Otorizasyon İşlem Tipleri Nelerdir?

İçindekiler

Otorizasyon Nedir?

Fransızca kökenli olan otorizasyon, izin veya yetki verme anlamına gelir. Finans sektöründe ise banka veya kredi kartları ile POS, sanal POS ya da ATM’den gerçekleştirilen işlemler esnasında yapılan kontrol ve onaylama işlemlerine otorizasyon adı verilir.

POS, sanal POS veya ATM’den işlem başladığı anda kart ve POS’un ait olduğu bankadan ayrı ayrı onaylar alınır. Banka, işlem için onay verebilir ya da reddedebilir. Bu sürece aynı zamanda provizyon almak adı verilir.

Kısaca “Otorizasyon nedir?” sorusunu cevapladığımıza göre otorizasyon tiplerinden ve "Provizasyon ne demektir?" sorusundan detaylı bahsedelim.

Otorizasyon İşlem Tipleri Nelerdir?

Otorizasyon işlemi kısa bir süre içerisinde gerçekleşse bile birçok detaya sahiptir. Otorizasyon için kullanılan işlem tipleri ise şöyle sıralanır:

Ön Otorizasyon

Kart sahipleri işlem yaptıkları takdirde bir süre ekstreye yansımayan, ama limitten düşen provizyon meblağını görür. Ön otorizasyon adı verilen bu süreçte karttan para çekilmez, ama ilgili meblağ blokeli halde tutulur. Karttan provizyon olarak alınan işlem, üye iş yeri adına bloke edilir.

Provizyon işlemi iş yeri tarafından onaylanmadan hesaba aktarım gerçekleşmez ya da kredi kartını kullanan müşterinin ekstresine yansıtılmaz. Ödemenin onaylanmasıyla beraber işlem kapatılır ve aktarım gerçekleştirilir.

"Ön otorizasyon nedir?" sorusunu cevapladığımıza göre iş yeri onayına geçebiliriz.

İş Yeri Onayı

provizyon-is-yeri-onayi-nedir

Ön provizyon olarak yansıtılan ödemelerin iş yeri tarafından onay verilmesi gerekir. Onay işlemi, 7 ila 10 gün arasında gerçekleşmelidir. İş yeri onay vermediği takdirde de müşterinin kartındaki provizyon kaldırılır. İş yeri onay işlemini gerçekleştiriğindeyse muhasebeleştirme süreci başlar.

İş yeri onayı, provizyondaki tutardan daha fazla olamaz. Örneğin 100 TL’lik provizyon için 110 TL’lik onay gerçekleştirilemez. Ancak tam tersi yapılabilir. Yani 100 TL’lik provizyon için 80 TL’lik onay gerçekleştirilebilir. Bu durumda da iş yeri 80 TL’lik tahsilat yapar.

Satış

Provizyon ve iş yeri tarafından onayın aynı anda verilmesi durumudur. Böylece işlem otomatik olarak muhasebeleşebilir hale gelir ve iş yerinin hesabına aktarılır. Ayrıca müşterinin kredi kartının ekstresine de yansır. Böylece herhangi bir bekleme süreci yaşanmaz.

Paynet üye iş yerleri, kartlı satış işlemlerini NFC teknolojisi ile akıllı telefon ve tabletler ile temassız ödeme alınmasını sağlayan cihazlar veya sanal POS’lar üzerinden gerçekleştirebilir. İşlemler sırasında satışı hızlandırmak isteyen Paynet üye iş yerleri, PaynetPass ve MasterPass kart saklama teknolojilerinden yararlanabilir.

Kart saklama teknolojileri ile müşteriler bir kere kart bilgilerini kaydettikten sonra sadece SMS onayı ile ödemelerini tamamlayabilir. İşletmeler ise provizyon ve iş yeri onayını yapıp satış işlemini hızla gerçekleştirebilirler.

Provizyon İptali

Provizyon nedir? Provizyon genel olarak ön onay süreci gibi düşünülebilir. Provizyon ile banka tarafından onaylanana kadar işlemin yani ödemenin gerçekleşmesi önlenir. Gün içerisinde provizyonda olan bir işlem iptal edilebilir. İşlem yapılan gün dışında ise böyle bir durum söz konusu değildir. İptal durumunda da bloke konulan meblağ serbest kalır ve müşteriler kullanabilir.

Üzerinden bir veya daha fazla gün geçmiş provizyon işlemi iptal edilecekse ilk olarak onay verilmesi gerekir. Yani kart sahibinin ekstresine işlem yansıtılmalıdır. Daha sonra iade işlemi başlatılır ve alınan ücret kart sahibine iade edilir.

İş Yeri Onayı İptali

Ön otorizasyonu yapılan işlemlerin kapatılması yani kredi kartında bloke halde duran ücretin aktarılması süreci capture olarak isimlendirilir. Capture işleminin iptal edilmesi sürecine ise iş yeri onayı iptali adı verilir. İşlem tamamlandığındaysa herhangi bir ödeme alınmaz.

Satış iptali

Provizyon ve iş yeri onayının aynı anda yapıldığı satış işleminde capture süreci yoktur. Onay verilen bir işlemin iptal edilmesi durumuna ise satış iptali adı verilir. Bu süreçte işlem gerçekleşince iptal edilen satış, kredi kartı sahibinin hesabına yansımaz.

İade

İş yeri tarafından onay verilen bir işlem anında iptal edilebilir. İade birkaç gün sonra hesaplara yansıtılır.

Kısacası otorizasyon işleminin birçok türü bulunur ve amaçları hem müşteriyi hem de iş yerini korumaktır. Otorizasyon ile iş yerleri ve müşteriler herhangi bir sorun yaşanmadan provizyon sürecini tamamlayabilir.

Güvenli alışveriş deneyimini mümkün kılan otorizasyon işlemleriyle uyumlu çalışan Paynet altyapısı tüm kullanıcılarını güvende tutar. Paynet’in Sanal POS, PayKredi, Paylink, Bayi Ağım, Tedarikçi Ödemeleri ve diğer tüm hizmetleri, güçlü ve güvenli bir altyapıya sahiptir. Paynet hizmetleri üzerinden yapılan ödemeler ise bankaların otorizasyon prosedürlerine uygun bir şekilde yönetilir.

Otorizasyon işlemi kısa bir süre içerisinde gerçekleşse bile birçok detaya sahiptir. Otorizasyon için kullanılan işlem tipleri ise şöyle sıralanır:

Ön Otorizasyon, İş Yeri Onayı, Satış,Provizyon İptali, İş Yeri Onayı İptali, Satış iptali, İade.

Otorizasyon, bir kullanıcının veya bir sistemin belirli kaynaklara veya eylemlere erişim veya izin yetkisi anlamına gelir.
 

Ön otorizasyon, istenmeyen erişim veya eylemleri engellemek için önceden izin verilen kullanıcıların belirli kaynaklara veya eylemlere erişimini sağlamak amacıyla yapılır.

Ön otorizasyon kapama" terimi genellikle bir sistem veya uygulamanın güvenlik önlemlerini zayıflatarak veya devre dışı bırakarak, kullanıcıların normalde erişmesine izin verilmeyen kaynaklara veya eylemlere erişmelerine olanak tanır. Bu, güvenlik açığına ve istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.

4 dakika

İlginizi Çekebilecek Blog İçeriklerimiz