E-Ticaret Ödeme Altyapısı Nasıl Kurulur?

İçindekiler

Bilgisayar ve mobil cihazlar aracılığı ile yapılan alışverişler, e-ticaret olarak adlandırılır. Geleneksel ticaretin elektronik hale getirilmesi olan e-ticarette, ödeme alabilmek için de altyapılara ihtiyaç duyulur. Birkaç basit adımla e-ticarette ödeme altyapısı kurmak mümkündür. 

Sizin için e-ticarette ödeme altyapısının nasıl kurulduğunu ve bu sırada dikkat edilmesi gerekenleri derledik. 

E-Ticaret Ödeme Altyapısı Nedir?

E-ticaret ödeme altyapısı, ödeme sistemleri aracılığı ile tüketicilerden tahsilat yapılabilmesini sağlayan sistemdir. Geleneksel ticarette iki farklı yöntemle ödeme alınır. Bunlardan ilki nakit, ikincisi ise kredi veya banka kartlarıdır. 

E-ticarette ise nakit olarak ödemeler, banka hesaplarına havale veya EFT yoluyla aktarılabilir. Bunun için ekstra bir kuruluma gerek yoktur. E-ticaret ödeme altyapısını kapsayan kısım ise kredi, banka, ön ödemeli ve sanal kartları kapsayan yöntemlerdir. 

E-ticarette ödeme altyapısı, fiziksel POS cihazlarının dijital dünya için hazırlanmış versiyonu olan sanal POS’lar ile kurulur. Sanal POS’lar e-ticaret sitelerine dahil edildiğinde şirketler, müşterilerden kartla ödeme almaya hazır hale gelir. 

E-Ticaret Ödeme Altyapısı Kurulumu Nasıl Yapılır?

odeme-altyapisi-kurulumu

E-ticaret ödeme altyapısının kurulumunda sanal POS’a ihtiyaç duyulur. Sanal POS’lar, ödeme çözümleri sunan şirketler ya da bankalar aracılığı ile e-ticaret sitelerine entegre edilebilir. 

Sanal POS entegrasyonu için sanal POS başvurusu yapılması gerekir. Başvurular, ödeme çözümü sunan şirketler veya bankaların prosedürlerine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle başvuru öncesinde “Sanal POS Başvurusu Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızın incelenmesi yararlı olabilir. Entegrasyon gerçekleştikten sonra site içerisinde yer alan ürünler, tüketiciler tarafından satın alınabilir hale gelir.

E-Ticaret Ödeme Altyapısı Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İlk olarak sitenin sertifikalarının güncel olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bunların başında da SSL gelir. Çünkü SSL sertifikası olmayan bir siteye girişte, kullanıcılar “Bu site güvenli değil” uyarısı alabilir. 

SSL sertifikaları, domain ve hosting sağlayıcısı olan şirketler aracılığıyla alınabilir. Ayrıca yazılım şirketleri aracılığı ile SSL alınması ya da yazılımcı istihdamı ile sitenin SSL sertifikasına uygun hale getirilmesi de mümkündür. 

E-ticaret altyapısı kurulurken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise sanal POS’ların onay ve sertifikalara sahip şirketlerden teminidir. Altyapı kuracak şirketlerin, Paynet gibi PCI-DSS sertifikası ve TCMB onayını sağlamış altyapı sağlayıcılarını tercih etmesi önemlidir. 

TCMB onayı alan kurumlar ile yapılan işlemler, Türkiye’de halihazırda var olan düzenlemelere uygun olarak gerçekleşir. Böylece işletmeler tahsilatta, tüketiciler ise ödeme konusunda sorunsuz bir deneyim yaşayabilir. 

Sanal POS’lar ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer husus ise sağlanan sanal POS’un, kart altyapıları ile uyumudur. Bazı sanal POS’lar, tüm bankalar için taksit imkanı sunmayabilir. Bu nedenle de farklı kart markalarını tercih eden tüketiciler, taksitli alışveriş yapamayabilir.

Paynet ise sunduğu ödeme çözümlerinde tüm kart markaları için taksit imkanı sunar. Paynet Sanal POS ile yasal sınırlar aşılmamak kaydıyla 12 ay gibi taksit seçenekleri tüm bankalara uygulanır.

E-Ticarette Güvenli Alışverişin Detayları

E-ticarette güvenli bir alışveriş deneyimi sunabilmek için sertifikasyon, altyapı ve TCMB onayı gibi hususlara dikkat edilmesi teknik açıdan güvenliği sağlar. Ancak bunun dışında e-ticaret sitesinin, müşterilerine güvenli olduğu imajını da aktarması gerekir.

Güvenlik imajının yaratılmasında en önemli konu şeffaflıktır. İşletmelerin müşterilerine karşı şeffaf olması önemlidir. Örneğin ödeme ve iade konusunda sorunsuz bir çalışma prensibi belirlenmelidir. Aksi takdirde chargeback gibi sorunlarla karşılaşılabilir. 

POS’lara erişimi dahi kısıtlayabilen chargeback veya Türkçesi ile ters ibraz hakkında detaylı bilgi almak için “Ters İbraz Nedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Şeffaflığa ek olarak ilgilenilmesi gereken bir diğer husus ise 3D Secure’dur. 3D Secure sistemi ile tüketiciler, kartları ile yaptıkları ödemelerde telefonlarına gelen şifre aracılığı ile işlemi onaylayabilirler. Böylece güvenle alışveriş yapabilmeleri mümkündür. 

Tüketicilerin bazıları 3D Secure sistemine sahip olmayan işletmelerden alışveriş yapmamayı tercih eder. Bu nedenle de e-ticaret sitelerine mutlaka ödeme altyapısı ile beraber 3D Secure eklenmesi gerekir. 

E-Ticarette Kullanılan Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

e-ticarette-odeme-yontemleri

E-ticarette kullanılan en yaygın ödeme yöntemi, sanal POS ve sanal POS ile geliştirilen ödeme yöntemleridir. Sanal POS’u sisteme entegre edebilmek için ise entegrasyon yapılması gerekir. 

Sanal POS Entegrasyonu Nedir?

E-ticaret sitesi kurulup SSL sertifikası gibi süreçler tamamlandıktan sonra ödeme alabilmek için sanal POS entegrasyonu gerekir. Fiziki POS cihazlarından farklı olarak sanal POS’lar, satın alınabilen sistemler değildir. 

Sanal POS’ların kullanım hakkı için ödeme çözümleri sunan şirketlere veya bankalara başvurulması gerekir. Başvuru sonucunda entegrasyon süreci başlatılır. Entegrasyon süreçleri, sağlayıcıya göre değişiklik gösterir. 

Sürece örnek vermek gerekirse Paynet sanal POS, GitHub gibi ve kaynak dosyalara erişilmesi yeterlidir. Kaynak dosyalardan yararlanıp e-ticaret sitesine kolayca entegrasyon yapılabilir.

Entegrasyon süreçleri ile ilgili detaylı bilgi için “Sanal POS Kurulumu” başlıklı yazımız incelenebilir.

Sanal POS sağlayıcısı olarak Paynet’i tercih eden işletmeler, tek bir entegrasyon ile tüm bankalardan kolayca ödeme alabilir. Ayrıca bankalara göre değişiklik gösteren ve güncellenebilen taksit seçenekleri ile ilgili tüm süreçler, Paynet tarafından takip edilir. 

Online Ödeme Sistemleri Nelerdir?

Online ödeme sistemleri olarak ifade edilen yöntemler, Paynet gibi ödeme çözümleri sağlayan şirketler tarafından geliştirilir. Geliştirilen yöntemler, sanal POS çözümü aracılığı ile çalışır. Link ya da QR kod ile ödeme ise bu yöntemler arasında en sık kullanılanlar olarak öne çıkar.

Link ile Ödeme Yöntemi Nedir?

Link ile ödeme teknolojisi, ödeme sayfasının link vasıtasıyla müşterilere iletilmesine dayanır. Ödeme sayfasının linki, müşterilere SMS veya e-mail olarak iletilebilir. Müşteriler Paylink vasıtasıyla oluşturulup iletilen linke tıklayıp ödeme yapabilir. Kısacası tüketiciler, istedikleri her yerden kolayca ödemeyi tamamlayabilir. 

QR Kod ile Ödeme Nedir?

QR kod ile ödeme, TR Karekod gibi TCMB tarafından geliştirilen düzenlemelere de sahip olan yaygın bir online ödeme yöntemidir. PayQR gibi ödeme çözümlerinde ödeme sayfasının linki, QR kod veya Türkçesi ile karekoda çevrilir. QR kod iletildiğindeyse müşterinin sadece akıllı telefonu ile kodu okutması ve kart bilgilerini girmesi gerekir. 

Online Kredi Nedir?

Ortalama sepet tutarının yüksek olduğu e-ticaret işlemlerinde, kredi kartı ile ödeme yöntemi dışında son zamanlarda dijitalleşmenin de etkisiyle online kredi ile ödeme seçeneği tercih edilmeye başlandı. 

Online kredi ile tüketiciler, internete bağlanabilen cihazlar aracılığı ile dijital olarak kolayca alışverişleri için ihtiyaç duydukları kredi tutarını kullanabilir. Böylece tüketicilerin banka şubelerine gitmelerine ve uzun kredi onay sürecini beklemelerine gerek kalmaz. 

Online kredi olarak adlandırılan yöntem ile tüketiciler, satın alacakları ürün veya hizmet için kredi kartı veya banka kartı yerine kredi seçeneğini tercih edebilir. Kredi kartları ile yapılan taksitli alışveriş gibi kredinin vade süresi geldiğinde ödemelerini yapmaları yeterlidir. 

PayKredi, e-ticaret sistemine entegre edildikten sonra müşteriler tıpkı kredi kartı veya banka kartı ile alışveriş yapıyorlarmış gibi kredi imkanından yararlanabilir. PayKredi ile tüketiciler, farklı bankalardan kolayca kredi çekip masrafsız ve sigorta bedelsiz 36 aya kadar vade ile taksitli alışveriş yapabilir. 

Online kredi yöntemleri ile işletmeler, kart limitleri nedeniyle alışverişi iptal etmek istemeyen müşterilerine bir alternatif sunabildiği gibi bankaya gitmeden mobil olarak kolayca kredi kullanmalarını da sağlayabilir. Böylece işletmelerin ortalama sepet hacimleri ve satış tutarlarında artış gözlemlenir. 

Üstelik Paynet üye iş yerleri, PayKredi’yi fiziksel satış kanallarında da kullanabilirler. Yani tüketiciler, online alışveriş dışında fiziksel mağazalarda da 36 aya varan taksit imkanından yararlanabilir ve alışverişleri için yeterli olacak tutara PayKredi aracılığı ile kolayca ulaşabilir.

E-Ticaret Siteleri için Sanal POS'un Avantajları Nelerdir?

E-ticarette banka, kredi, sanal ve ön ödemeli kartlar en sık kullanılan ödeme yöntemleridir. Bu nedenle de sanal POS’ların e-ticaret ödeme altyapılarına mutlaka entegre edilmesi önerilir.

Bunun dışında sanal POS’ların en önemli avantajı, taksitli alışveriş gibi imkanlara da olanak vermesidir. Taksitli alışveriş sayesinde tüketicinin yüksek olarak değerlendirdiği ödemeler, aylara yayılarak bankalar tarafından tahsil edilebilir. Böylece tüketiciler, büyük meblağları bölerek ödeyebilirler.

Sanal POS’lar, QR kod ya da link ile ödeme alma gibi e-ticaret ödeme araçlarının kullanılmasını da sağlar. Böylece işletmeler, farklı ödeme yöntemlerini tercih eden kullanıcılara da ulaşılabilir. 

Üstelik Paynet üye iş yerleri, Paynet çözümlerini fiziksel satış kanallarında da kullanabilirler. Yani tüketiciler, mağazalarda da Paynet üzerinden kredi veya taksit imkanından yararlanabilir. 

 

 

E-ticaret ödeme altyapısı, ödeme sistemleri aracılığı ile tüketicilerden tahsilat yapılabilmesini sağlayan sistemdir. Geleneksel ticarette iki farklı yöntemle ödeme alınır. Bunlardan ilki nakit, ikincisi ise kredi veya banka kartlarıdır. 

E-ticaret ödeme altyapısının kurulumunda sanal POS’a ihtiyaç duyulur. Sanal POS’lar, ödeme çözümleri sunan şirketler ya da bankalar aracılığı ile e-ticaret sitelerine entegre edilebilir.

10 dakika