SoftPOS Nedir, Nasıl Kullanılır?

İçindekiler

Ödeme teknolojilerinin her geçen gün gelişmesi hem tüketicilere hem de girişimcilere önemli avantajlar sağlıyor. Ödeme almayı kolaylaştıran ve hızlandıran yeni nesil finansal teknolojiler, özellikle maliyet ve zaman tasarrufu için önem taşıyor. Bu finansal teknolojilerden biri olan SoftPOS ise son yıllarda hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başladı. Ülkemizdeki birçok ödeme sağlayıcısı, fazladan ekipman gereksinimini ve uzun tahsilat süreçlerini ortadan kaldıran SoftPOS teknolojisini hizmetlerine ekleyerek, ödeme sistemlerinde önemli bir yenilik yapmış durumda. Peki; SoftPOS ne demek, nasıl çalışır ve nasıl kullanılır?

SoftPOS Nedir?

SoftPOS, Android tabanlı cihazlar ile ödeme alabilmeyi sağlayan bir ödeme teknolojisidir. “Software of POS” olarak da bilinen bu yazılım tabanlı POS sayesinde işletmeler, ilgili yazılımı destekleyen ve NFC özelliği bulunan Android cihazlar ile ödeme alabiliyor. "Tap to phone" veya "tap on phone" gibi isimlerle de adlandırılan bu teknoloji, özellikle Android cep telefonlarının POS cihazına dönüşmesi olarak biliniyor.

Bu teknoloji sayesinde işletmeler, NFC alıcısı olan Android cihazlarına bir SoftPOS uygulaması yükleyerek ek bir ekipmana veya cihaza ihtiyaç duymadan banka ve kredi kartlarından ödeme alabiliyor. 

SoftPOS Sistemleri Nasıl Çalışır?

SoftPOS sistemleri, kullanıcıların kolayca yükleyebilecekleri bir uygulama ile çalışır ve ödemeler, temassız ödeme yöntemiyle alınır. İşletmeler, ödeme hizmeti verdikleri kurumdan aldıkları mobil uygulamayı Android cihazlarına kurduklarında, bu cihazları özgün işlevlerinin ötesinde bir ödeme terminali olarak da kullanabilirler.

Finansal kuruluşlar, gereken lisanslama süreçlerini başarıyla tamamladıklarında, SoftPOS hizmetini sunma yetkisine kavuşurlar. Bu, güvenlik açısından önem taşıyan bir detaydır. Ayrıca söz konusu firmaların güvenlik standartları da SoftPOS sisteminin çalışma sürecinde belirleyicidir. Gerekli güvenlik önlemlerini alan firmalar, şifreli işlemleri de destekleyen bir satış uygulaması sunabilirler.

Ödeme terminali yazılımlarının cep telefonlarında çalışan versiyonu olan softPOS, ödeme yapılacak banka ve kredi kartlarını NFC (Near Field Communication) yani Yakın Alan İletişimi teknolojisini kullanarak tanır. Dolayısıyla bu yazılımlar sadece NFC teknolojisine sahip Android cihazlar üzerinde çalışır. Ödemenin alınması, doğrulanması ile provizyon ve diğer tüm süreçler, Android cihazın bağlı olduğu internet bağlantısı üzerinden gerçekleşir. 

SoftPOS Nasıl Kullanılır?

SoftPOS Nasıl Kullanılır?

SoftPOS kullanırken uygulamadaki ilgili menü altından tahsil etmeniz gereken tutarı yazmanız yeterli. Sonraki adımda müşterinizin, kredi kartını telefona birkaç cm yaklaştırıp kısa bir süre beklemesi gerekiyor. NFC üzerinden kartı algılayan SoftPOS uygulaması, birkaç saniye içerisinde karttan gerekli ücreti çeker. Tahsil edilecek tutarın temassız ödeme limitini aşması halinde ise kart sahibi, SoftPOS’un yüklü olduğu cihazın ekranındaki tuşları kullanarak kart şifresini girip ödemeyi onaylayabilir.

Yazılım tabanlı POS’un günlük hayatta her zaman cepte taşınan Android telefon dışında ek bir cihaza ihtiyacı yoktur. Bu sebeple softPOS mağazaların farklı noktalarında, kapıda ödeme almayı gerektiren durumlarda ve saha satışlarında da pratik bir şekilde kullanılabilir. 

SoftPOS Ücretli mi?

SoftPOS, işletmelere genellikle ücretsiz olarak sunulan bir mobil uygulamadır. Bu uygulamaları yüklemek çoğu zaman ücretsizdir. Fakat kullanım süreci, kart maliyetleri dolayısıyla işlem özelinde komisyon alınması sebebiyle belirli ücretlere tabidir. Bu ücretler, sanal POS komisyonları gibi satışı yapan işletmelerden tahsil edilir.

Ödeme altyapısını sağlayan finansal kurumun belirlediği ve önceden kabul edilen komisyon ücretleri, SoftPOS üzerinden geçen her tahsilat için işletmenin hesabına yansıtılır. Bu komisyonlar tahsilat tutarına göre değişen oranlara veya sabit oranlara sahip olabilir. Ayrıca yüzde hesabıyla değil, sabit bir ücretle kullanıma sunulan SoftPOS’lar da mevcuttur. 

SoftPOS Kullanımının Avantajları Nelerdir?

İşletmenizde SoftPOS kullanarak birçok açıdan avantaj elde edebilirsiniz. Hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlayan yazılım tabanlı POS’lar, işletmenizi daha ileri taşımanız konusunda çeşitli faydalar sağlar. SoftPOS kullanmanın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • NFC teknolojisi sayesinde her yerden temassız ödeme alabilirsiniz. 
  • Mesai saatlerine ve tatillere bağlı kalmaksızın 7/24 ödeme alma şansınız olur.
  • Fiziki POS satın alımı, bulundurma bedeli, servis, bakım gibi POS maliyetlerinden kurtulursunuz.
  • Birden fazla cihaza yatırım yapmak yerine kendinize veya şirketinize ait bir cep telefonunu kullanabilirsiniz.
  • Kapıda ödeme ve saha satışlarında ödeme almak için ekstra POS cihazı taşımanıza gerek kalmaz.
  • Mağazanızın her noktasında ödeme alarak kasa kuyruklarını azaltabilirsiniz. 
  • Alternatif bir ödeme imkânı sunduğunuz için müşteri kitleniz genişler.
  • Zorlu entegrasyon süreçlerine girmeye gerek kalmadan, birkaç saniyede indirebileceğiniz bir mobil uygulama ile ödeme alabilirsiniz. 

Neden SoftPOS Kullanmalısınız?

SoftPOS kullanmanız için yukarıda listelediğimiz avantajların yanında birçok farklı neden sıralanabilir. Öncelikle softPOS kullanarak mekân bağımlılığını ortadan kaldırabilirsiniz. Bu durum size istediğiniz her yerde ödeme alma fırsatı yaratır ve böylece tahsilat yapmayı zorlaştıran durumlardan birini ortadan kaldırmış olursunuz. Bu sayede müşterilerinize kolay bir ödeme alternatifi sunarak ödeme erteleme durumlarının önüne geçebilir, nakit akışınızı hızlandırabilirsiniz.  

SoftPOS kullanmanız için bir diğer neden ise bu sistemin son derece güvenli olmasıdır. Bu noktada seçtiğiniz ödeme altyapısı sağlayıcı da önemli olmakla birlikte yazılım tabanlı POS’lar, yüksek güvenlik düzeyine sahiptir. Sadece birkaç saniye süren ödeme süreçlerinin arka planında güçlü bir güvenlik sistemi çalışır. Bu da maddi kayıpların önüne geçen önemli bir detaydır.

Bazı softPOS uygulamalarının farklı iş uygulamaları ile entegre olabilmesini de bu sistemi kullanmanız için bir neden olarak gösterebiliriz. Çeşitli sipariş ve iş zekası uygulamalarına entegre edebileceğiniz softPOS ile finansal yapınızı her an izleyebilir, raporlayabilir ve analiz edebilirsiniz. 

SoftPOS Başvurusu Nasıl Yapılır?

paynet_softpos.jpeg

SoftPOS sahibi olmak için Paynet’e başvurabilirsiniz. Türkiye’nin en büyük B2B2C ödeme kuruluşu olan Paynet’in geliştirdiği finansal çözümlerle tahsilat süreçlerini kolaylaştırabilir, ödemelerinizi softPOS teknolojisi üzerinden alabilirsiniz.

Paynet’in sunduğu PayPOS çözümü sayesinde NFC ile ödeme alma deneyimi yaşayabilir, bu hızlı ödeme alma sistemini işletmenizde kolayca kullanabilirsiniz. SoftPOS altyapısıyla çalışan PayPOS ile NFC özelliğine ve Android işletim sistemine sahip cep telefonu, tablet, kiosk veya el terminali gibi cihazlarınızı fiziksel POS’a dönüştürebilirsiniz.

Saniyeler içinde istediğiniz yerden tek çekim veya taksitle ödeme alabilmek için PayPOS’a hemen başvuru yapabilirsiniz. 

SoftPOS, Android işletim sistemine ve NFC özelliğine sahip akıllı mobil cihazların fiziksel POS cihazı gibi ödeme almasına imkân veren yazılım tabanlı ödeme teknolojisidir.

SoftPOS, banka ve kredi kartlarının temassız ödeme özelliği ile kullanılır. SoftPOS uygulamasına tahsilat tutarı girilir ve müşteri, temassız kartını uygulamanın yüklü olduğu mobil cihaza yaklaştırarak ödemeyi yapar. 

SoftPOS; fiziki POS satın alımı, bulundurma bedeli, servis, bakım gibi POS maliyetlerini ortadan kaldırmak ve her an her yerde ödeme alabilmek için kullanılır.

5 dakika