KOSGEB E-Ticaret Desteği Nedir?

İçindekiler

Yeni iş kurup e-ticarete girmek istiyorsanız yeni girişimcilerin masraflarına ve yatırımlarına destek olmak amacıyla geliştirilmiş bir program olan KOSGEB e-ticaret desteğinden faydalanabilirsiniz.

Devlet destekli KOSGEB; geri ödemesiz, faizsiz ve esnek ödeme planına sahip çeşitli programlarla e-ticarete destek oluyor. Peki, e-ticaret için faydalanılabilecek KOSGEB destekleri nelerdir?

KOSGEB E-Ticaret Destekleri Nelerdir?

E-ticaret girişimcileri, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) üzerinden farklı destek programlarına katılabilir. Bu programların içeriğindeki destek konuları ve miktarları farklıdır. Girişimciler; kuruluş, istihdam ya da kredi faizi gibi konular için destek alabiliyor. Şimdi, bu destek konularına ve 2023 için geçerli destek tutarlarına daha yakından bakalım. 

Kuruluş Desteği

Kuruluş desteği, işletmelerin kuruluş sürecinde yaptığı masraflara destek olmak amacıyla verilir. Girişimcilik destek programlarında yer alan bu kalem, KOSGEB hibe desteği grubundadır. Yani bu desteği alan e-ticaret girişimcilerinin herhangi bir ödeme yapmasına gerek kalmaz. 

E-ticaret için kullanılabilecek iki farklı KOSGEB girişimcilik desteği bulunuyor. Bunlardan biri “geleneksel girişimci”, diğeri ise “ileri girişimci” olarak adlandırılıyor. Her iki destek paketinde de gerçek kişiler için 5.000 TL, sermaye şirketleri için de 10.000 TL destek bulunuyor. Girişimcilik programlarında kuruluş desteğine ek olarak sertifika, danışmanlık, makine, teçhizat, yazılım ve personel için performans desteği de mevcut. 

Programda sertifika için 5.000 TL, danışmanlık için 10.000 TL; makine, teçhizat ve yazılım için ise teknoloji seviyesine göre 100.000 TL ile 300.000 TL arasında destek veriliyor. 

İstihdam Desteği

İstihdam desteği, girişimcilerin çalıştırdığı personel için doğan masrafları kapsıyor. KOSGEB programlarında hem hibe hem de geri ödemeli istihdam desteği bulunuyor. Girişimcilik destek programlarında, personelin sigorta prim günlerine bağlı olarak 5.000 TL ile 20.000 TL arasında hibe veriliyor. 

Mikro ve küçük işletme olarak kabul edilen girişimcilerin personeli için ise geri ödemeli bir destek mevcut. Bu program ile 125.000 TL’ye kadar personel gideri desteği alınabiliyor. Alınan destek için ödemeler 1 yıl sonra başlıyor ve 4 ayda bir olacak şekilde 6 taksitle ödeniyor. 

Kredi Faiz Desteği

Kredi faiz desteği, bankalardan çekilen kredilerin faiz tutarlarını hafifletmek amacıyla veriliyor. Bu destek sayesinde girişimciler, avantajlı faiz oranlarıyla kredi çekmiş oluyor. “Finansman Destek Programı” olarak adlandırılan KOSGEB faiz desteği; acil destek, işletme ve makine - teçhizat kredilerini kapsıyor. 

İlgili kredilerden birini çeken işletme sahipleri, 50.000 TL’ye kadar 10 puanlık kredi faiz/kâr payı desteği alabiliyor. Stratejik ve önceliklendirilmiş sektörlerde bulunan işletmelere ise 500.000 TL’ye kadar 12 puanlık destek sağlanıyor. 

E-ticaret sektöründeki girişimciler, bu tip birçok destekten faydalanabiliyor. Fakat kurumun her destek için farklı şartları bulunuyor. Peki, KOSGEB desteğini kimler alabilir?

KOSGEB E-Ticaret Desteğinden Kimler Faydalanabilir?

kosgeb-e-ticaret-desteginden-faydalananlar

E-ticaret desteğinden KOSGEB’e kayıt olan, gerekli eğitimleri tamamlayan ve destek şartlarına uygun başvuru konusu bulunan kişiler faydalanabilir. KOSGEB başvurusu yapabilecek e-ticaret girişimcileri genel olarak şu gruplarda değerlendirilir:

●    Yeni iş kurmak isteyenler

●    Mevcut işletmesini geliştirmeyi düşünenler

●    İşletmesi için makine, teçhizat ve yazılıma ihtiyaç duyanlar

●    İstihdam yaratmak isteyenler

●    Yurt dışı pazarlarına açılma planı olanlar

●    Ar-Ge ve inovasyon alanlarında projeler geliştirenler

KOSGEB E-Ticaret Desteğinden Faydalanmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

KOSGEB e-ticaret desteği şartlarının ilk sırasında, kurumun verdiği eğitimlere katılmak yer alıyor. Desteklerden sadece KOSGEB eğitimlerine katılan ve sertifika alanlar faydalanabiliyor. Eğitimlere katılmak için ise öncesinde KOSGEB’e kayıt yapmak gerekiyor. Peki, KOSGEB’e nasıl kaydolunur?

1.    KOSGEB resmî web sitesine girin.

2.    Sağ üst köşeden E-hizmetler sayfasına gidin.

3.    Açılan sayfada “KOSGEB’e kayıtlı değilseniz tıklayınız.” butonuna tıklayın.

4.    Ulaştığınız ekranda bulunan “İşletme Kayıt” bölümünün altındaki “Başvur” butonu ile devam edin.

5.    İstenen bilgileri doldurarak kaydınızı tamamlayın. 

KOSGEB’de Genel Girişimci Eğitimi ve İleri Girişimci Eğitimi olmak üzere iki farklı eğitim programı bulunuyor. 

Genel Girişimci Eğitimi

Genel Girişimci Eğitimi; girişimcileri iş kurmak, işi yürütmek, sorumluluklar hakkında bilgi sahibi olmak ve iş fikirlerini projeye dönüştürmek gibi alanlarda eğiten bir program. İleri Girişimci Eğitimi’ne katılmak için öncelikle bu eğitimin tamamlanması gerekiyor. 

İleri Girişimci Eğitimi

Genel Girişimci Eğitimi’nden sonraki aşama olan İleri Girişimci Eğitimi; girişimcilerin marka değeri oluşturma, küresel rekabete girebilme ve marka değeri yaratma konusunda eğitildiği programdır. Genellikle ileri teknolojilerle ilgili yenilikçi sektör ve iş kollarını kapsar. 

Eğitim sonrasında, KOSGEB e-ticaret desteğinden faydalanmak için başvurunuzu yapabilirsiniz. Fakat başvuru için bir iş planı dosyası hazırlamanız gerekiyor. İş planı dosyası hazırlarken eğitim sürecinde size verilen bilgilerden faydalanmalısınız. Teslim ettiğiniz iş planı, KOSGEB yetkilileri tarafından değerlendirilir ve değerlendirmenin sonucu size bildirilir. 

KOSGEB Desteklerinin Avantajları Nelerdir?

kosgeb-desteklerinin-avantajlari

KOSGEB desteklerinden faydalanarak birçok avantaj elde edebilirsiniz. Bu avantajlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Hibe programlarından faydalandığınızda geri ödeme yapmazsınız.
  • Kredi programlarından faydalandığınızda faizsiz veya düşük faizli ödeme yaparsınız.
  • Esnek ödeme planları sayesinde borcunuzu kolayca ödersiniz. 
  • Kuruluş, gelişim ve büyüme süreçlerinde finansman problemini çözersiniz. 
  • İş projelerinizi maddi yetersizlik nedeniyle iptal etmeniz gerekmez.
  • Teçhizat, yazılım ve personel giderleri konusunda destek alarak daha hızlı büyüyebilirsiniz. 
  • Hem ülke ekonomisine hem de kendi ekonominize daha rahat bir şekilde katkı sağlayabilirsiniz. 

Bunlara ek olarak KOSGEB’de kadın girişimcilere ekstra avantajlar da sunuluyor. E-ticaret kadın girişimci desteği ile kadınların daha yüksek tutarlarda destek alması mümkün. Aynı avantaj genç, engelli, gazi ve şehit yakınları için de geçerli. 

KOSGEB destekleriyle işinizi kurmadan önce iş modelinize karar vermenizde fayda var. “Yeni Nesil E-Ticaret Modelleri Nelerdir?” başlıklı yazımıza göz atarak e-ticaretteki iş modelleri hakkında fikir edinebilir, ardından KOSGEB avantajlarından faydalanabilirsiniz.

4 dakika