Online Tahsilat Takibi Nasıl Yapılır?

İçindekiler

Ödeme alışkanlıklarını değiştiren teknolojik gelişmeler hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. Öyle ki e-ticaret sitesi olmayan ve internetten satış yapmayan firmalar bile online sistemleri kullanıyor. Bu sistemlerin başında da online tahsilat geliyor. Online tahsilatın rağbet görmesindeki en önemli etkenlerden biri ise takibinin kolay yapılması.

Online tahsilat takibi imkânı sunan sistemler, firma ve bayilerin işlerini önemli ölçüde kolaylaştırır. Peki online tahsilat takibi nedir, sistem nasıl çalışır?

Online Tahsilat Takibi Nedir?

Online tahsilat takibi, alınan ve alınacak ödemelerin dijital bir platform üzerinden takip edilmesidir. Bu yöntemde peşin, taksitli ve vadeli olması fark etmeksizin tüm tahsilatların takibi anlık olarak yapılabilir. Böylece geleceğe yönelik finansal planlamaları daha tutarlı bir şekilde yapmak mümkün hâle gelir. 

Online tahsilat takibinde geçmiş tahsilatlar da görülebilir. Dolayısıyla hangi ödemenin hangi tarihte, hangi yöntemle yapıldığını takip etmek kolaydır. Bu detay özellikle vadeli satış yapılan müşteriler hakkında fikir toplamak için önemlidir. Vadeli bir satış öncesi, ilgili müşterinin geçmişteki ödeme alışkanlıklarına bakmak fayda sağlar. 

Özetlemek gerekirse online tahsilat takibi, birçok evrakı ve buna bağlı olarak doğan karmaşayı ortadan kaldırır, nakit akışının tek bir yerden görülebilmesine imkân tanır. Tabii bu yöntemden faydalanabilmenin bazı gereklilikleri de var. Online tahsilat takibi yapabilmek için neler gerekir, şimdi buna bakalım.

Online Tahsilat Takibi Yapabilmek İçin Neler Gerekir?

Online bir takip söz konusu olduğu için elbette en temel gereklilik internet bağlantısı ve tahsilatları online olarak takip etmeyi sağlayan bir yazılıma ihtiyaç olacaktır. Bu süreçte Paynet gibi bir aracı ödeme kuruluşundan destek almanız faydalı olacaktır. Böylece tahsilat takibi yapabileceğiniz bir platforma sahip olabilirsiniz. 

Bilgisayar ve akıllı telefonlarda çalışabilen online tahsilat takip platformları ihtiyacınızı karşılayacaktır. Fakat bu platformların aktif bir şekilde çalışabilmesi için ödemelerin de online alınması gerekiyor. Bu noktada ise gerekli olan çözüm, online tahsilat sistemidir. Öyleyse online tahsilat sistemine ve faydalarına yakından bakalım. 

Online Tahsilat Sistemi Nedir?

online-tahsilat-sistemi

Online ya da e-tahsilat sistemi, bir ürün ya da hizmet alışverişine konu olmuş ödemelerin internet üzerinden yapılmasını ve alınmasını sağlayan altyapılara verilen isimdir. E-ticarette ödemeler online alınabilir fakat geleneksel ticarette durum böyle değildir. Online tahsilat sistemi, satışlarını e-ticaret siteleri üzerinden yapmayan firma ve bayilerin de online ödeme almasını sağlar. 

Online tahsilat sistemi, borçluların kredi kartı, banka kartı ve sanal kart gibi araçlarla uzaktan ödeme yapmasını mümkün kılar. Alacaklı tarafın ileteceği bir ödeme sayfasına web ya da mobil tarayıcı sayfasından ulaşabilen borçlu, kart bilgilerini girerek birkaç saniye içinde ödeme yapabilir. Sistem, her iki taraf için de önemli avantajlara sahip.

E-tahsilat sisteminin sunduğu altyapı, anlık tahsilat yapmak için oldukça verimli. Bu sistem sayesinde alacaklarınızı kolayca tahsil edebilirsiniz. Ödeme çeşitliliği sunmanız borçlular için de avantaj sağlayacağı için alacakları tahsil etmeniz de kolaylaşır.  Böylece gecikmiş ödemelerin sayısı da azalır. 
 
Banka ve kredi kartları da fiziksel ödeme araçları arasında önemli bir yer tutuyor olsa da uzaktan ödeme imkânı işletmelere daha cazip geliyor. Sanal kart gibi güvenliği ön planda tutan imkânların da doğması, online kredi kartı tahsilat sistemi kullanmayı işletmeler için bir ihtiyaç hâline getirmiştir. 

Ayrıca bu sistemler, online tahsilat takibi için de olmazsa olmazlar arasındadır. E-ticaret siteleri ve link ile ödeme de dâhil olmak üzere online olarak alınan tüm ödemelerin bir arada takip edilebilmesinde de bu sistemin rolü büyüktür.

Online Tahsilat Sistemini Kimler Kullanabilir?

Online tahsilat sistemi, verimliliği ve kullanım kolaylığı sayesinde hemen her işletmeye hitap edebilen bir altyapıdır. Fakat bazı işletmeler için ekstra avantajlara sahip olduğunu söyleyebilmek mümkündür. 

Örneğin e-ticaret sitelerinde yapılan satışlar için anlık ödemeler alınır. Bu ödemeler için de sanal POS yeterlidir. Geleneksel ticaret yönteminin içinde rol alan işletmeler ise tahsilatlar için alacaklılarla bir araya gelmek durumunda kalırlar. Vadeli bir şekilde satış yapmak da geleneksel ticarette tercih edilen uygulamalar arasındadır. 

Dolayısıyla sanal POS kullanmayan işletmeler, online tahsilat sistemini rahatlıkla kullanabilirler. Böylece ek bir altyapıya ihtiyaç duymadan bu sistem üzerinden ödeme alabilirler. Ödemeyi almak için sanal ya da fiziksel bir POS cihazına gerek kalmaz. Çünkü bu sistemde link veya kredi ile ödeme alma yöntemi de mevcuttur. 

Online tahsilat sistemi, saha personelleri bulunan ve sahada satış yapan işletmeler için de faydalıdır. Saha personelleri anlık olarak müşteriye ödeme linkini iletebilir ve böylece tahsilatı hızlıca gerçekleştirebilir.

Online Tahsilat Takip Sistemi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

online-tahsilat-takip-sistemi

Online tahsilat takip sistemi kullanmanın getireceği birçok kolaylık vardır. Sistemin sunduğu faydalara göz atarak işletmelerin işlerini nasıl kolaylaştırdığını görebiliriz. Online tahsilat takip sistemi kullanmanın bazı faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Her zaman hızlı ve pratiktir. Bu sayede zaman tasarrufu da sağlar.
  • Fiziksel ödeme cihazlarına olan ihtiyacı en aza indirir. Böylece bu cihazlara ödenen ücretlerin yarattığı maliyet de ortadan kalkar.
  • Şifreleme altyapıları sayesinde güvenli bir şekilde ödeme alabilmeyi mümkün kılar. 
  • Farklı kartlar için farklı cihazlara ve sistemlere gerek kalmaz. Tüm bankaların kredi ve banka kartlarıyla ödeme almaya imkân tanır. 
  • İşletmeler için tahsilat çeşitliliği sunar. 
  • Tüm online ödeme yöntemleri için tek bir sistem kullanılmasını sağlar. 
  • Sistem sayesinde tahsilatlar tek bir kaynaktan yönetilebilir. 
  • Tahsilat için yetkilendirilmiş personel ve departmanlar için operasyon kolaylığı sunar. 
  • Anlık takip ve ölçülebilirlik sunduğu için nakit akışı takibini kolaylaştırır. 
  • Finansal süreçler için faydalı veriler toplar ve raporlama fonksiyonu sayesinde verilerin kullanılabilirliğini sağlar. 

Tüm bu avantajlardan faydalanabilmek için bir online tahsilat takip sistemine geçmeniz gerekir. Paynet’in online tahsilat sistemi PayPortal, size çok daha fazla kolaylığı bir arada sunar.

Online Tahsilat Sistemi PayPortal ile Nakit Akışınızı Nasıl Yönetirsiniz?

Online tahsilat takip sistemi PayPortal, nakit akışınızı tek bir ekrandan yönetmenizi sağlar. Kullanıcı dostu bir ekran üzerinden tahsilatlarınızla ilgili tüm detaylara ulaşabilir, anında raporlar alabilirsiniz. 

Paynet üye iş yerleri SMS, e-posta ve WhatsApp gibi yöntemlerle müşterilerine Paylink göndererek ödeme alabilir. Linkten ulaşılan sayfa sayesinde müşteriler hızlıca ödeme yapabilir, işletmeler ise tahsilat süreçlerini kolaylaştırabilir. Tüm bu sürecin takibi ise PayPortal üzerinden rahatlıkla yapılabilir. 

Sadece Paylink değil; kredi ile ödeme almayı sağlayan PayKredi, PaySmart, Sanal POS ve Akıllı Raporlama gibi ürünlerin takibi de PayPortal üzerinden yapılabilir. Ayrıca nakit akışları  ve müşteri tahsilatları gibi işlemler görüntülenebilir. Ayrıca nakit akışları, vadesi gelmiş ödemeler ve müşteri tahsilatları gibi işlemleri de bu ekrandan görebilmek mümkün. 

Tüm platformlarla uyumlu olan PayPortal, ekstra bir uygulama, entegrasyon ve arayüz gerektirmeden web tarayıcı üzerinden çalışır. Bu da tek bir sistem üzerinden tüm nakit akışını takip etmeyi ve yönetmeyi mümkün kılar. Ayrıca kart saklama gibi imkânlar da sunan platform, tahsilat süreçlerinin hızlanmasına katkıda bulunur. Bunlara ek olarak Paynet CepPOS üzerinden de istediğiniz zaman, istediğiniz yerden online tahsilat takibi yapabilirsiniz. 

PayPortal, kullanıcı özelleştirme özelliğiyle de firmaların işlerini kolaylaştırır. Yönetim paneli üzerinden, bayilere ve müşterilere yansıtılacak maliyetler platform bazında özelleştirilebilir. Kullanıcıların erişebileceği alanlar da ana kullanıcı tarafından sınırlandırılabilir. Böylece çok daha rafine bir nakit akışı takibi mümkün olur. 

TCMB onayı ve PCI-DSS 1. seviye sertifikasıyla güvenli bir ekosistem üzerinden kolay tahsilat yapmak ve nakit akışını takip etmek PayPortal ile mümkündür.

6 dakika