik gibi avantajlar da sunuluyor. Bu süreçte yurt dışına satış yapmaya imkân veren ödeme sistemlerinden faydalanmak gerekiyor. Tercih edilebilecek yurt dışı ödeme alma yöntemleri ise şöyle:

  • Havale
  • EFT
  • SWIFT
  • Banka ve kredi kartı
  • Dijital yöntemler (cüzdan, mobil ödeme, link ile ödeme)

Şimdi, bu ödeme yöntemlerine ve yurt dışı satışlarındaki işlevselliklerine biraz daha yakından bakalım.

Yurt Dışından Havale ile Ödeme Alma

Yurt dışından ödeme almak için kullanılabilecek yöntemlerden biri havale. Temel para transferi hizmeti olan havale, hesap numarası veya IBAN gibi bilgiler yardımıyla ödeme alınmasını sağlar.

Yurt Dışından EFT ile Ödeme Alma

Yurt dışından EFT almak da tercih edilebilecek bir başka yöntem. EFT, farklı bankalarda bulunan hesaplar arasındaki para transferi işlemine verilen isim. Farklı banka hesaplarını ilgilendirdiği için havale yöntemindeki sorun bu yöntemde yok. Çünkü alıcının, Türkiye’deki satıcıdan farklı bir banka kullanma ihtimali oldukça yüksek. Fakat bu yöntem, TL cinsinden yapılan ödemeleri kapsıyor. Dolayısıyla EFT yöntemini, yurt dışına yaptığınız ve TL ile ödeme almak istediğiniz satışlar için tercih edebilirsiniz.

Yurt Dışından SWIFT ile Ödeme Alma

yurt-disindan-dijital-odeme-almak

SWIFT de yurt dışından ödeme alma yöntemleri arasında yer alan bir sistem. Bu ödeme sistemi genel olarak havale ve EFT’den daha sık tercih ediliyor. Çünkü SWIFT, döviz ile yapılan ödemeleri kapsıyor. Yurt dışına yapılan satışların çoğunlukla farklı para birimleriyle ödeneceğini göz önünde bulundurduğumuzda SWIFT yönteminin daha işlevsel olduğunu söyleyebiliriz. 

SWIFT, aslında Dünya Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği’nin (Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication) baş harflerini ifade eden bir kısaltmadır. Belçika merkezli bu topluluk, dünya genelindeki bankalar için finansal işlem ve ödeme hizmetleri sunuyor. İşlemler, her bankanın kendine özel benzersiz SWIFT kodu ile yapılıyor. 

Toplam 11 haneden oluşan SWIFT kodunun ilk 4 hanesi bankayı, sonraki 2 hane ülkeyi, sonraki haneler ise şehir ve şube kodlarını içeriyor. Bu bilgiler eklendikten sonra 11 haneye ulaşmayan kodların sonuna, 11 haneye ulaşacak şekilde “X” harfi ekleniyor. Bazı bankalar banka, ülke ve şehir kodlarıyla birlikte IBAN üzerinden ödeme almanıza izin veriyor. Şube kodu, şubeye özel işlem yapmak isteyen kişiler tarafından kullanılıyor. 

SWIFT işlevsel bir sistem olduğu için yurt dışından ödeme alınırken sıkça tercih ediliyor. Fakat bu yöntemi kullanırken ödenen komisyonlar, e-ihracat yapan satıcılar tarafından dezavantaj olarak kabul ediliyor. 

Yurt Dışından Kredi veya Banka Kartı ile Ödeme Alma

E-ticaretin en çok tercih edilen ödeme yöntemleri arasında bulunan kartlı ödeme, e-ihracatta da yaygın bir şekilde kullanılıyor. Banka ve kredi kartlarından ödeme yapmak birçok tüketicinin ilk tercihlerinden biri oluyor. Türkiye’den alışveriş yapmak isteyen tüketicinin, ödeme sayfasındaki forma kart bilgilerini yazarak kolayca ödeme yapabilmesi mümkün. 

Yurt dışından kredi kartı ile ödeme alma sürecinde diğer yöntemlere göre daha düşük komisyon oranlarının bulunması da satıcı için avantaj sağlıyor.  

Sanal POS hizmeti için normal şartlarda bankalarla tek tek anlaşma yapmak gerekiyor. Fakat sanal POS sağlayıcıları bu uğraşlı süreci ortadan kaldırıyor. Bu noktada TCMB lisansı ve PCI-DSS 1. seviye sertifikası ile hizmet veren Paynet’in sanal POS çözümlerinden faydalanabilirsiniz. 

Yurt Dışından Ödeme Almak İçin Dijital Yöntemler

 

yurt-disindan-swift-ile-odeme-alma

Yurt dışından ödeme almak için müşterilere alternatif ödeme yöntemleri de sunulabilir. Dijital ödeme yöntemleri, birçok kullanıcı tarafından alternatif olarak tercih edilebilir. PayPOS, mobil ödeme ve link ile ödeme, bu aşamada kullanılabilecek dijital ödeme sistemleridir.

Dijital Cüzdan

E-cüzdanolarak da bilinen dijital cüzdan, kullanıcılara farklı bankalara ait kartları tek ekrandan yönetme imkânı verir. Dijital cüzdan kullanıcıları kartlarını cüzdan uygulamasına ekler ve ödeme adımında, ödeme yapmak istedikleri kartı seçerek işlemi tamamlarlar. Kart bilgilerini yeniden yazmalarına gerek kalmaz. 

Kartlı ödeme yöntemine benzerliği olsa da bu yöntem daha pratik olduğu için kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Yurt dışından alternatif yöntemlerle ödeme almak ise e-ticaret sitelerine müşteri memnuniyeti noktasında fayda sağlıyor. Müşteri memnuniyetini artırarak satış hacminizi büyütmek istiyorsanız PayPOS desteği ile yurt dışından e-cüzdanlar ile ödeme alabilirsiniz. 


Link ile Ödeme


Link ile ödeme alma da yurt dışına yapılan satışlar için kullanılabilecek pratik bir yöntemdir. Bu yöntemde yurt dışındaki müşterilerinize bir ödeme linki göndermeniz yeterli. Oluşturduğunuz ödeme linkini e-posta, SMS, WhatsApp gibi iletişim kanallarından gönderebilecek olmanız da ayrıca bir avantaj sağlıyor.

Link ile ödeme alma yöntemini kullanmak için Paynet’in Paylink çözümüne başvurabilirsiniz. Paylink ile yurt dışından online ödeme alabilir, e-ihracat sürecinde aldığınız ödemeleri kolayca yönetebilirsiniz. 
Yurt Dışından Ödeme Alma Komisyon Oranları Nelerdir?
Yurt dışından ödeme alırken de yurt içinde olduğu gibi bir miktar komisyon ödemeniz gerekiyor. Uluslararası bir pazarda satış yaptığınız için yurt dışı komisyonların nispeten daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada ödeyeceğiniz komisyonun, tercih edeceğiniz ödeme alma yöntemlerine göre değişeceğini de belirtmek gerekiyor.

Yurt dışına yapılan satışlar için havale, EFT, SWIFT gibi yöntemleri tercih ettiğinizde, ödeyeceğiniz komisyonu çalıştığınız banka belirler. Bankalar, yasal sınırların dışına çıkmadan farklı komisyon oranları sunabilirler. Sanal POS ve diğer dijital alternatiflerde ise komisyon oranları, hizmet sağlayıcılar tarafından belirlenir. Bu aşamada hizmet sağlayıcılardan teklifler alarak kararınızı verebilirsiniz. 


Yurt Dışından Ödeme Almanın Şartları Nelerdir?


Yurt dışından ödeme almanın ilk ve en önemli şartı, yasal prosedüre uygun bir şekilde satış yapmaktır. Bu ödemeleri alabilmek için ilgili kurumlarda kaydı bulunan, gerekli izinleri almış bir e-ticaret sitesine sahip olmanız gerekiyor. E-ticaret sitesi üzerinden e-ihracat yapmak için de şirket sahibi bir vergi mükellefi olmalısınız. İşletmeniz adına ya da kendi adınıza bir şirket kurarak yurt dışından ödeme alabilecek şekilde online satış yapabilirsiniz.

Yurt dışından olduğu gibi bayilerden ödeme almak da ekstra ödeme sistemleri gerektiren bir durumdur. Bayilerinizden ödeme almanız gerekiyorsa BTS (Bayi Tahsilat Sistemi) ve DBS (Doğrudan Borçlandırma Sistemi) gibi seçeneklerden faydalanabilirsiniz. Bunlara ek olarak Paynet Bayi Ağım’a geçebilir, bayi tahsilat süreçlerini kolaylaştırabilir ve vade sürelerini kısaltarak işletmenize hızlı nakit akışı sağlayabilirsiniz.

4 dakika