İnternet Alışverişinde Kolaylık Banka Kartı ile Ödeme

İçindekiler

Havale veya EFT gibi para transferi yöntemlerine göre çok daha kolay ve hızlı bir alternatif arayanlar için banka kartları en popüler seçenek. Hesabınızda olan para ile alışveriş yapıp borçlanmadan ödeme gerçekleştirmenizi sağlayan banka kartları ile internetten nasıl alışveriş yapabileceğinizi sizin için ele aldık.

Banka Kartı Nedir?

Banka kartı, banka hesabınızda bulunan tutarı şubeye girmeden kullanmanızı sağlayan kart çeşididir. Dilerseniz ATM’den para çekebilir, dilerseniz POS cihazlarında kart ile ödeme yapabilirsiniz. Peki, banka kartı nasıl alınır?

Banka Kartı Nasıl Çıkarılır?

Bankalara müracaat ederek banka kartı çıkarmanız mümkündür. Banka sizin adınıza bir hesap açar ve hesapta yer alan para, banka kartına tanımlanır. Böylece bankada bulunan nakit paranızı kolayca harcayabilirsiniz. Kısacası bir bankaya müracaat etmeniz yeterlidir. Peki, banka kartı ile alışveriş yapılır mı? 

Banka Kartı ile Alışveriş Yapılır mı?

Banka kartınızın tanımlı olduğu hesapta bakiye bulunuyorsa alışveriş yapmanızın önünde herhangi bir engel bulunmaz. Dilerseniz internetten, dilerseniz de mağazalardan nakit para kullanmadan, banka kartı ile alışveriş yapabilirsiniz.

Banka Kartı Türleri Nelerdir?

Bankalar tarafından farklı türde kartlar sunulur. Bunlardan bazıları sadece gençler veya çiftçiler gibi farklı gruplara özeldir. Bu tür kartlar için açılan hesaplardan bazı bankalar hesap işletim ücreti almaz.

Ayrıca genellikle çalıştığınız şirket ile aynı bankadan kart almanız durumunda maaş hesabına sahip olursunuz. Bu durumda da hesap işletim ücretine ek olarak para transferinden de ücret alınmayabilir.

Kredi Kartı ile Banka Kartı Arasında Ne Fark Var?

Kredi kartları ile banka kartları arasında görünüm itibarıyla büyük farklar bulunmaz. Hatta genellikle de aynı tasarıma sahip ve aynı büyüklüktedirler. Banka kartları, hesabınızda bulunan veya avans hesap gibi finansal uygulamalarda yer alan bakiyenizi kullanmanızı sağlar.

Kredi kartları ise belirli bir periyotta hesabınızda bulunmayan parayı borç olarak alıp kullanmanızı sağlar. Periyodun bitiminde de size belirli bir takvim içerisinde geri ödeme tarihleri sunar.

Kısacası kredi kartı ile bankadan borç alarak, banka kartı ile de hesabınızda var olan parayla ödeme yapmış olursunuz.

Banka Kartı ile İnternetten Alışveriş Nasıl Yapılır?

Kart ile ödeme kabul eden herhangi bir e-ticaret sitesi veya mobil uygulama üzerinden alışveriş yapmanız mümkün. Bunun için almak istediğiniz ürünleri sepetinize eklemeniz ve ödeme ekranına geçmeniz gerekir.

Ödeme ekranına banka kartınızın bilgilerini girmeniz istenecektir. İlk defa kart bilgilerinizi giriyorsanız bazı siteler sizden kart saklama altyapıları olan MasterPass veya PaynetPass için onay talep edebilir. Onay vermeniz durumunda sonraki alışverişlerinizde kart bilgilerinizi girmenize gerek kalmaz ve telefonunuza SMS ile gelen kodu girerek ödemeyi tamamlayabilirsiniz.

Kart bilgilerini girdikten ve ödemeyi onayladıktan sonra telefonunuza SMS veya varsa bankanın uygulaması aracılığı ile 3D Secure kodu gelir. Kodu girdikten sonra ödeme işleminiz gerçekleşir ve ilgili tutar hesabınızdan düşer. Tabii tüm bu işlemleri yapabilmeniz için banka kartınızı internet alışverişine açmanız gerekir.

"Banka kartı ile internetten alışveriş yapılır mı?" , "Banka kartı ile internetten alışveriş nasıl yapılır?" sorusuna cevap verdiğimize göre şimde de banka kartını alışverişlere nasıl açabiliriz birlikte inceleyelim. 

Banka Kartını İnternetten Alışverişe Nasıl Açabiliriz?

“Hesap kartı ile internetten alışveriş yapamıyorum.” veya “Banka kartı ile internetten ödeme yapamıyorum.” gibi sorunların çözümünü arıyorsanız ilk olarak banka kartınızın internetten alışverişe açık olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer banka kartınız internetten alışverişe açık değilse ödeme yapmanız mümkün değildir.

Banka kartını internetten alışverişe açma işlemi farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Bankalara göre yöntemler değişiklik gösterebilse de hemen hemen tüm bankalarda şubeye giderek kartınızı internete açabilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise telefon bankacılığı ile hesap kartını internetten alışverişe açmak. Bunun için bankanızın müşteri hizmetlerine ulaşıp görüşme gerçekleştirmeniz gerekebilir.

En kolay yöntem ise mobil uygulama aracılığı ile kartı internetten alışverişe açmaktır. Bunun için mobil uygulamayı akıllı telefonunuza indirip kart ayarlarına girmeniz gerekir. Burada “Yurt Dışı Kullanımı”, “Telefon Yoluyla Alışveriş” ve “İnternet Üzerinden Alışveriş” gibi farklı seçenekler bulunabilir. Bunlardan “İnternet Üzerinden Alışveriş” veya benzeri seçeneği aktif etmeniz yeterlidir.

Banka kartını internetten alışverişe açtıktan sonra detaylarını bilmeniz gereken diğer iki konu, 3D Secure ve CVV’dir.

3D Secure Ödeme Nedir?

3D Secure, banka veya kredi kartı ile ödeme yapmanız durumunda devreye girip kimlik doğrulama işlemi yapan özel bir güvenlik sistemidir. 3D Secure ile internet üzerinden yapacağınız bir alışverişte ödemeye onay vermeniz durumunda bankanız tarafından telefonunuza SMS ile kod gönderilir. Gönderilen kodu ödeme ekranındaki 3D Secure penceresine girerek ödemeyi tamamlayabilirsiniz.

3D Secure ile ilgili detaylı bilgi almak için “3D Secure Güvenli Alışveriş Sistemi Nedir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Banka Kartı CVV Nedir?

Banka veya kredi kartlarının arka yüzünde CVV denen özel bir alan bulunur. İngilizce açılımı Card Validation Value olan kısaltma, kart güvenlik kodu şeklinde Türkçeye çevrilebilir. Ödeme sırasında talep edildiğinde kartın arka tarafını çevirip CVV yazan kısmın altında yer alan 3 haneli numarayı, ödeme ekranına girmeniz gerekir.

CVV kodu ile ilgili detaylı bilgi almak için “CVV Kodu Nedir, Alışverişlerde Nasıl Kullanılır?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Peki, banka kartı ile taksitli alışveriş yapılır mı?

Banka Kartı ile Yaptığımız Alışverişlerde Taksit İmkanı Var mı?

Kredi kartları 6 ay gibi uzun vadelere sahip taksit imkanları ile kullanıcılar tarafından tercih edilir. Peki, banka kartına taksit yapılır mı?

Aslında geçmişte banka kartlarına taksit yapmak mümkün değildi. Fakat bazı bankaların mevduat ürünleri geliştirmesiyle birlikte günümüzde artık banka kartları ile alışverişlerde vadeli hesap seçeneği kullanılıp taksit yapılabiliyor.

Ancak banka kartı ile taksitli alışveriş, kredi kartlarından biraz farklı. Banka kartı ile taksitli alışveriş yaptığınız zaman ilk taksit anında kesilir. Kalan taksitlere karşılık gelen tutar ise hesabınızdan vadeli hesaba aktarılır. Taksit süresince burada günlük faizden yararlanılır ve ödeme bittiğinde faiz ile para kazanmış olursunuz. Ayrıca banka da her ay taksit bedelini tanımlanan hesaptan çeker.

Online Ödeme Sistemleri Nelerdir?

Banka kartı ile online ödeme yapabileceğiniz çok sayıda sistem bulunur. Bu sistemler sanal POS, QR kod veya linkle ödeme gibi farklı alternatiflerle karşınıza çıkabilir. Sanal POS, Türkiye'de şu an en sık kullanılan sistemdir. Ödeme yapabilmek için kart bilgilerinizi girmeniz yeterlidir.

QR kod ile ödeme ise az sayıda ödeme sistemleri şirketi tarafından sunulur. PayQR gibi özel çözümler ile ekranda çıkan QR kodu telefonunuza okutmanız yeterlidir. Bu işlemi yaptıktan sonra ödeme ekranına geçer ve kart bilgileriniz ile kolayca ödeme yapabilirsiniz.

Banka kartlarından yararlanabileceğiniz bir diğer alan ise link ile ödemedir. Link ile ödeme yönteminde akıllı telefonunuza veya e-posta adresinize bir ödeme linki gelir. Paylink gibi çözümlerle üretilen bu link üzerinden kolay ve güvenli bir şekilde ödeme yapabilirsiniz.

Güvenli Alışveriş ve Banka KartındaAlışveriş Borcu

Banka kartı alışveriş borcu tahsilatı anında gerçekleşir. Kredi kartları gibi bir ödeme dönemi yoktur ve tüm işlemler otomatik olarak yapılır. Yani banka kartınız ile ödeme yapmanız durumunda hesap bakiyeniz yeterliyse başka bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bakiyeniz bulunmuyorsa da hesabınıza para yatırmanız ve ödeme işleminizi tekrar etmeniz gerekir.

Tabii ki bu durumda güvenliğe özel bir önem göstermeniz gerekir. Çünkü paranız hesabınızdan anında çekilir. Bu nedenle de PCI-DSS gibi güvenlik sertifikalarına sahip olan ödeme araçlarını tercih etmenizi ve güvenlikten ödün vermemenizi öneririz. Ayrıca Türkiye’de “Güven Damgası” uygulaması bulunur. “TR GO” ibaresine sahip olan siteler, Güven Damgası onayı almıştır ve bu siteler üzerinden yapacağınız alışverişler hem Ticaret Bakanlığı hem de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği standartlarına uygundur.

Banka kartı, banka hesabınızda bulunan tutarı şubeye gitmeden kullanmanızı sağlayan kart çeşididir. Dilerseniz ATM’den para çekebilir, dilerseniz POS cihazlarında kart ile ödeme yapabilirsiniz.

Bankalara müracaat ederek banka kartı çıkarmanız mümkündür. Banka sizin adınıza bir hesap açar ve hesapta yer alan para, banka kartına tanımlanır. Böylece bankada bulunan nakit paranızı kolayca harcayabilirsiniz. Kısacası bir bankaya müracaat etmeniz yeterlidir.

Banka kartınızın tanımlı olduğu hesapta bakiye bulunuyorsa alışveriş yapmanızın önünde herhangi bir engel bulunmaz. Dilerseniz internetten, dilerseniz de mağazalardan nakit para kullanmadan kolayca alışveriş yapabilirsiniz.
 

Bankalar tarafından farklı türde kartlar sunulur. Bunlardan bazıları sadece gençler veya çiftçiler gibi farklı gruplara özeldir. Bu tür kartlar için açılan hesaplardan bazı bankalar hesap işletim ücreti almaz.

Kredi kartları ile banka kartları arasında görünüm itibarıyla büyük farklar bulunmaz. Hatta genellikle de aynı tasarıma sahip ve aynı büyüklüktedirler. Banka kartları, hesabınızda bulunan veya avans hesap gibi finansal uygulamalarda yer alan bakiyenizi kullanmanızı sağlar. Kredi kartları ise belirli bir periyotta hesabınızda bulunmayan parayı borç olarak alıp kullanmanızı sağlar. Periyodun bitiminde de size belirli bir takvim içerisinde geri ödeme tarihleri sunar.

Bankalara göre yöntemler değişiklik gösterebilse de hemen hemen tüm bankalarda şubeye giderek kartınızı internete açabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise telefon bankacılığı ile hesap kartını internetten alışverişe açmak. Bunun için bankanızın müşteri hizmetlerine ulaşıp görüşme gerçekleştirmeniz gerekebilir.

7 dakika