Ticari Kredi Çözümleri

İçindekiler

İşletmeler dönem dönem nakit desteğine ihtiyaç duyabilir. Nakit ihtiyaçlarında en başvurulan kaynaklardan biri ise ticari kredidir. Finans kuruluşları tarafından sağlanan ticari kredilerin birçok farklı çeşidi vardır. Peki, ticari kredi veya diğer adıyla kurumsal kredi nedir ve başvuru şartları nelerdir?

Ticari Kredi Nedir?

Kurumsal kredi ve B2B kredi olarak da bilinen ticari kredi, finansal kurumların çeşitli büyüklükteki firmalara dönen varlık, duran varlık ya da proje için kullandırılan kredilerdir. Bu kredinin verilmesindeki amaç, işletmelerin ticari faaliyetlerine daha kolay bir şekilde devam etmesidir. İşletmeler; büyüme, yatırım, yeni proje ve benzer durumlar için ticari kredi alabilirler. Ayrıca kurumsal krediler bireysel başvurulara kapalıdır ve sadece yasal olarak ticari faaliyet gösterebilecek yapıda olan kurumlara yani holdinglere, şirketlere, işletmelere ve tüzel kişilere verilir.

Ticari Kredi Çeşitleri Nelerdir?

Ticari krediler sadece nakit olarak verilmez. Kurum ve işletmelerin ticari faaliyetleri doğrultusunda doğan birçok ihtiyaçları için çeşitli kurumsal kredi türleri vardır. Kurumsal kredi çeşitleri; teminatlı, spot, gayrinakdi, açık ve rotatif kredi olmak üzere 5 adettir. Şimdi, bu ticari kredi türlerine yakından bakalım.

Teminatlı Ticari Kredi

Teminatlı kredi, en yaygın B2B kredilerden biridir. Bireysel müşterilerin aldığı tarzda klasik bir kredi türüdür; fakat aradaki fark, bu kredinin kullanımında finansal kurumun teminat istemesidir. Ticari faaliyetlerdeki risklerden dolayı krediyi kullandıran finansal kurum, işletmeden bir teminat ya da varlık ister ve bu teminat doğrultusunda işletmeye kredi verir.

Spot Kredi

Spot kredi kısa vadeli bir kredi türü olduğundan dolayı fon ihtiyacı olan işletmeler tarafından çokça talep edilir. Bu ticari kredi türünde vade boyunca ödeme tutarı yani taksitler ve faiz oranı sabit kalır. Spot kredi kullanan işletmeler, vade sonunda kredi tutarı ile birlikte faiz, vergi ve benzer masrafların tamamını ödemiş olur.

Gayrinakdi Kredi

Gayrinakdi kredi, bir malın teslimi, bir işin yapılması ya da bir borcun ödenmesi için verilen garanti belgesidir. Çoğunlukla ithalat ve ihracat işlemlerinde kullanılır. Teminat mektubu, doğrudan borçlandırma, prefinansman garantisi, akreditif, kabul ve aval kredilerini gayrinakdi ticari kredilere örnek olarak gösterebiliriz.

Ticari Açık Kredi

Açık kredi, teminat istenmeksizin verilen kurumsal kredileri ifade eder. Bu kredi türünde finansman kuruluşu, uzun süredir çalıştığı ve finansal geçmişi açısından risk barındırmayan işletmelere teminat talep etmeden kredi verir. Açık kredinin limitleri ve şartları da finansman kuruluşu tarafından belirlenir.

Rotatif Kredi

Borçlu cari hesap olarak da bilinen rotatif kredi, teminatlı ve teminatsız şekilde kullanılabilir. Bu ticari kredi türünde sabit ve değişken olmak üzere iki farklı faiz uygulaması vardır. Kullanan işletme tarafından istenildiği zaman kapatılabilir. Kapatılmadığı her dönem için ise faiz yansıtılır.

Çeşitlerine baktığımıza göre şimdi de “Ticari kredi nasıl alınır?” ve “Kurumsal kredi başvurusu nasıl yapılır?” gibi sorulara cevap verelim.

Ticari Kredi Nasıl Alınır, Ticari Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

ticari-kredi-nasil-alinir.jpg

Ticari kredi alma süreçleri, bireysel kredilere göre farklı ilerleyebilir. Fakat ilk adımlar çoğu zaman aynıdır. Bu adımların başlangıcı elbette kredi başvurusu yapmaktır. Ticari kredi başvurusu yapmadan önce başvuru şartlarını incelemekte fayda vardır. Çünkü her kurumsal kredi, her kurum için uygun olmayabilir. Öncesinde ihtiyaçları belirlemek ve uygun şartlar sunan bir finansman kuruluşu bulmak gerekir. Başvurunun ardından teminat ve evrak ibrazı doğrultusunda ticari kredi kullanılabilir.

Ticari Kredi Şartları Nelerdir?

Ticari kredi alma şartlarının başında, her kredili üründe geçerli olduğu gibi kredi notu gelir. Bireysel tüketicilerde olduğu gibi işletmeler için de ödeme kuruluşları nezdinde bir kredi notu sistemi vardır. Finansal geçmişi olumlu olan ve ödeme konusunda risk barındırmayan kurumlara ticari kredi verilir. Özellikle gayrinakdi kredilerde bu konuya daha fazla dikkat edilir.

Bir diğer önemli şart ise finansmanı sağlayan firmanın istediği teminatı gösterebilmektir. Finans kuruluşları ipotek ve benzeri teminat yöntemlerini tercih edebilir. Uluslararası ticarette kullanılan gayrinakdi kredilerde ise işletmenin mevcut ekonomik yapısı büyük önem taşır. Bunlara ek olarak kredi türüne ve kredinin alınacağı kuruluşa göre farklı şartlar söz konusu olabilir.

Ticari Kredi İçin Gerekli Belgeler Neler?

Ticari kredi için gerekli evraklar, ihtiyaç duyulan kredi türüne ve tutarına göre değişkenlik gösterebilir. Kurumsal kredi için gerekli başlıca belgeler ise şöyledir:

  • Vergi levhası
  • İmza sirküleri
  • Ticaret odası kaydı veya Ticaret Sicili Gazetesi

Bunlara ek olarak kredi başvurusu yapan işletmenin faaliyet alanına göre de bazı belgeler talep edilebilir. Ayrıca her finansman kuruluşunun talep edeceği belgelerde de farklılıklar olabilir.

Ticari Kredi Ne Kadar Çekilebilir?

Ticari kredinin ne kadar çekilebileceği; finans kuruluşunun kredi kullandırma politikası, başvuru yapan işletmenin finansal geçmişi ve yasal düzenlemenin belirlediği sınırlar etrafında şekillenir. Bu nedenle ihtiyaç duyulan finansmanın tamamı her zaman sağlanamayabilir. Ayrıca çekilen krediye faiz ve masraflar da ekleneceğinden büyük ölçekli krediler için işletmenin kredi notu belirleyicidir.

Ticari kredi hesaplamaları, başvuru yapan işletmenin mevcut finansal durumuna ve geçmişteki ödeme performansına göre yapılır. Kurumsal kredi faiz oranları da hem finansman kuruluşunun tercihlerine hem de kullanılan kredi türüne göre değişir. Ticari kredi faizlerini etkileyen bir diğer unsur da vade sayısıdır. Bu noktada ticari kredi vadelerinin de finans kuruluşu ve yasal sınırlar doğrultusunda belirlendiğinin altını çizmeliyiz.

Ticari Kredinin Avantajları

ticari-kredinin-avantajlari.jpg

Kurumsal kredi kullanmak, işletmeniz veya şirketiniz için birçok farklı avantajı beraberinde getirir. Şirketinizi mali açıdan daha güçlü bir hale getirmek için ticari kredi imkânlarından mutlaka faydalanmalısınız. Bu doğrultuda işletmenizin geleceğini etkileyecek ticari kredilerin ne gibi avantajlar sağlayacağına detaylıca bakalım.

Ticari Kredi İmkânları: İşletmenizin Büyümesi İçin Finansman Yaratın

İşletmenizin mevcut yapısını güçlendirmek veya daha ileri gidebilmek adına büyümek istiyorsanız bu noktada ticari kredilerin faydası olur. Büyüme süreçleri, önemli bir finansal kaynak gerektirir. Henüz büyüme aşamasında bir işletmeniz varsa büyük bir nakit kaynağı yaratmanız zor olabilir. Bu aşamada ticari kredi imkânlarından faydalanıp mali kaynak yaratabilir, işletmenizi daha rahat koşullarda büyütebilirsiniz.

İşletmenizin Geleceğini Şekillendirecek Ticari Kredi Fırsatları

İşletmeniz ticari faaliyet açısından parlak dönemler geçiriyor olabilir. Bu yükselişi devam ettirebilmeniz için gelecekteki stratejilerinizi de önceden belirlemeniz gerekir. İşletmenizin geleceğini şekillendirmek için de finansmana ihtiyacınız olur.

Gelecek planları için gereken mali kaynağa bugünden ihtiyaç duyacağınız için kurumsal kredi kullanmanız, işletmeniz için bir yatırım olarak da değerlendirilebilir. Yani ticari kredi, işletmenizin geleceğini şekillendirebilmeniz açısından da avantaj sunar.

Nakit Akışınızı Güçlendirin: Ticari Kredi ile İşletme Finansmanı

İşletmelerdeki en önemli problemlerden biri de nakit akışının zayıf olmasıdır. Gelir - gider arasındaki dengeye bağlı olarak elinizde yeterli nakit kaynak kalmıyorsa yatırım ve projelerinizi gerçekleştirmeniz zor olur. Bu da işletmenizin büyümesini ve gelişmesini engeller.

Güçlü bir mali yapı için işletmenizde sürekli artı seviyede bir nakit akışı olması gerekir. Bu nakit akışını ise kurumsal krediler ile kolayca sağlayabilirsiniz. Çekeceğiniz kredi ile yapacağınız yatırımlar, size kredi borcunu ödeyebilecek mali gücü de getirecektir.

Esnek Geri Ödeme Seçenekleriyle Ticari Krediler Paynet'te!

Ana firmalar ve bayileri, en uygun ticari kredi imkanlarına Paynet’ten ulaşabiliyor. Bayiler dönem dönem yüklü siparişler geçmek istiyor ancak bu durumlarda finansmana erişimde sorunlar yaşayabiliyorlar. PayKredi’nin B2B ticari kredi çözümü ile bayiler ana firmalarına ödeme yapabilmek, daha fazla sipariş verebilmek için Paynet’in kredi ile ödeme imkanından faydalanıyor. Böylece ana firma daha çok satış yapıyor ve ödemesini garanti altına alıyor. Bayi ise finansman kaynağı yaratıyor, yatırımlarına ve mal tedariğine devam edebiliyor.

Paynet ile ticari faaliyetlerinizi nakit problemi yaşamadan devam ettirebilir, işletmenizin geleceğini garanti altına alabilirsiniz. Esnek geri ödeme seçenekleri sunan PayKredi sayesinde kredi taksitleri nakit akışınızı olumsuz etkilemez.

Bayilik yapısına sahip bir işletmeniz varsa ana firma olarak alacağınız ödemeler için bayileriniz bankaya gitmeden Paynet online ticari kredi (B2B) seçeneklerini değerlendirebilir.

Hem ödeme alma hem de ödeme yapma sürecinde avantajlı olmak için Paynet PayKredi’ye hemen başvurun.

8 dakika