Temassız Ödemelerin Geleceği

İçindekiler

Temassız ödemenin benimsenmesi oldukça yavaş gerçekleşmişti. Dünya çapında etkili olan pandeminin etkisiyle birlikte bu durum değişti.

Bu yazımızda, ödemeler sektörünün standardı haline gelen temassız ödemelerin geleceğini odağımızı aldık. Sektörde öncülük yaptığımız PayPOS ve ödeme almanın en kolay yolunu sunan CepPOS çözümlerimiz ile bu geleceğe sizleri nasıl hazırlandığımızı detaylandırdık.  

Temassız Ödemelere Pandemi Etkisi

Dünya Sağlık Örgütü, pandeminin başlarında fiziksel paranın korona virüsü yayma kapasitesi bulunduğuna dair genel bir uyarı paylaştı. Bu uyarı sonrası pek çok kişi, hızlı bir şekilde temassız ödemelere geçti ve fiziksel para kullanımından mümkün olduğunca uzaklaştı. Küresel salgın sadece seyahat etme, çalışma, yemek yeme gibi sosyalleşme şeklimizi değil, aynı zamanda ödeme yapma şeklimizi de değiştirdi. Tüketicileri koruyan ve iş sürekliliği sağlayan temassız çözümler, ödemelerin yeni normali olarak benimsendi.

Türkiye’de Temassız Ödemelerin Katlanan Gücü

Temassız ödeme teknolojisi, “Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 48 ülkenin” temassız işlemlerde harcama limitlerini artırmasıyla birlikte yeni bir norm kazandı. Bankaların ve altyapı sağlayıcılarının çevik bir şekilde harekete geçmesi ile birlikte, 18 Mart 2020 itibarıyla temassız limiti 250 TL'ye çıkartıldı. Kartlar ve mobil cihazlarla yapılan temassız ödemeler 250 TL'ye kadar şifresiz, bu tutar üzerindeki işlemler ise şifreli olarak yapılmaya başlandı.

BKM’nin 2020 yılının ilk 6 ayına ilişkin verilerine göre; temassız ödemelerde 2020’nin ilk yarısında gerçekleşen işlem adedi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 3 katına çıkarak 563 milyona ulaştı. 2019 yılında toplam 502 milyon adet temassız ödeme gerçekleştiği göz önünde bulundurulduğunda, yılın ilk 6 ayında geçen yılın toplamında yapılan temassız ödeme adedi de geçilmiş oldu.

Temassız ödemeler, nakit ve geleneksel kredi kartlarının yerini alıyor

Hızlı, kolay ve hijyenik olması ile son dönemde yükselişte olan temassız ödemelere olan ilgi katlanarak sürdü. Bu teknolojinin yaygın bir şekilde benimsenmesiyle birlikte, temassız ödemenin üç yıl içinde geleneksel kart ödemelerini geçeceği netleşti.

Son dönem araştırmalar bu netliği vurgular yönde;  

  • Accenture’ın Mart 2020 raporuna göre, 2020 yılı sonuna dek küresel temassız ödemeler pazar büyüklüğünün 10,3 milyar doları geçmesi bekleniyor. Önümüzdeki beş yıl içinde ise 18 milyar doları aşarak, %11,7'lik bir bileşik yıllık büyüme oranını yakalayacağı öngörülüyor.
  • MasterCard’ın 19 ülkedeki 17.000 tüketici üzerinden yaptığı araştırma ise, satın alma işlemleri için temassız ödeme kullanımına yönelik etkili bir kaynak sunuyor. Ankete katılanların %79'u temassız ödeme yöntemi kullandığını, %74'ü salgın sonrası bir ödeme yapmayı planladığını ve %82'si temassız ödemeyi "daha temiz ödeme yöntemi" olarak gördüğünü ortaya koyuyor.

Temassız Ödemeler Nasıl Gerçekleşiyor?

Ödemelere hız kazandıran, günlük hayatı kolaylaştıran ve cihazla teması ortadan kaldıran temassız ödemelerin oldukça basit bir çalışma mantığı var. 

Temassız işlemleri kullanabilmek için ödeme aracını “yani kredi kartını” POS cihazına yaklaştırıyorsunuz. Temassız kartın üzerindeki çipte yer alan anten, POS üzerindeki okuyucunun radyo frekansı dalgaları ile haberleşiyor ve böylelikle ödeme tamamlanmış oluyor. Temassız teknolojisi, aynı zamanda NFC özellikli cihazlar ile POS’larda ödeme yapabilmeyi de mümkün kılıyor. Temassız ödeme sayesinde POS cihazından şifre girmeye gerek kalmadan hızlı bir şekilde işlem tamamlanıyor.

Temassız ödeme almanızı mümkün kılan PayPOS tahsilat çözümümüz, mobilyadan yapıya, kozmetikten eğitime dek farklı farklı sektörlerde ödeme almayı basit ve kolay hale getiriyor.

Paynet olarak yarını düşünüp bugünden önlem alıyoruz!

Online ödemelerin alışveriş süreçleri ve günlük hayatımızdaki vazgeçilmezliği düşünüldüğünde, mobil tabanlı ödeme ve dijital paraların günlük hayatımızda daha da yaygınlaşmasının çok yakın olduğunu düşünüyoruz. Temassız ödemelerin bir sonraki adımı olan mobil ödemeler konusunda da öncü yaklaşımımızı sürdürüyoruz.

Kart harici temassız ödeme yöntemleri dendiğinde; kredi kartları, banka transferleri, elektronik cüzdanlar ve dijital değer transferi yöntemleriyle de bilinen blockchain tabanlı kripto para birimleri akla geliyor. Online sipariş kanalları aracılığıyla alışveriş yapmak, web tabanlı güvenli kredi kartı ödeme yöntemlerini seçmek ve verilen siparişin kapıya kadar gelmesi gibi artık yeni normal hale gelen alışkanlıklar ile birlikte, geleceğin ödeme sistemleri mobil ekseninde şekilleniyor.

Akıllı telefonları Mobil POS’a dönüştürüyoruz

Akıllı telefonunuzu Mobil POS cihazına dönüştüren CepPOS; QR özelliği, barkod okuma, banka mobil uygulamalarına entegre çözüm ve ödeme süresini kısaltması ile hem bayi hem de son kullanıcı nezdinde fark yaratıyor. Raporlama süreçlerini de kolaylaştıran mobil uygulamamız, ihtiyaçlarınıza göre şekillenebilen esnekliğe sahip. Paynet API sayesinde Paynet’in güvenli ve güçlü tahsilat altyapısını kendi sisteminize kolayca entegre edebiliyorsunuz.

CepPOS Nasıl Çalışıyor?

Paynet CepPOS uygulaması ile halihazırda bulunan akıllı cihazlarınızı mobil pos olarak kullanabilir, müşterinizin kredi kartı yada banka kartını tarayarak saniyeler içinde peşin yada taksitli ödeme alabilirsiniz. CepPOS’a yeni eklenen rehber özelliği ile uygulama üzerinden ödeme yönteminizi kolayca belirleyebilir ve tahsilat yapacağınız müşterinizi ya da bayinizi rehberinizden seçip ödeme işlemini kolayca tamamlayabilirsiniz. Özellikle saha satış ve tahsilat ekiplerinin vazgeçilmezi olan CepPOS ile ister sahada, ister evde, ister ofiste dilediğiniz lokasyondan tahsilat alın, ödeme almanın sınırlarını kaldırın.

CepPOS’un avantajlarla dolu dünyasını genişletiyoruz

Değişen ihtiyaçlar ve dönüşen teknoloji doğrultusunda geliştirdiğimiz CepPOS, müşteri memnuniyetinin yanı sıra verimlilik artışına da katkı sağlıyor. Üye iş yerlerine hem müşteri hem de zaman kazanımı konusunda katma değer sunarken, işleri ve süreçleri sadeleştiriyor. Uygulamamız sayesinde müşterinizin kredi kartı ya da banka kartını tarayarak saniyeler içinde peşin ya da taksitli olarak ödeme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Temassız ödemelerin geleceğine odaklandığımız çözümümüz ile;

  • Sırada bekleme sürelerini düşürüyoruz

CepPOS ile ödeme süresi kısalıyor. Sağlanan bu hız hem bayi hem de son kullanıcı nezdinde fark yaratıyor.

  • Tüm bankalarla uyumlu çalışıyoruz

CepPOS tüm bankalara ait kredi kartlarıyla uyumlu çalışıyor. Tüm bankalarla tek tek anlaşma yapma zorunluluğunu ortadan kaldırarak, tek imza ile tüm bankalarla uyumlu çalışan bir sistem sunuyor.

  • Dijital varlıklarınızı güvenle saklıyoruz

CepPOS, kredi kartı bilgilerini güvenli bir ortamda saklayıp korurken, hızlı ödeme ve tahsilat avantajı sağlıyor.  

  • 7 Gün 24 Saat tahsilatı mümkün kılıyoruz

CepPOS, kısa mesaj veya e-posta ile göndereceğiniz güvenli bir link ile her yerden anında tahsilat yapmanızı mümkün kılan Paylink ile seçenekleri artırıyor.

Ödeme almanın en kolay yolunu ve en bol seçeneğini sunan CepPOS ile bayilerimizi ve işletmeleri geleceğin ödemeler dünyasına şimdiden hazırlıyoruz. Çünkü Özümüzde “Paylaşmak”, Tüm Çözümlerimizde ise “Gelecek” var.

5 dakika