Mobil POS Nasıl Kullanılır?

İçindekiler

POS cihazları, kredi kartları ve banka kartları ile kolayca ödeme alınmasını sağlar. Ancak satın alma ve kullanım ücretleri bir hayli pahalıdır. Temassız ödeme gibi yeni nesil teknolojilerin eklenmesi de oldukça maliyetlidir. Ayrıca birden fazla POS bulundurmak, bazı durumlarda ciddi mali yükler yaratabilir. İşletmeler ise bu gibi sorunları aşabilmek için akıllı cep telefonlarını, mobil POS cihazlarına çeviren teknolojilerden yararlanabilir.

Akıllı cep telefonlarını taşınabilir POS cihazlarına çeviren ve kasada ya da sipariş sırasında ödeme alınmasını sağlayan mobil POS sistemleri ve "Mobil ödeme nedir?" ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.

Bu doğrultuda öncelikle “Mobil/Cep POS nedir?” sorusuna cevap verelim.

Mobil POS Nedir?

Mobil POS, haricen yüklenen bir yazılım sayesinde POS makinesine dönüştürülen cep telefonu ve tablet gibi taşınabilir akıllı cihazları ifade eder. Ödeme kuruluşları tarafından geliştirilen uygulamaların yüklenmesiyle bu cihazlar mobil POS makinesi olarak kullanılabiliyor. Bir başka deyişle tablet veya telefondan POS cihazına erişmek mümkün oluyor. 

Mobil POS, seyyar POS makineleri ile karıştırılmamalıdır. Kablosuz çalışabilen POS makineleri de zaman zaman mobil POS olarak adlandırılabiliyor. Fakat bu makineler sadece POS cihazı olarak kullanılabiliyor. Mobil POS teknolojisi ise tablet ve telefonlara ek bir özellik ekliyor. Kendi görevlerini yerine getirmeye devam eden bu cihazlar, aynı zamanda ödeme almak için de kullanılabiliyor. 

Mobil POS Nasıl Çalışır?

Mobil POS, akıllı cep telefonlarını NFC etiketi gibi teknolojilerle ödeme alabilecek hale getiren sistemlerin genel adıdır. Mobil POS sistemleri genel olarak iki farklı mantıkla çalışır. NFC teknolojisi ile çalışan sistemlerde, ödeme kuruluşu veya bankanın uygulaması yüklenir. Uygulamaya, NFC teknolojisine erişim yetkisi verilir ve müşteri, NFC etiketinin olduğu kısma kartını yaklaştırarak ödeme yapabilir. Buna ek olarak mobil POS cihazı, QR kod ile ödeme alma ve link ile uzaktan ödeme almayı da mümkün kılar. 

QR ve NFC ile yapılacak ödemelerle ilgili olarak bilinmesi gereken önemli bir nokta ise temassız işlem limitidir. BDDK tarafından belirlenen limitin aşılması durumunda müşterinin kart şifresini girmesi gerekir.

Mobil POS’u Kimler Kullanabilir?

Mobil POS’ların kullanım alanı oldukça geniştir. İşletmeler genellikle NFC ile ödeme teknolojisinden yararlanarak temassız POS’lar olarak akıllı telefonları kullanır. Böylece ekstra POS alınmasına gerek kalmaz. Ayrıca çok sayıda POS’a da ihtiyaç duyulmaz. 

Mobil POS sistemlerinin kullanıldığı bir diğer alan ise kapıda ödeme gibi yöntemlerdir. Çalışanlar, teslimat sırasında telefonu POS cihazı olarak kullanma özelliği sayesinde NFC ile mobilden temassız ödeme alabilirler.

Cep Telefonu POS Cihazı Olarak Kullanılır mı?

Cep Telefonu POS Cihazı Olarak Kullanılır mı?

Mobil POS teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte telefondan POS ödemesi alınıp alınamayacağı işletmeler için bir soru işareti hâline geldi. Bu sorunun cevabı son derece basittir. Cep POS uygulamasını çalıştırabilecek işletim sistemine sahip tüm cep telefonları, akıllı POS cihazı olarak kullanılabilir. 

Akıllı telefonları POS cihazına dönüştürebilen iki farklı uygulama sistemi vardır. Bunlardan biri NFC teknolojisi üzerinden çalışır ve tüketicilerin telefonunda da bir ödeme uygulaması olması gerekir. Her iki cihazda da NFC teknolojisi aktifleştirildiğinde, akıllı telefonlardan biri mobil POS’a, diğeri ise ödeme aracına dönüşür. 

Bir diğer mobil POS uygulaması ise bir çeşit sanal POS gibi çalışır. Bu tip uygulamalar için cihazlarda NFC teknolojisinin olması zorunlu değildir. Ödeme yapılacak kartın bilgileri bu uygulamaya girilerek ya da uygulama üzerinden oluşturulan ödeme linki müşteriye gönderilerek ödeme alınabilir.

POS makinesi olarak kullanılabilecek cihazlar arasında sadece cep telefonu bulunmuyor. Tablet bilgisayar, kiosk, el terminali gibi akıllı cihazlar da özel bir aplikasyonla mobil POS’a dönüştürülebilir. Bunun için ilgili cihazın mobil POS aplikasyonunu desteklemesi yeterlidir. Ayrıca bir üye iş yeri, ödeme kuruluşundan aldığı mobil POS’u birden fazla cihazda aynı anda kullanabilir. Peki, mobil POS cihazı nasıl alınır?

Mobil POS Cihazı Nasıl Alınır?

Mobil POS, bu hizmeti veren bir ödeme kuruluşuna başvurularak kolayca alınabilir. Fakat bu süreçte ödeme kuruluşlarının birtakım şartları olabilir. Ödeme kuruluşları, şartları karşılayabilen işletmelerin başvurularını kabul ederek mobil POS hizmeti verir. Bu teknoloji için ekstra bir cihaza ihtiyaç yoktur. Dolayısıyla işletmenin yeni bir cihaz almasına gerek kalmaz. Ödeme kuruluşu ile anlaşma yapan işletme, sahip olduğu cep telefonu ve tablet gibi cihazlara, hizmet aldığı kuruluşa ait mobil uygulamayı indirerek mobil POS cihazı sahibi olabilir. 

Mobil POS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mobil POS, ödeme çözümleri sunan şirketler veya bankalardan başvuru ile alınabilir. Üstelik ödeme çözümleri sunan şirketlerin bir kısmı, tek bir sözleşme ile bütün sistemlere kolayca erişilmesini sağlar.

Başvurular sırasında ise ortalama ciro ve şirket bilgileri gibi bazı detayların paylaşılması talep edilir.

Mobil POS İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Mobil POS sahibi olabilmek için ilk aşamada herhangi bir evraka gerek yoktur. Çünkü bu hizmeti veren ödeme kuruluşları, ön başvurularda belge talep etmez. Ayrıca ön başvurular genellikle online olarak alınır. Online başvuru aşamasında ise işletmenin ticari unvanı, yetkilinin adı soyadı ve e-posta, telefon numarası gibi iletişim bilgileri talep edilir. Ardından başvuru sahibi aranarak detaylı görüşme yapılır. 

Ön başvuru süreci tamamlandıktan sonra ödeme kuruluşunun yetkilileri, işletmeyi ziyaret eder. Bu ziyaret sırasında işletme yetkilisine sözleşme iletilir ve yetkilinin imzası alınır. Böylece taraflar arasında sözleşme imzalanmış olur. Evrak süreci ise bu ziyaret sırasında başlar. Gerekli evraklar, işletmeye önceden bildirilir. Bu süreçte (mobil pos izin belgesi için) genellikle işletmenin ticari belgeleri istenir. Aynı zamanda yetkili kişiye ait kimlik belgeleri de talep edilebilir.

Mobil POS Kullanmanın Avantajları

Mobil POS Kullanmanın Avantajları

Mobil POS sistemlerinin en büyük avantajı, çok sayıda fiziksel POS cihazı alınmasına gerek kalmadan her yerde tahsilata izin vermesidir. POS cihazlarının aksine bakım maliyetleri gibi sorunlar olmaz. Bu sayede operasyonel maliyetler azalır.

Mobil POS sistemlerinin diğer avantajları şöyle sıralanır:

  • Sanal POS’larda olduğu gibi e-fatura ve diğer sistemler kullanılabilir. Böylece hem sarf malzeme masrafı azalır hem de daha çevreci hareket etme imkanı sunar. 
  • Yazarkasa POS’lardan farklı olarak akıllı telefonların götürülebildiği her yerden ödeme alınabilir.
  • NFC ile ödeme teknolojisi sayesinde kolayca temassız ödeme alınabilir.

Kısacası bir akıllı telefon, POS cihazı olarak kullanıldığında çok sayıda avantaj sağlar. Mobil POS’lar ile hem her yerde hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme alınabileceği için müşteri deneyimi yükselir hem de maliyetler azalır.

Mobil POS Tüm Banka ve Kredi Kartlarıyla Uyumlu mu?

NFC özelliği ile ödeme alınacaksa mobil POS sistemleri, sadece temassız ödeme özelliğine sahip kartlar ile uyumludur. Kart bilgileri ile ödeme alınan sistemdeyse temassız ödeme seçeneğinin aktif olması gerekmez. 

Paynet’in Sunduğu PayPOS Avantajları

Paynet üye iş yerleri, mobil POS sistemi için tek bir sözleşme üzerinden PayPOS’a erişebilir. PayPOS ile cep POS cihazı olan Paynet CepPOS üzerinden kolayca ödeme alınabilir. Ayrıca PayPOS, akıllı cep telefonları dışında Android işletim sistemine sahip tabletler ve kiosk gibi cihazlarda da çalışır. Böylece ödeme alanı çeşitliliği artar.

PayPOS’un sağladığı diğer avantajlar kısaca şöyle sıralanır:

  • NFC teknolojisi ile saniyeler içerisinde temassız ödeme alınabilir.
  • Fiziki POS satın alımı, bulundurma bedeli, servis ücreti veya bakım maliyeti gibi pahalı yatırımlar yapılmasına gerek kalmaz. 
  • Herhangi bir kurulum veya cihaz yatırımı yapılması gerekmez. 
  • PayPOS, fiziki POS cihazları gibi çalışır. Bu nedenle de aynı güvenlik seviyesine sahiptir. 
  • Ekstra bir cihaz yatırımı yapılmasına gerek kalmaz.Ayrıca sahada yapılan tahsilatlarda birden fazla pos cihazı taşınmasına gerek kalmadan tek bir adet android işletim sistemine sahip cep telefonu ile ödeme alınabilir.

Son olarak Paynet aracılığıyla NFC ile temassız ödeme almanızı sağlayan PayPOS dışında link ile ödeme almanızı sağlayacak Paylink ve karekod ile ödeme almanızı sağlayacak PayQR gibi temassız ödeme çözümlerine de kavuşabilirsiniz. Ayrıca Paynet’in tüm çözümlerine, PayPOS’a dahil olmak için imzalanan sözleşme ile ulaşılabilir. Yani farklı ödeme çözümleri için yeni sözleşmeler imzalanmasına gerek kalmaz. Mobil pos ücretleri hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Gerekli yazılım veya uygulama yüklenerek ödeme alınabilen akıllı telefon, tablet ve benzeri cihazlara mobil POS cihazı denir. Kablosuz çalışabilen klasik seyyar POS cihazları için de kullanılabilen bir tabirdir. 

Temassız ödeme gibi yeni nesil teknolojilerin eklenmesi de oldukça maliyetlidir. Ayrıca birden fazla POS bulundurmak, bazı durumlarda ciddi mali yükler yaratabilir. İşletmeler ise bu gibi sorunları aşabilmek için akıllı cep telefonlarını, mobil POS cihazlarına çeviren teknolojilerden yararlanabilir. Akıllı cep telefonlarını taşınabilir POS cihazlarına çevirir ve kasada ya da sipariş sırasında ödeme alınmasını sağlar.

Mobil POS, akıllı cep telefonlarını NFC etiketi gibi teknolojilerle ödeme alabilecek hale getiren sistemlerin genel adıdır. Mobil POS sistemleri genel olarak iki farklı mantıkla çalışır. NFC teknolojisi ile çalışan sistemlerde, ödeme kuruluşu veya bankanın uygulaması yüklenir. Uygulamaya, NFC teknolojisine erişim yetkisi verilir ve müşteri, NFC etiketinin olduğu kısma kartını yaklaştırarak ödeme yapabilir.

Mobil POS’ların kullanım alanı oldukça geniştir. İşletmeler genellikle NFC ile ödeme teknolojisinden yararlanarak temassız POS’lar olarak akıllı telefonları kullanır. Böylece ekstra POS alınmasına gerek kalmaz. Ayrıca çok sayıda POS’a da ihtiyaç duyulmaz. Mobil POS sistemlerinin kullanıldığı bir diğer alan ise kapıda ödeme gibi yöntemlerdir. Çalışanlar, teslimat sırasında telefonu POS cihazı olarak kullanma özelliği sayesinde NFC ile temassız ödeme alabilirler.

Mobil POS, yasal mevzuatlara uygun bir teknoloji olup kullanımı konusunda herhangi bir yasak yoktur. Gerekli belgeleri ibraz ederek lisanslı bir finans kuruluşundan hizmet alan her işletme, akıllı telefon ve tablet gibi cihazları mobil POS olarak kullanabilir. Söz konusu yasak, yazar kasa özelliği olmayan seyyar POS cihazları için geçerlidir. 

Mobil POS teknolojisi, akıllı telefon ve tablet gibi cihazların içerisindeki bir uygulama üzerinden çalıştığı için kaybolması söz konusu değildir. İlgili mobil POS uygulamasının kullanımı için tercih edilen akıllı cihazın kaybolması durumunda ise ödeme altyapısı hizmetinin alındığı finans kuruluşuyla iletişime geçilmelidir.

10 dakika