Open Banking İşletmelere Nasıl Fayda Sağlıyor?

İçindekiler

Maaş ödemeleri, varlık yönetimi, krediler, vergi ödemeleri ve özel kampanyalar nedeniyle işletmeler birden fazla bankayla çalışmak durumunda kalabilir. Çok sayıda bankayla çalışmak nakit akışının takibi gibi operasyonel yükler ortaya çıkarır. Bu yükü azaltan finansal teknolojiye open banking diyebiliriz.

Bankalar ve ödeme hizmeti sağlayıcıları tarafından kullanıma sunulan open banking hizmetleri, işletmeler için önemli faydalar sağlar. Bu faydalara geçmeden önce open banking'i kısaca özetleyelim.

Open Banking Nedir?

Açık bankacılık veya global adıyla “open banking”, farklı bankalarda bulunan hesapları tek uygulama içine toplayan bir finansal teknolojidir. Bu sistemde farklı bankalardaki hesaplar, üçüncü parti finans uygulamalarına eklenerek tek ekran üzerinden görüntülenebiliyor. Ayrıca bankacılık işlemlerini de tek uygulama üzerinden yapmak mümkün oluyor.

Avrupa Birliği’nin hazırladığı Ödeme Servisleri Kanunu (PSD - Payment Services Directive) ile 2009 yılında hayata geçen bu sistem, ülkemizdeki yönetmeliklerde 2013’ten itibaren yer almaya başladı. Fakat open banking kavramı ilk olarak 2020’de, Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ile düzenlendi. 29 Aralık 2021’de yayımlanan Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik ise open banking yönetmeliği olarak kabul ediliyor.

"Open Banking nedir?" sorusunu cevapladığımıza göre, şimdi bu teknolojinin finans uygulamalarındaki katkılarını inceleyelim. 

Open Banking ile Finans Uygulamalarında Neler Değişiyor?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından kontrol altına alınmasıyla birlikte yaygınlaşan open banking finans uygulamalarının önemli oranda değişmesini sağladı. Peki, bu değişiklikler neler?

Open banking sisteminin getirdiği en önemli değişikliklerden biri, kullanıcıların daha fazla finans uygulamasına ulaşabilmesi oldu. Çünkü bu sistem sayesinde bankalar dışında diğer finans ve ödeme kuruluşları da sektörde rol almaya başladı. Böylece kullanıcının alternatifleri çoğaldı.

Bu süreçte finans uygulamaları, open banking servislerine dönüştü. Bu dönüşümde uygulamalara, diğer banka hesaplarını uygulamaya bağlayabilen fonksiyonlar eklendi. Böylece kullanıcılar farklı bankalarda bulunan banka hesaplarını, ilgili bankaların uygulamasına ihtiyaç duymadan tek bir finans uygulaması üzerinden yönetme imkânına sahip oldu.

Hem bireysel hem de işletme sahibi kullanıcılar, open banking fonksiyonu bulunan uygulama üzerinden diğer banka hesaplarına dair bilgilere ulaşabilir. Bu hesaplardaki bakiyeleri ve hesap hareketlerini görebilir, ayrıca para transferi işlemlerini de kolayca yapabilir. Bu imkânları kullanıcıya sunan ise API adı verilen teknolojidir.

API (application programming interface/uygulama programlama arayüzü), bir yazılımdaki işlevlerin başka bir yazılım üzerinden de yönetilebilmesini ve uygulamaların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlayan teknolojidir. Finans uygulamaları, API sayesinde diğer banka uygulamaları ile bağlantıya geçer ve açık bankacılığa dahil olan bilgileri alarak kullanıcıya sunar.

Açık Bankacılığın Faydaları

Open Banking Faydaları

Open Banking teknolojisi, sistem içerisindeki tüm taraflara fayda sağlayabiliyor. Bu teknolojiyle birlikte hem bankalar hem finans ve ödeme kuruluşları hem de kullanıcılar önemli avantajlara sahip oluyor. Özellikle işletmeler ve kurumsal kullanıcılar, finansal verilerini raporlarken ve nakit akışını yönetirken yaşadıkları zorluklardan tamamen kurtuluyor.

Açık bankacılığın işletmelere sağladığı faydalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Nakit akışı yönetimi
  • Finansal verilerin daha kolay takibi
  • Daha kullanışlı, adil ve kaliteli finans hizmetine erişim
  • Operasyonel süreçlerin ve finans takibinin kolaylaşması
  • Finansla ilgili ürün ve hizmet maliyetlerinin düşmesi
  • Özelleştirilmiş hizmetlerden faydalanabilme
  • Daha esnek ve tercihe bağlı kullanım koşulları
  • Daha hızlı ve kolay yönetim

Open Banking Güvenli mi?

Açık bankacılığın efektif bir şekilde kullanılabilmesi için bankacılıkla ilgili verilerin üçüncü parti uygulamalar ile paylaşılması gerekiyor. Bu da kullanıcılarda bir güvenlik şüphesi oluşturuyor. Fakat open banking, ülkemizde TCMB tarafından denetlenen bir hizmet. Ayrıca kişisel veriler open banking ile birlikte kullanıcının kendi yönetiminde ve müşterinin açık rızası alınarak işleniyor.

Dolayısıyla güvenlik konusundaki durumu; kullanıcı, tercih ettiği finans uygulamasına göre kendisi belirlemiş oluyor. Bu aşamada da hangi finans kuruluşunun tercih edileceği önem kazanıyor.

Open Banking ile Tüm Banka Hesaplarınız Tek Platformda

TCMB onaylı Paynet, open banking konusunda güvenli bir sistem olarak öne çıkıyor. Paynet Open Banking çözümü ile banka hesaplarınızı tek platformda toplayabilir, nakit akışınızı güvenli bir şekilde yönetebilirsiniz. Böylece farklı banka uygulamalarına ayrı ayrı girerek zaman kaybetmenize gerek kalmaz.

Paynet Open Banking ile tüm hesaplarınızdaki hesap hareketlerini tek ekrandan görebilir, yönetebilir, takip edebilir ve kolayca raporlayabilirsiniz. Nakit akışınızı anlık olarak izleyebilmenin yanında ödeme ve tahsilat takibini de tek tuşla yapabilirsiniz. İşletmelere özel Open Banking çözümü ile ticari hesaplarınıza ek olarak POS hareketlerini de aynı ekran üzerinden görme imkânına sahip olursunuz.

Birden fazla şirketiniz varsa bu şirketlerinize ait hesaplar arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz ve farklı uygulamalara ihtiyaç duymazsınız. Hata payını en aza indiren Open Banking'teki veriler düzenli aralıklarla güncellenir ve hiçbir hareketi gözden kaçırmazsınız.

Size zaman kazandıran Paynet Open Banking sayesinde operasyonel yükünüzü azaltabilir ve finans yönetiminde verimliliğinizi artırabilirsiniz.

6 dakika