Kredi Kartı ile Uzaktan Ödeme Alma

İçindekiler
kredi kartı ile uzaktan ödeme

Günümüzde tahsilatların önemli bir kısmı mağaza gibi yüz yüze satış kanalları ile gerçekleşiyor. Ancak her geçen gün yaygınlaşan elektronik ödemeler sayesinde tahsilatta online yöntemlerin önemi artıyor. Bu nedenle hem yüz yüze hem de online ödemeleri alabilmek işletmeler için oldukça önemli. 

Bir işletmenin her türlü kanaldan tahsilat yapabilmesi sürecine 360 derece tahsilat adı veriliyor. 360 derece tahsilat için de bir işletmenin, fiziksel POS cihazı gibi mağaza satışlarını kolaylaştıran araçlar kadar sanal POS gibi online ödemeleri de sunması gerekiyor. 

Çünkü sanal POS erişimi ile online tahsilat yöntemlerine ulaşılabiliyor ve uzaktan kredi kartı ile ödeme kolayca yapılabiliyor. Bu nedenle sizin için online tahsilat yöntemlerini ve kartla uzaktan ödeme almanın detaylarını bir araya getirdik.

Online Tahsilat Yöntemleri Nelerdir?

İnternet üzerinden yapılan tahsilat şekline online tahsilat adı veriliyor. İşlemler elektronik ortamlarda gerçekleştiği için online tahsilat dışında elektronik tahsilat veya kısaltması ile e-tahsilat gibi isimler de kullanılabiliyor. Online tahsilat için de birkaç yol bulunuyor. EFT ya da havale gibi yöntemlerle ödeme yapılması bir online ödeme yöntemi olarak kabul edilebiliyor. Ayrıca çekle ödemenin online versiyonu olan elektronik çek ya da kısaca e-çek gibi yöntemlerle de online ödeme yapılabiliyor.

Ancak online tahsilatta en yaygın ödeme yöntemi, uzaktan kredi kartı ile ödemedir. Bunun için de sanal POS adı verilen sistemlerden yararlanılıyor. Yüz yüze tahsilatta kullanılan fiziksel POS cihazlarının, internetten ödemeler için dijitalleştirilmiş hali olan sanal POS’lara Paynet gibi ödeme çözümleri sunan şirketler aracılığı ile erişilebiliyor. Kredi kartı ile uzaktan ödeme ise belli başlı bazı yöntemlerle gerçekleştiriliyor. 

Kredi Kartı ile Uzaktan Ödeme Nedir?

Kredi Kartı ile Uzaktan Ödeme Nedir?

Uzaktan kredi kartı ile ödeme, sanal POS gibi özel bir sistem vasıtası ile mağaza dışında alınan ödemelerin genel adıdır. Burada sanal POS cihazlarına entegre edilen QR kod ile ödeme ya da link ile ödeme gibi farklı sistemlerden de yararlanılıyor. 

Tüm bu sistemler sayesinde tahsilat kanalları genişlemiş ve çeşitlenmiş olduğu için dünyanın her yerinden ödeme alınabiliyor. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan kredi kartı ile uzaktan ödeme sistemleri şöyle sıralanıyor: 

QR Kod ile Ödeme

Karekod veya QR kodlar, ürünlerin ambalajlarında yer alan barkodların farklı bir versiyonu. Tıpkı barkodların çizgileri gibi karekodların üzerinde yer alan kare biçimindeki noktalar da bir değere sahip. Bu sayede QR kod veya karekod’lar ile bir çeşit şifreleme yapılabiliyor. Günümüzde birçok web sayfası veya teknik ismiyle URL, karekodlar formatında şifreleniyor ve görsel hale geliyor. 

Akıllı telefonların kameraları vasıtasıyla karekod okutulduğunda ise adresi şifrelenen web sayfasına ulaşılabiliyor. QR kod ile ödeme sistemi de burada devreye giriyor. Günümüzde sanal POS’lara entegre edilen PayQR gibi QR kod sistemleri ile müşterilerin ödeme sayfaları QR kod haline getiriliyor. 

QR kod haline getirilen sayfa müşteriye iletildiğindeyse ödeme alınabiliyor. Müşteri, kendisine e-mail gibi yöntemlerle iletilen QR kodu okutup ödeme sayfasına erişebiliyor. Ardından kart bilgileri girilerek ödeme işlemi tamamlanıyor. Hatta işletme, PaynetPass veya MasterPass gibi yöntemlerden yararlanıyorsa ve müşteri daha önce kart saklama uygulamalarına kartlarından birini kaydettiyse bilgilerini tekrar girmeden kolayca ödeme yapabiliyor.

Link ile Ödeme

kredi karti ile uzaktan ödeme

Son yıllarda hızla yaygınlaşan online tahsilat yöntemlerinden biri olan link ile ödeme teknolojisi yine sanal POS aracılığıyla gerçekleşiyor. Sanal POS ile entegre olarak çalışan Paylink gibi uygulamalar vasıtasıyla işletmeler, müşterilerine ödeme sayfasını link olarak iletiyor. 

Link, müşterinin talebine veya işletmenin kayıtlarına göre SMS veya e-mail olarak gönderilebiliyor. Yani müşterinin cep telefonu numarası varsa SMS, e-mail adresi varsa e-mail olarak link gönderilebiliyor. Ödeme linkine tıklayan kullanıcı, tıpkı QR kod ile ödeme yönteminde de olduğu gibi kart bilgilerini girip SMS ile ödeme veya e-mail ile ödemeyi tamamlayabiliyor.

Kullanıcı dilerse PaynetPass veya MasterPass altyapısından yararlanarak kartını güvenle kaydedip sonraki alışverişleri için saklayabiliyor. Böylece kayıtlı karttan daha sonra yapacağı ödemeleri çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Mail Order ile Ödeme

Mail order yöntemi, uzaktan ödeme yapılmasını sağlayan özel bir yöntem. Hem online hem de yüz yüze tahsilat yapılabiliyor. Sık kullanılan yüz yüze yöntemde, tahsilat için kart bilgileri müşteri tarafından işletmeye iletiliyor. 

İşletme, kart bilgilerini mail order ile ödeme alabilen POS cihazı aracılığı ile girip işlemi tamamlıyor. Bu süreçte bilinmesi gereken en önemli nokta ise müşterinin, kartını internetten alışverişe açtığı gibi posta ya da telefon yoluyla alışveriş yöntemine de onay vermesi gerekliliği. Aksi takdirde ödeme yapılamıyor. 

Bir diğer mail order yöntemi ise link ile ödeme yöntemi aracılığıyla kuruluyor. E-mail order şeklinde de ifade edilen yöntemde müşteriye Paylink gibi özel bir ödeme çözümü ile ödeme sayfası iletiliyor. Böylece müşterinin kart bilgilerini iletmesine gerek kalmıyor.

Mail Order Güvenli mi?

İşletmeler, POS üzerinden mail order ödemelerinde kart bilgilerini muhafaza etmekle de yükümlü oluyor. Bu nedenle özel olarak kart muhafazası gibi işlemlere dikkat edilmesi gerekiyor. Kart muhafazasında herhangi bir aksilik yaşanması durumunda ise doğabilecek maddi zararların işletme tarafından karşılanması gerekebiliyor. 

PayQR ya da Paylink gibi ödeme seçeneklerinde ise tüm süreç, Paynet tarafından sürdürülüyor. Bu nedenle de işletmenin ekstra bir güvenlik önlemi almasına veya muhafaza gibi işlemler yapmasına gerek kalmıyor. 

Kısacası mail order yönteminde işletmeler, güvenlik önlemlerini kendileri alıyor ve güvenlik açığı nedeniyle herhangi bir sorunla karşılaşmaları halinde ödeme yapmak zorunda kalabiliyor. 

PayQR veya Paylink gibi teknolojilerde ise kart ve işlem güvenliği kolayca sağlanabildiği gibi tüm süreç Paynet tarafından yönetiliyor. Böylece işletmenin ek bir harcama yapmasına ya da operasyonel süreçleri yönetmesine gerek kalmıyor. Peki uzaktan kredi kartı ile ödeme nasıl yapılır ve nasıl kurulur?

Kredi Kartı ile Uzaktan Ödeme Sistemi Nasıl Kurulur?

Kredi kartıyla uzaktan ödeme sistemi kurabilmek için ilk etapta sanal POS’a sahip olmak gerekiyor. Ancak kredi kartı ile uzaktan ödeme alma çözümlerinin tamamına erişebilmek için bu tek başına yeterli değil.

Link veya QR kod gibi ödeme alma çözümlerinden yararlanabilmek için bu sistemlerin ek olarak geliştirilmesi gerekiyor. Paynet ise bu yöntemlerin tamamına erişebilmeniz için en doğru adres olabilir. Çünkü Paynet aracılığıyla sanal POS ile entegre olarak çalışan, QR kod veya link ile ödeme alma gibi sistemlere de erişilebiliyor. 

Paynet’e başvuru yapıldıktan sonra Paylink ya da PayQR gibi ödeme yöntemlerinin aktif hale getirilmesi gerekiyor. Sistemler aktif hale geldikten sonra kolayca kredi kartıyla uzaktan ödeme alınabiliyor.

Paynet ile işletmeler, Türkiye’de bulunan tüm kart altyapılarından online ödeme alabiliyor. Ayrıca yasal sınırlar ve bankaların düzenlemelerine uygun olarak taksitli satış da gerçekleştirilebiliyor. 

Son olarak Paynet tarafından geliştirilen teknolojilerin kullanılması durumunda, PayPortal gibi farklı platformlara da erişim sağlanabiliyor. PayPortal üzerinden de tahsilatlara dair detaylı istatistiklere ve gelişmiş raporlara ulaşılabiliyor. Böylece müşterilere özel promosyonlar geliştirilebiliyor veya tedarik için yapılacak hesaplamalar kolayca takip edilebiliyor.

Kredi Kartı ile Uzaktan Ödeme Güvenilir mi?

Kredi kartı uzaktan ödeme alabilmenin güvenli olarak yapılabilmesi için temel olarak iki kriter bulunuyor. Bunlar PCI-DSS sertifikası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) onayıdır. 

Güvenli bir tahsilat süreci gerçekleştirmek isteyen işletmelerin, sanal POS sağlayıcısı ile anlaşmadan önce PCI-DSS sertifikası ve TCMB onayı gibi kriterleri gözden geçirmesi gerekiyor. Bu onaylara sahip olmayan işletmeler ile çalışmaktan uzak durmak, güvenlik açısından önemli. 

PCI-DSS sertifikası sorgulamalarını sağlayıcıların resmi web sitelerinden öğrenebilmeniz mümkün. Paynet gibi sağlayıcıların TCMB onayını kontrol edebilmek için ise “Onaylı Ödeme Kuruluşları” sayfasının kontrol edilmesi gerekiyor.

Bu şartları sağlayan şirketlerin tercih edilmesi durumunda ise kredi kartı ile uzaktan ödeme, güvenle kullanılabiliyor.

"Kredi kartı ile uzaktan ödeme nasıl yapılır, sistem nasıl kurulur?" ve " Kredi kartı ile uzaktan ödeme güvenilir mi?" sorularına cevap verdiğimize göre avantajlarına geçebiliriz.

Kredi Kartı ile Uzaktan Ödemenin Avantajları Nelerdir?

Uzaktan ödeme almanın en önemli avantajı, ödeme seçeneklerinin çeşitlenmesidir. Uzaktan ödeme sistemi kuran işletmeler, hem online hem de offline olarak kart sahibi müşterilerinden kolayca ödeme alabiliyor. Bunun dışında avantajlardan bazıları şöyle: 

●    Kart saklama gibi farklı teknolojiler aktif hale geliyor ve işletmeler dijitalleşiyor.  
●    Müşterilerin ödeme yapabileceği farklı birçok seçenek ortaya çıkıyor ve tercih hakları doğuyor.  
●    Zaman veya mekan, ödeme alma konusunda kısıtlayıcı olamıyor. Böylece dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir zamanda ödeme alınabiliyor. 

Kısacası kredi kartı ile uzaktan online ödeme yöntemi hem müşteriler için birden fazla ödeme seçeneği anlamına geliyor hem de işletmelerin kolayca ödeme alabilmesini sağlıyor.

Kredi kartıyla uzaktan ödeme yapmak mümkündür. Sanal POS gibi ödeme altyapıları ile fiziki bir mağazaya gitmeden uzaktan ödeme yapılabilir. 

Kredi kartı ile uzaktan ödeme, sanal POS ve link ile ödeme gibi teknolojiler kullanılarak yapılır. Bu teknolojiler ile müşteriye bir ödeme sayfası sunulur. Müşteri ise ödeme sayfasında yer alan forma kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV/CVC kodu gibi bilgileri girerek kredi kartı ile uzaktan ödeme yapabilir. 

10 dakika