Offline Satış Nedir?

İçindekiler

Ödemelerin, e-ticaret platformları dışında yapıldığı satış türüne offline satış adı verilir. Mağaza içi, saha satışları ve uzaktan ödeme gibi yöntemleri kapsayan ve e-ticaret ile beraber pazarın büyük bir kısmını kaplayan offline satış hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.

Offline Satışın Türleri Nelerdir?

Dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılan üç farklı offline satış türü bulunur. Bunlar kısaca şöyle gruplandırılır: 

  • Mağaza İçi Satışlar: Mağazalar veya herhangi bir fiziki satış kanalı üzerinden yapılan satış türüdür. Günümüzde marketler gibi bazı özel noktalara akıllı ödeme alma sistemleri eklense de genellikle ödemeler kasa veya benzer görevliler ile yapılır.
  • Saha Satışları: Hizmet ve ürünlerin sahada yerinden satışını kapsayan hizmet türüdür. Teknik servislerden sipariş usulü ile çalışan işletmelere kadar birçok sektörü kapsar. Saha ekibi aynı zamanda da ödeme sürecini yöneten ekiptir. Bu nedenle de fiş veya fatura oluşturulması sürecine de katkı sağlamaları gerekir. Günümüzde bu tip satışlarda genellikle telefonları POS cihazına çevirebilen sistemlerden yararlanılır.
  • Uzaktan Ödeme: Müşteriler ödemelerini evlerinden, iş yerlerinden ya da o an bulundukları herhangi bir yerden yapabilir. Ödemeler genellikle SMS veya e-mail üzerinden iletilen linkler aracılığı ile gerçekleşir.

Kısacası offline satışta işletmeler, e-ticaret platformları üzerinden online satış yapmazlar.

Online Satış ve Offline Satış Arasındaki Farklar

Online satışlar, çoğunlukla e-ticaret siteleri üzerinden gerçekleştirilir. Offline satış kanallarında ise böyle bir zorunluluk yoktur. Offline satışta link ile ödeme veya NFC gibi teknolojilerden yararlanılabilir.

Online satış ile offline satış arasındaki farklar kısaca şöyle sıralanır:

  • Online satış sadece internet ortamında gerçekleşir. Offline satışta ise tüketici, ürünü internet üzerinden sipariş verip fiziksel olarak, kredi kartı offline satış gibi ödemeyi yapabilir. Yani offline satış daha esnek bir yöntemdir.
  • Online satışta ödemeler sırasında tüketicinin kart bilgisini girmesi gerekir. Offline satışta ise böyle bir zorunluluk bulunmaz.

Kısacası offline satış, online satış yöntemine göre çok daha esnek bir yöntemdir. Paynet tarafından geliştirilen ve Paynet üye iş yerleri tarafından kullanılan özel ödeme yöntemleri sayesinde de offline satışın tüm türleri kullanılabilir. Böylece işletmeler hem mağaza içi satışlar hem saha satışları hem de uzaktan ödeme çözümlerine kavuşur.

  • Paylink: Link ile uzaktan ödeme alınmasını sağlayan Paylink, işletmelerin yanında olmayan müşterilerine ödeme linkleri göndermesini sağlar. Böylece müşteriler, SMS, e-mail veya WhatsApp gibi kanallardan iletilen link üzerinden herhangi bir yerden ödemesini gerçekleştirebilir. Kısacası, işletmeler uzaktan ödeme alabilir.
  • PayPOS:NFC ile ödeme alınmasını sağlayan PayPOS, işletmelerin Android işletim sistemine sahip cihazlarını POS cihazlarına dönüştürmesini sağlar. Böylece mağazalarda yer alan kiosk gibi cihazlar, telefonlar veya tabletler üzerinden temassız ödeme alınabilir. 
  • Paynet CepPOS: İşletmeler ücretsiz bir şekilde telefon ve tabletlerine indirdikleri Paynet CepPOS ile ödeme alabilir, aldığı ödemelere ait raporlara kolayca ulaşabilir.

Paynet’in sunduğu çözümlerin, diğer offline satış yöntemlerinden farkı ise takip edilebilir olmasıdır. Yani, alınan ödemeler anlık olarak raporlanabilir ve tüm verilere erişilebilir.

Offline Satışın Avantajları Nelerdir?

offline-satis-avantajlari

Offline satış yönteminin en önemli avantajı, esnek bir yapıda olmasıdır. Yani tüketicinin evinde ya da mağazada ödeme alınabilir. Böylece ödeme yöntemleri çeşitlendirilir ve tahsilat kolaylaşır.

Offline Satışın Sunduğu Fırsatlar

Offline satış ile her yerde ödeme alınabilir. Bu sayede yer ve zaman fark etmeksizin satış yapılabilir. Özellikle büyük organizasyonlarda çok sayıda terminalden yararlanılacaksa, çok sayıda POS cihazı temin edilmesi gerekmez. Offline satış pos yerine, Paynet CepPOS veya PayPOS gibi yöntemlerle farklı cihazlar, POS cihazına dönüştürülür ve kolayca ödeme alınabilir.

Günümüzde yaygın olarak offline satıştan yararlanılan sektörler şöyle sıralanır:

  • Mağazacılık sektörü
  • Teknik servisler
  • Franchise sistemleri 
  • Sipariş üzerine çalışılan sistemler
  • Konser, kamp ve festival alanları

Kısacası birçok farklı sistemde offline satış yöntemleri; offline satış pos, kredi kartı offline satış gibi tercih edilebilir.  Bunlara ek olarak bayilik sistemini de offline satış yapılan sistemler arasında gösterebiliriz. Büyük firmalar ve üreticiler, ürünlerini farklı bölgelerde satabilmek adına bayilikler verir. Bayiler de yaptıkları satışlardan komisyon alır. Offline bir model olan bayilik sistemindeki bayi ağı tahsilatı süreçleri ise Paynet Bayi Ağım ile online bir şekilde yönetilebilir.

Paynet Bayi Ağım’a başvuru yaparak bayilerinizin yaptıkları satışlardan payınıza düşen tutarı otomatik olarak tahsil edebilir, nakit akışınızı sürekli hale getirebilirsiniz.

3 dakika