React Native Nedir, Nasıl Çalışır?

İçindekiler

React Native, Facebook tarafından geliştirilen cross platform (çapraz platform) mobil uygulama geliştirme framework’üdür. Yani hem iOS hem de Android işletim sistemleri için uygulama geliştirmesine izin verir. Böylece tek bir platform üzerinden uygulama geliştirilebilir ve tüm kullanıcılara tek uygulama ile erişilebilir. Peki, React Native ne işe yarar ve hangi alanlarda kullanılır?

React Native Ne İşe Yarar?

React Native, birden çok platformda çalışabilecek bir uygulamayı tek seferde geliştirmeye yarar. Kendine özgü JSX dil formatını kullanan React Native sayesinde uygulamaların kodlaması tek bir dil üzerinden yapılır. Cihaz ile arayüz arasında bir köprü görevi görür ve kodlanan içeriği, uygulamanın kullanıldığı platforma uygun hale getirir. Bunun için geliştirici olarak yapmanız gereken tek işlem; hazırladığınız uygulamanın, kullanılacak platforma uygun uzantısını (örneğin Android için .apk, iOS için .ipa) almak.

React Native Hangi Alanlarda Kullanılır?

React Native, hemen her sektör ve amaç için uygulama geliştirmek üzere kullanılabilir. Hibrit bir framework olarak kabul edilen React Native, güçlü bir back-end ile desteklendiğinde ortaya oldukça gelişmiş uygulamalar çıkabilir. Sosyal ağ, eğitim, sağlık, kurumsal, iş, e-ticaret ve benzer birçok alanda kullanabilir. 

React Native’in Avantajları Nelerdir?

React Native’in çok fazla artısı bulunur. Ancak bunlar arasında bazı noktalar öne çıkar:

Tasarım Sürecinde Zaman Maliyetini Düşürür

Tek bir dil üzerinden mobil tarafta en popüler iki işletim sistemi olan iOS ve Android için uygulama geliştirilebilir. Bu sayede geliştirme ve tasarım süreçleri kısalır. Zaman kısaldıkça da maliyetler önemli ölçüde düşer.

Kullanıcı Deneyimini İyileştirir 

React Native, sürekli geliştirildiği için her zaman güncel formlara uygun uygulamalar hazırlamaya yardımcı olur. Kullanıcı verilerinden ve geri bildirimlerden yola çıkılması sebebiyle geliştirilen uygulamalar kullanıcı dostu arayüze sahip olur ve kullanacılar için optimum fayda sağlar. Böylece kullanıcı deneyimi iyileşir ve uygulamanın verimliliği artar. 

Kodlama İşlevselliği Sağlar

React Native'nin en önemli faydalarından biri, elbettte kodlama işlevselliği sağlamasıdır. Tek seferde kodlanan bir uygulamanın farklı platformlarda rahatça çalışabilmesi önemli bir avantajdır. Çünkü her platformun kendi dinamikleri ve programlama dili vardır. Bu diller için tek tek çalışma yapmak yerine React Native araçları ve JSX dil ile işlevsel bir şekilde kodlama yapılabilir.

Topluluk Desteği ile Kolay Çözümler Sunar

React Native, Facebook tarafından tanıtıldığı günden bu yana çok beğenildi ve birçok geliştiricinin tercih ettiği bir framework oldu. Bu nedenle de oldukça geniş bir geliştirici topluluğuna ulaştı. Çok sayıda kütüphane ve geliştirici tarafından hataların giderildiği paketler geliştirildi. Kısacası React Native ile yapılan uygulamalarda karşılaşılan hatalar kısa süre içerisinde kütüphaneler aracılığı ile giderilebilir. Ayrıca o güne kadar karşılaşılmamış bir sorunla karşılaşıldığında da geliştiriciler tarafından kolayca çözümler üretilebilir. 

İşletim Sistemlerinin Özellikleriyle Uyumludur

React Native hem iOS hem de Android işletim sisteminin özellikleriyle uyumludur. Geliştirilen uygulamalar, hızla iki işletim sistemine de sunulabilir. Ayrıca hız olarak sorun yaşanmadığı gibi oldukça stabil çalışırlar. Böylece kullanıcı deneyimi ile ilgili sorunların büyük bir kısmının önüne geçilir.

React Native’in Dezavantajları Nelerdir?

react-native

React Native’in en büyük dezavantajı 3. parti paketlere çok fazla bağımlı olmasıdır. Geliştiriciler tarafından hazırlanan paketler, farklı paketlerle uyumlu olmayabilir. Böyle bir durumda da uygulama düzgün çalışmaz ve müdahale edilmesi gerekebilir. Diğer bir dezavantajı ise geliştirme ortamının native SDK’lara veya bazı alternatiflere kıyasla yeterince geliştirici dostu olmamasıdır.

React Native ve React JS Farkı Nedir?

İnternette sık sık “React Native vs React JS” karşılaştırmaları yapıldığı görülür. Karşılaştırmanın esası ise kullanım alanlarıdır. React JS, web uygulamaları geliştirilebilen bir JavaScript kütüphanesidir. React Native ise JavaScript kullanarak mobil uygulamalar geliştirilmesini sağlar. 

React Native ile Geliştirilen Popüler Uygulamalar Nelerdir?

Birçok insanın aklına gelen “React Native ile neler yapılabilir?” sorusunu cevaplamak pek mümkün değil. Çünkü neredeyse her şey yapılabilir. Bu nedenle de yapılabileceklerin sınırı, geliştiricilerin istek ve hayal gücüne bağlıdır. Örneğin React Native ile mobil uygulama geliştirmek mümkündür. Öyle ki Reat Native'nin yaratıcısı olan Facebook, kendi uygulamasının bir kısmını ve yine kendisine ait Instagram'ın büyük bir kısmını bu sistem ile geliştirmiştir. Bu sistem ile geliştirilen popüler uygulamalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz: 

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Skype
  • Tesla Motors
  • Airbnb
  • Discord

Listeden de görebileceğiniz gibi React Native ile geliştirilen uygulamalar, birbirlerinden oldukça farklı özelliklere sahiptir. Ayrıca yine birbirlerinden oldukça farklı sektörlerde hizmet verirler. Ancak tamamı oldukça stabil ve kullanıcı dostudur. Bu sayede de milyonlarca insan tarafından her gün kullanılırlar.

Facebook'un geliştirdiği React Native'in yanında Google tarafından hizmete açılan Flutter'da uygulama geliştirmek için sıkça kullanılır. Flutter ile ilgili detaylı bilgilere ise "Flutter Nedir? Ne İşe Yarar?" başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

React Native, Facebook tarafından geliştirilen cross platform (çapraz platform) mobil uygulama geliştirme framework’üdür. Yani hem iOS hem de Android işletim sistemleri için uygulama geliştirmesine izin verir. Böylece tek bir platform üzerinden uygulama geliştirilebilir ve tüm kullanıcılara tek uygulama ile erişilebilir.

  • Tasarım sürecinde zaman maliyetini düşürür.
  • Topluluk desteği ile kolay çözümler sunar.
  • İşletim sistemlerinin özellikleriyle uyumludur.

4 dakika