İnternette Güvenli Alışverişin Kuralları Neler?

İçindekiler

Online alışverişe olan talep her geçen gün artıyor. Öyle ki TÜİK verilerine göre internetten alışverişin genel ticarete oranı, 2022 itibarıyla %18,5’e ulaşmış durumda. 2022’nin ilk 6 ayında hacmi 348 milyar TL’ye ulaşan e-ticaret, önceki yılın aynı dönemine göre %116 artış gösterdi. Yani internetten alışveriş hızla artıyor. Bununla beraber tüketicilerin kafasına en çok takılan sorulardan biri de “İnternetten güvenli alışveriş nasıl yapılır?” sorusu oluyor. Biz de bu nedenle sizin için internetten alışveriş yaparken işinize yarayabilecek bazı pratik ipuçlarını derledik.

3D Secure Sistemi Olan Siteleri Tercih Edin

İnternetten alışverişte en önemli güvenlik önlemlerinden biri 3D secure sistemidir. Bu sistemde kart bilgilerinizi girip ödeme yapmak için tıkladığınızda farklı bir ekran karşınıza çıkar. Burada bankanız tarafından kaydedilen telefon numaranıza SMS ile gelen doğrulama kodunu girmeniz istenir. Eğer kodu doğru girerseniz, işleminize devam edebilirsiniz.

Basit bir doğrulama sistemi olarak görülse de 3D Secure, birçok dolandırıcılık işleminin önüne geçebilir. Bu nedenle de 3D Secure desteğine sahip olmayan sitelerin tercih edilmemesi önerilir.

Satıcı Güvenliğine Dikkat Edin: Sanal POS Kullanmalı

Online alışveriş yaparken satıcının güvenli olup olmadığını, ödeme kabul ettiği yöntemlere bakarak da anlayabilirsiniz. Bu aşamada, alışveriş yapacağınız sitede sanal POS kullanılıp kullanılmadığına bakmalı ve sanal POS bulunan siteleri tercih etmelisiniz. Çünkü sanal POS kullanabilmek için birçok yasal prosedürü karşılamak gerekiyor. Yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen satıcılar ise güvenli olarak nitelendirilmiyor.

SSL Sertifikasını Mutlaka Kontrol Edin

SSL sertifikası, bilgilerinizin özel bir veri yolu ile şifrelendiğini ve kişisel verilerinizin güvende tutulduğunu gösterir. Bu nedenle SSL sertifikası bulunmayan bir siteden alışveriş yapmamanız önerilir. Çünkü şifrelenmeyen bilgiler, 3. şahıslar tarafından ele geçirilebilir.

Bir sitenin SSL sertifikasına sahip olduğunu anlayabilmenin en basit yolu, adres çubuğuna bakmaktır. Adres çubuğunda kilit işareti yer alıyor ve adres “https://” ibaresi ile başlıyorsa kullandığınız site SSL sertifikasına sahiptir. Ayrıca kilit işaretine tıkladığınız zaman kolayca sitenin sertifikasını görüntüleyebilir ve geçerlilik tarihini öğrenebilirsiniz.

Sanal Kart ile Alışveriş Yapın

Sanal kart kullanmak da internette güvenli alışverişin kuralları arasında yer alıyor. Sanal kart, limitini sınırlayabileceğiniz ve tek kullanımlık olacak şekilde ayarlayabileceğiniz bir ödeme aracıdır. Mobil bankacılık üzerinden oluşturabileceğiniz sanal kredi kartının; kendine ait kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV/CVC kodu bulunur. Bu sayede sanal kart ile asıl karttan, asıl kartın bilgilerini vermeden alışveriş yapabilmek mümkündür.

Sanal kart, kart bilgilerini koruma altına alan bir ödeme yöntemidir. Kart bilgilerinin riskli bir duruma girmesi ve üçüncü taraflar tarafından ele geçirilmesi durumunda, limiti sınırlı ve tek kullanımlık olan sanal kartlar üzerinden maddi kayıp yaşanmaz. 

İnternet alışverişlerinizde kullandığınız kartların hareketlerini periyodik olarak kontrol etmenizde de fayda var. Olası bir şüpheli işlemi çok geç olmadan tespit edebilmek adına bu yöntemi kullanabilirsiniz. Birden çok kartınızı aynı anda takip edebilmek için ise bir açık bankacılık uygulaması edinebilir, açık bankacılık uygulaması sayesinde tüm kartlarınızı tek ekrandan takip edebilirsiniz. 

Güvenli Şifreler Belirleyin

guvenli-sifreler-belirleyin

Dijital dünyadaki birçok işlemin güvenliği şifrelerden geçiyor. Bilgisayarınıza ve alışveriş sitelerindeki hesaplarınıza koyacağınız güçlü şifreler, online alışveriş güvenliği konusunda size fayda sağlar. Aynı zamanda kişisel telefonunuza da güçlü bir şifre koymalısınız. Çünkü internet alışverişlerinde ödeme yaptığınızda telefonunuza SMS doğrulama kodu gelir. Dolayısıyla telefonun sizin kontrolünüz altında olması önemlidir. 

Çok Ucuz Fiyatlara Dikkat Edin

İnternette satılan ürünler, maliyetlerin az olması nedeniyle fiziksel mağazalara göre daha ucuz olabilir. Ancak bir ürün normal fiyat seyrinden çok ucuza satılıyorsa dikkat etmenizi ve SSL sertifikasını kontrol etmenizi öneririz. Eğer sitenin güvenli olduğuna dair çekinceleriniz varsa mutlaka internet üzerinden site ile ilgili arama yapmalı ve kullanıcı yorumlarını okumalısınız.

Ödemeyi Mutlaka Kendi Bilgisayarınızdan Yapın

Online alışveriş yaparken olası risklerden korunmak için sadece e-ticaret sitesine değil, alışveriş sürecinde kullandığınız bilgisayara da dikkat etmelisiniz. Özellikle ortak alanlarda bulunan ve ortak kullanıma sahip bilgisayarlar bu süreçte riskli olabilir. Ödeme bilgilerinin kayıtlı kalma ihtimalini her zaman göz önünde bulundurmalısınız. Kendinize ait bilgisayarı kullanarak alışveriş deneyiminizi daha güvenli bir hâle getirebilirsiniz. 

Sitenin Adres ve Telefonunu Kontrol Edin

İnternetten satış yapan kişi ve kurumların resmî bir adresi olur. Bu adres ve telefon numarasının da alışveriş sitesinde yer alması gerekir. İletişim bilgilerini açıkça paylaşmayan e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmak ise risklidir. Bilgilerin paylaşılmış olması durumunda da bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmelisiniz. 

Sitede yer alan adrese navigasyon servisleri üzerinden bakabilir, verilen adresin nereyi gösterdiğini öğrenebilirsiniz. Aynı şekilde telefon numarasını da arayarak teyit edebilirsiniz. 

Kapıda Ödeme Bazen Riskli Olabilir

kapida-odeme-riskleri

Kapıda ödeme, normal şartlarda güvenli bir ödeme yöntemi olarak sunuluyor. Eğer bir sitenin güvenilirliği konusunda şüpheniz varsa kart bilgilerinizi yazmak yerine kapıda ödemeyi tercih edebilirsiniz. Fakat bu yöntem, size bir seçenek olarak sunulmalı. Kart ile ödeme kabul etmeyip sadece kapıda ödeme alan satıcıların riskli olabileceğini unutmamalısınız. 

Bu aşamada satıcının, kargo firmasından aldığı hizmetin türü de risk yaratabiliyor. Satıcı, kargoyu “kontrollü teslim” seçeneğiyle göndermediği takdirde kargo firmaları, ödeme yapmadan paketi açıp ürünü incelemenize izin vermez. Bu durumda ödemeyi yaptıktan sonra paketi inceleyip bir problem varsa kargo personeline tutanak tutturmanız gerekiyor. Sonrasında ürün iade edilmek üzere satıcıya teslim etseniz de ücret iadesi almanız uzun sürebilir. 

Şikayet Sitelerini Kontrol Edin

Türkiye ve dünyada müşteri şikayetlerini konu alan çok sayıda internet sitesi bulunur. Eğer bir siteden kuşku duyuyorsanız şikayet ve sözlük platformlarında arama yapıp sitenin şikayetlerini kontrol etmeniz yardımcı olabilir. Eğer sitenin uzun bir geçmişi olmasına rağmen şikayet oranları düşükse güvenlik açısından problem yaşamanız oldukça zordur.

Satış Sözleşmesini Okuyun

Satış sözleşmeleri oldukça uzun metinler olduğu için birçok kullanıcı okumadan onaylar. Ancak satış sözleşmesi içerisinde iade politikasından, kullanılmış ürün tanımına kadar birçok detay yer alır. Kullanıcı sözleşmesini okumadan onaylayıp alışveriş yapmanız durumunda, yasal olarak bazı sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bonus: Paynet ile E-ticaret Sitelerinde Güvenli Alışveriş Mümkün

3D Secure sistemini kullanan, TCMB lisanslı ve PCI DSS 1. seviye sertifikasına sahip olan Paynet, sizin için farklı birçok e-ticaret platformu ile işbirliği yapıyor. E-ticaret sitelerini güvenli alışverişe uygun hale getirmek ve internetten alışveriş yapan milyonlarca kişinin ürün veya hizmetlere güvenle ulaşması için Paynet’in Sanal POS ve linkle ödeme gibi birçok farklı ödeme seçeneği bulunuyor.

6 dakika