Sanal POS Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

İçindekiler

Online olarak ödeme alınmasını sağlayan sanal POS, günümüzde e-ticaret platformu kuracak işletmelerin ödeme sistemlerine dahil etmesi adeta zorunlu olan bir ödeme çözümüdür. Ancak birçok işletme hangi sanal POS’u tercih etmesi gerektiği noktasında kararsız kalır. Bu nedenle sizin için e-ticaret için olmazsa olmaz olan online POS yani sanal POS’ları seçerken dikkat etmeniz gereken noktaları derledik.

Seçim sırasında dikkat etmeniz gerekenleri açıklamadan önce ilk olarak sanal POS’ların çalışma mantığını açıklamamız yararlı olacaktır.

Sanal POS Nasıl Çalışır?

sanal-pos-nasil-calisir

Point of sale terminal veya Türkçesi ile satış noktası sözcüklerinin kısaltması olan POS cihazları, kredi veya banka kartları ile tüketicilerin alışveriş yapmasına izin veren sistemlerin genel adıdır. Virtual point of sale veya İngilizce kısaltması ile VPOS olan sanal POS’lar ise POS cihazlarının dijital dünyaya uyarlanmış versiyonudur. 

POS cihazları ile işlemler, kasa personeli tarafından veya otomatik hale getirilmiş kasalarla yapılır. İşlemler şöyle sıralanır: 

  • Müşteri kasaya geldiğinde ödemesi gereken ücret kendisine bildirilir.
  • Kart ile ödeme yapmak istiyorsa POS cihazı vasıtasıyla ödemeyi yapabilir.
  • Kredi veya banka kartı, POS cihazında manyetik alan ya da çip vasıtasıyla okutulur.
  • Yeterli limit varsa banka ödemeyi onaylar ve tahsilat tamamlanır.

Online alışverişlerde ise durum biraz daha farklıdır. Müşteri, satın almak istediği ürün veya hizmetleri seçip sepetine ekler. Satın alma işlemine geçtiğindeyse ödeme sayfasına ulaşır. Ödeme sayfasında kullanıcıya kredi kartı veya banka kartı ile ödeme seçenekleri sunulur. 

Ödeme yapmayı tercih eden kullanıcılar, VPOS’a yönlendirilir. Kullanıcı burada kart bilgilerini girip ödemeyi onaylar. 3D Secure Güvenlik Sistemi gibi aşamalar bittikten sonra banka, yeterli limit bulunuyorsa işlemin tamamlanmasını sağlar. Online alışveriş dışında uzaktaki müşterilerden ödeme alırken de Sanal POS kullanılır. Müşterinin cep telefonuna veya e-posta adresine gönderilen ödeme linkine tıklayan müşteri, kart bilgilerini girip ödemeyi tamamlar. Böylece işletme ödemeyi almış olur. 

Son olarak fiziksel POS cihazlarından farklı olarak yalnızca sanal POS satın alabilmek için ödeme kuruluşları ile anlaşılması gerekir. Türkiye’de POS sahibi olabilmek için sanal POS sağlayan bankalar ve ödeme kuruluşları  başvuru yapılır. 

Bankalardan sanal POS alabilmek için uzun ve bir o kadar meşakkatli süreçlerin aşılması gerekir. Paynet ise birkaç işlem sonrasında sanal POS temin edilebilmesini sağlar. Böylece uzun bekleme süreleri tarihe karışır. 

Kısaca POS’ların çalışma mantığını anlattığımıza göre şimdi, sanal POS’ları seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayabiliriz.

Sanal Pos Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sanal POS’ları seçerken taksit seçenekleri ve entegrasyon gibi bir dizi ayrıntıya dikkat edilmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken hususlar ve açıklamaları şöyle: 

Taksit Seçenekleri

sanal-pos-taksit-secenekleri

POS cihazları gibi tüm VPOS’larla da tüm kart altyapıları için taksitli alışveriş yapmak mümkün değildir. Bu nedenle de işletmeler, tüm kart altyapılarına taksit imkanı sunabilen sağlayıcıları tercih etmelidir. Ancak BDDK tarafından belirlenen bazı ürün ve hizmetler için taksitli alışveriş yasaktır. Taksitli alışverişin yasaklı veya kısıtlanmış olduğu sektörleri öğrenebilmek için BDDK’nın sitesinin ziyaret edilmesi gerekir. 

Sadece bu tip ürünleri satacak olan işletmelerin, her kart altyapısına taksitli alışveriş seçeneği sunmayan sağlayıcıları seçmesinde bir engel yoktur. Ancak bu ürünlere ek olarak örneğin elektronik eşya gibi taksite imkan veren ürün satışı gerçekleştiren işletmelerin, tüm kartlara taksit yapabilecek bir VPOS’a sahip olması gerekir.

Sanal POS Entegrasyon Altyapısı

Fiziki POS sistemlerinden farklı olarak sanal POS’lar için ödeme kuruluşları ile anlaşılması gerekir. Sadece anlaşma ile e-ticaret platformlarına entegrasyonları sağlanır. POS entegrasyonu, birkaç işlemle kolayca gerçekleşebilir. Ancak POS’un uyumlu olması gerekir. Bu nedenle de anlaşma yapılmadan önce entegrasyonla ilgili dokümanların kontrol edilmesi önerilir.

Güvenlik

Sanal POS seçerken mutlaka TCMB lisanslı ve PCI-DSS sertifikalı kurumlar tercih edilmelidir. Aksi takdirde güvenlik açısından çeşitli sorunlar yaşanabilir ve hem müşteriler hem de işletmeler mağdur olabilir.

Teknik Destek

VPOS’lar tıpkı fiziksel POS’lar gibi zaman zaman sorunlarla karşılaşılmasına neden olabilir. Bu nedenle de mutlaka teknik destek verebilen şirketlerle çalışılması gerekir. Teknik destek vermeyen sağlayıcılar ile çalışılması ve herhangi bir sorunla karşılaşılması halinde uzun süre ödeme alınamaması gibi istenmeyen durumlarla yaşanabilir.

Paynet Sanal POS’un Avantajları

Paynet sanal POS’un birçok avantajı bulunur. Öne çıkan en önemli nokta ise pratik sözleşmedir. İşletmeler, tek bir sözleşme ile Paynet üye iş yeri statüsüne kavuşabilir ve sanal POS edinebilir.  İşletmeler Paynet üye iş yeri olduklarında sadece sanal POS almakla kalmaz, aynı zamanda katma değerli hizmetlerden de yararlanabilir. 

Paynet sanal POS ile entegre olarak çalışan link ile ödeme alma uygulaması Paylink, karekod ile ödeme alınmasını sağlayan PayQR ve kart saklama teknolojileri, işletmelerin platformlarına eklenebilir.

Paynet’in sağladığı diğer avantajlar ise şöyle sıralanır:

  • Tüm işlemler TCMB ve PCI-DSS güvencesi ile gerçekleşir.
  • Entegrasyon süreci kolay ve zahmetsizdir.
  • Tüm kartlardan taksitli ödeme alınabilir.

Kısacası Paynet ile hızlı, kolay ve güvenli bir entegrasyon sağlanabilir. Ayrıca tüm kartlardan taksitli ödeme alabilme gibi müşteri memnuniyetini yükseltip satış hacmini artıran avantajlardan da yararlanılabilir. 

Sanal POS’a sahip olmanın yanı sıra Paynet üye iş yeri olmanın çeşitli avantajları da vardır. Güçlü ve güvenli bir altyapı sağlayan Paynet, üye iş yerleri için birçok farklı çözüm sunar. Paynet üye iş yerleri; bayi tahsilat sisteminden tedarikçi finansmanına, link ile ödeme almadan müşterilere alışveriş kredisi kullandırmaya kadar birçok konuda avantaja sahip olurlar.
 

Point of sale terminal veya Türkçesi ile satış noktası sözcüklerinin kısaltması olan POS cihazları, kredi veya banka kartları ile tüketicilerin alışveriş yapmasına izin veren sistemlerin genel adıdır.

6 dakika