Kart Saklama Uygulaması Nedir?

İçindekiler

Kart sahibinin adı, kart numarası ve son kullanma tarihi gibi bilgilerin girilmesine gerek kalmadan ödeme yapılmasını sağlayan uygulamalara kart saklama adı verilir. Kart saklama uygulamaları ile müşterilerinizin dakikalar bulan kart detaylarını girme sürecini kısaltabilir ve güvenli bir alışveriş deneyimi yaşamalarını sağlayabilirsiniz.

Kart Saklama Hizmeti Nasıl Çalışır?

Kart saklama uygulamaları veya çözümleri gibi farklı isimlerle anılabilen bu ödeme çözümü hizmeti, bir kartın tüketicilerin onayı sonrasında kaydedilmesi ile başlar. Böylece kart, saklama çözümüne dahil olur. Tüketiciler herhangi bir alışverişlerinde ilk etapta daha önce kaydettikleri kartı seçip ödeme işlemine geçebilirler.

Ödeme işlemine geçildiğinde ilk olarak tüketici, taksit seçeneklerini gözden geçirebilir. Tek çekim veya taksit seçeneklerinden biri işaretlendikten sonra “Ödeme Yap” gibi bir buton vasıtası ile ödeme onayı süreci başlar.

Ödeme onayında SMS veya bankacılık uygulamaları aracılığı ile 3D güvenli ödeme kodu iletilir. Tüketici kod vasıtasıyla ödemeyi onayladığı anda alışveriş tamamlanır.

Bazı ödeme altyapılarında ise 3D Secure sistemine bağlantı yoktur. Bu nedenle de 3D Secure çalışmayabilir. Böyle bir durumda da müşterileriniz sizden tekrar alışveriş yapmak istemeyebilir veya kartını saklama sisteminden kaldırabilir. Bu nedenle 3D Secure sistemine sahip bir saklama teknolojisini tercih etmeniz önemlidir.

Kart Bilgilerini Saklamak Güvenli mi?

Kart bilgilerini saklama işleminde, bilgiler satışı gerçekleştiren şirketler tarafından kaydedilmez. Yani tüketici olarak kart bilgilerinin çalınması veya şirket olarak kart bilgilerinin depolanması gibi endişelerinizin olmasına gerek yoktur. Bu tür veri güvenliği önlemleri, oltalama saldırıları gibi kötü niyetli eylemlere karşı önemli bir koruma sağlar. Peki oltalama nedir?  Oltalama, sahte e-postalar veya web siteleri aracılığıyla kullanıcıların hassas bilgilerini ele geçirmeye çalışan bir dolandırıcılık yöntemidir. Ancak bu tür bilgiler kaydedilmediği sürece, oltalama saldırılarına karşı daha güçlü bir savunma sağlanmış olur.

Kart bilgileri, belirli bir kod veya kod grubu ile kart saklama teknolojisini tasarlayan kurumlar tarafından şifrelenir. Tüketiciler ödeme işlemine geçtiklerinde, şifrelenmiş halde bulunan kodu açacak anahtar olan güvenlik kodunu iletir. Böylece herhangi bir sorun yaşanmadan ödeme alınabilir.

Ancak güvenlik için 3D secure sistemi tek başına yeterli değildir. Buna ek olarak PCI-DSS ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) onaylı ödeme çözümü sunan kurum veya kuruluşların tercih edilmesi gerekir. Aksi takdirde yaşanacak sorunlarda muhatap bulunabilmesi oldukça zordur.

Kart Saklama Hizmetinin Faydaları Neler?

Güvenli ödeme sistemi olarak kullanılabilecek kart bilgileri saklama çözümünün en büyük faydası, online ödeme sistemleri arasında en hızlı tahsilat gerçekleştiren yöntemlerden biri olmasıdır. Ayrıca yıllardır yaygın olması sayesinde de birçok tüketici tarafından bilinip kullanılır.

Kart saklama çözümünün bir diğer faydası ise banka ve kredi kartı bilgileri önceden girildiği için tüketicinin, kart numarası veya isim ve soyisim gibi bilgileri girerken hata yaşanması sorunlarla karşılaşmamasıdır. Bu sayede ödeme işlemi yarıda kalmaz.

Havale/EFT gibi çözümler kadar güvenli olması nedeniyle de tüketiciler kart saklama hizmetinden sıkça yararlanır.

En İyi Kart Saklama Çözümü Hangisi?

En çok bilinen ve kullanılan kart saklama çözümlerinden biri, MasterCard tarafından geliştirilen MasterPass’tir. Banka veya kredi kartı saklama çözümünden faydalanıp ödeme almaya karar veren bir işletme, MasterPass altyapısına dahil olabilir.

Yaygın olarak kullanılan bir diğer çözüm ise PaynetPass. Paynet tarafından geliştirilen kart saklama çözümü olan PaynetPass, MasterPass ile benzer ilkelere göre çalışır.

Her iki uygulamayla da şirketiniz, başka şirketlerde müşterilerin kaydettikleri kartların sizin şirketinizde de kullanılmasını sağlayabilir. Böylece Paynet altyapısında yer alan PaynetPass veya MasterPass sayesinde yüz binlerce potansiyel müşterinizin kolayca ödeme yapmasını sağlayabilirsiniz.

Birden Fazla Kart Saklama Çözümü Kullanılabilir mi?

PaynetPass ve MasterPass gibi farklı ödeme çözümlerini bir arada sunmak her zaman için daha iyidir. Çünkü tüketiciler bir kart saklama çözümünü tercih ederken diğerini etmeyebilir.

Birden fazla kart saklama çözümü kullanarak daha önce herhangi bir kart saklama çözümünde kartını kaydeden tüketicilerden kolayca ödeme alabilirsiniz. Böylece neredeyse tüm kullanıcıların kart saklama uygulamaları ile ödeme yapmasına olanak tanımış olursunuz.

Kart Saklama Çözümü POS’a Entegre Edilebilir mi?

Kart saklama çözümleri hemen her zaman sanal POS’lar aracılığı ile online tahsilatlar için kullanılır. Genellikle kullanıcılar, sisteme kaydolurken verdikleri cep telefonu bilgileri ile kart saklama çözümlerinden yararlanabilir hale gelir. Ancak Paynet tarafından geliştirilen ve üyelere sunulan Payportal sayesinde, mağaza satışlarında da kart saklama çözümlerinden yararlanılabilir.

Payportal ile Ödeme Alma çözümü ile tüketiciler telefon numaralarını kasada paylaşıp MasterPass veya PaynetPass alt yapısında bulunan kartları ile ödeme yapabilir.

Mağazalarınızı tercih eden müşterileriniz, SMS ile iletilen kodu tuşlayarak veya görevlilerle paylaşarak kolayca ödeme adımını tamamlayabilir.

Kısacası Paynet üye iş yerleri, PaynetPass ve MasterPass gibi saklama çözümlerini sanal POS’ların yanı sıra fiziksel POS cihazlarına da kolayca entegre edebilir ve tahsilat süreçlerini hem hızlı hale getirebilir hem de yeni bir temassız ödeme yöntemine kavuşabilir.

Paynet tarafından sağlanan tüm ödeme çözümleri TCMB onaylı ve uluslararası PCI-DSS 1. seviye sertifikasına sahiptir ve en güvenli sistemler arasında yer alır. Ayrıca 3D Secure sistemi de aktif olarak çalışır. Yani kart saklama ve ödeme güvenliği konusunda endişe etmenize gerek kalmaz.

8 dakika