Sanal Pos Komisyon Oranları 2024

İçindekiler

E-ticaretin giderek büyüdüğü günümüzde kredi ve banka kartları ile ödeme alabilmek için sanal POS’lara ihtiyaç duyulur. POS aracılığı ile yapılan işlemler için ödeme çözümü sunan şirketler veya bankalar, belirli oranda komisyon talep eder. Sizin için 2024 sanal POS komisyon oranları ile ilgili öne çıkan detayları derledik. Öncesinde “Sanal POS nedir?”, ardından "Sanal POS Nasıl Alınır?" sorularına cevap verelim.

Sanal POS Nedir?

Sanal POS; e-ticaret sitelerinin ödeme almasını, online alışverişi tercih edenlerin de ödeme yapmasını sağlayan bir altyapı sistemidir. Virtual POS (VPOS) olarak da bilinen bu sistem, fiziksel POS cihazlarına benzer bir görev yapar. Ayrıca sanal POS, alışverişlerin güvenli bir şekilde tamamlanmasını da sağlar. 

Sanal POS ödeme sistemleri, 3D Secure adı verilen güvenlik protokolü ile çalışır. Alıcı, sanal POS formuna kart bilgilerini girer ve bu bilgiler, alışveriş yapılan site de dahil olmak üzere hiçbir kurumla paylaşılmadan bankaya iletilir. Banka ise kart sahibine bir kod göndererek doğrulama yapmasını ister. Doğrulama sonrasında ödeme işlemi onaylanır ve ücret, satıcıya aktarılır. 

Sanal POS Nasıl Alınır?

Sanal POS’lar, fiziksel POS cihazları gibi alınıp satılan ürünler değildir ve bankalar veya ödeme çözümleri sunan şirketler tarafından anlaşma dahilinde e-ticaret platformlarına eklenir. Yani bir bakıma VPOS’ların kullanım hakkı alınır. Bu sürece ise sanal POS kurulumu adı verilir.

2024 Sanal POS Komisyon Oranı Nedir?

VPOS komisyonu, e-ticaret sitelerinde yapılan her işlem için banka veya ödeme çözümü şirketlerine ödenen ücrettir. Firma tarafından, sanal POS’lar üzerinden gerçekleşen her bir işlem için ilgili banka ve taksit seçeneğine göre değişen yüzde ile hesaplanan bir bedel ödenir. 

Sanal POS’ların komisyon oranları ise ödeme çözümü sunan şirketler veya bankalara göre değişiklikler gösterebilir. Komisyon dışında da bankalar gibi bazı sağlayıcılar, abonelik ücreti gibi sabit bir ücret talep eder. Bu ücret, komisyondan bağımsızdır ve yıllık olarak ödenir.

Sanal POS Komisyon Oranları Nasıl Belirlenir?

sanal-pos-komisyon-oranlari-nasil-belirlenir

Sanal POS komisyon oranları birçok parametreye göre değişiklik gösterir. Genellikle taksit sayısı arttıkça POS komisyonları da artar. 

POS sağlayıcıları, taksit sayısı dışında ciroya göre farklı komisyon oranları sunabilir. Genellikle belirli ciro aralıklarında, belirli komisyon oranları bulunur. Ancak bilinmesi gereken husus, cironun sadece e-ticaret tarafıdır.

Sanal POS Sağlayıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Sanal POS hizmeti almadan önce birçok detaya dikkat etmeniz gerekir. Altyapının doğru çalışması, güvenli ödeme alabilmeniz ve müşterilerinize yeterli ödeme seçeneği sunabilmeniz için firma tercihini doğru yapmalısınız. 

  • Dikkat edeceğiniz ilk nokta güvenlik olmalı. Sanal POS başvurusu yapmadan önce firmaların güvenlik düzeyini araştırmalısınız. Bu noktada hizmet alacağınız firmanın TCMB tarafından onaylı ve PCI-DSS sertifikasına sahip olması çok önemlidir. Onayı ve sertifikası olmayan sanal POS firmaları, güvenli ödeme konusunda yeterli hizmeti sunamayabilir.
  • Sanal POS hizmeti alacağınız firmanın banka anlaşmaları da e-ticaret siteniz için önemlidir. Sitenizdeki sanal POS ne kadar çok bankanın kartı ile uyumluysa o kadar çok ödeme alternatifi sunabilirsiniz. Bu nedenle tüm banka ve kredi kartlarıyla uyumlu bir VPOS altyapısı kullanmalısınız.
  • Sanal POS fiyatları da dikkat etmeniz gereken bir başka noktadır. Aldığınız bu hizmete karşı bir ücret veya komisyon ödemeniz gerekir. Sanal POS ücretleri ise firmadan firmaya değişiklik gösterir. Bu nedenle sanal POS sağlayıcı seçmeden önce fiyat tekliflerine göz atmalısınız.

Son olarak teknik destek konusunu da gözden kaçırmamalısınız. Sitenizdeki sanal POS kesintisiz bir şekilde çalışmalı ve olası bir problemde hızlıca teknik destek alabilmelisiniz. Erişimi kolay ve hızlı çözüm üreten teknik destek ekibine sahip sanal POS sağlayıcıları tercih etmelisiniz. 

Paynet'in Sanal POS Komisyonu Var mı?

Paynet Sanal POS, diğer tüm sanal POS’lar gibi ücretli olarak yararlanılan bir ödeme çözümüdür. Paynet Sanal POS sayfası üzerinden başvuru yapabilir ve ayrıcalıklı komisyon oranları ile e-ticaret ödemelerinizi alabilirsiniz.

Paynet'in Sanal POS Avantajları Nelerdir?

sanal-pos-avantajlari-nelerdir

Paynet’in en büyük avantajı, sanal POS ile entegre birçok ödeme çözümünü sizin için sunmasıdır. Tek bir sözleşme ile erişebileceğiniz çözümlerden bazıları şöyle sıralanır: 

  • Link ile ödeme: Paylink çözümü ile müşterilerinize SMS veya e-mail aracılığı ile ödeme linki gönderebilirsiniz. Böylece müşterileriniz nerede olursa olsun uzaktan ödeme yapabilir. 
  • QR kod ile ödeme: PayQR ile müşterileriniz, akıllı telefonlarının kameraları ile ödeme ekranının QR kodunu okutup kolayca ödeme yapabilir. 
  • Dijital cüzdan ile ödeme: Paynet tarafından sunulan “e-Cüzdan ile öde” çözümü sayesinde tüm işletmeler kendi e-Cüzdanlarını oluşturabilir. Böylece müşteriler, sonraki alışverişlerinde, yanlarında fiziksel olarak kart bulunmasa dahi ödemelerini kolayca gerçekleştirebilirler. 
  • Çoklu ödeme: Paynet tarafından sunulan “Çoklu Ödeme” çözümü ile müşteriler herhangi bir ödemeyi birden fazla kart ile gerçekleştirebilir. Böylece farklı kartlardan birden fazla işlem yapılabilir ve farklı farklı faturalar kesilmesine ise gerek kalmaz. 
  • Kredi ile ödeme: PayKredi ve Anında Dijital Kredi çözümleri ile müşteriler, dijital kredi seçeneğine kavuşur ve kart limitlerini aşan durumlarda da taksitli alışveriş deneyimi yaşayabilir. 
  • Kart saklama: PaynetPass ve MasterPass ile tüketiciler, kartlarını saklayabilir. Böylece ödeme sırasında kart bilgilerini girmelerine gerek kalmaz ve işlemler hızlı bir şekilde yapılabilir.  
  • NFC ile temassız ödeme: PayPOS ile Paynet üyesi işletmeler; akıllı cep telefonları, tabletler ve NFC özelliğine sahip olan Android işletim sistemli kiosk gibi farklı cihazlardan temassız ödeme alabilir. 
  • Açık bankacılık: Paynet Açık Bankacılık ile kullanıcılar tüm banka hesaplarını tek platformda görüntüleyebilir, hesaplar arasında para transferi yapabilir ve nakit akışını anlık olarak takip edebilir.

Son olarak Paynet sanal POS’un diğer avantajı ise tüm kart altyapılarından ödeme alabilmesidir. Böylece farklı bankaların kartlarıyla ödeme alınabilir. Ayrıca yasal sınırlar aşılmadığı sürece taksitli ödeme alınabilir. Yani birden fazla kart altyapısı ile ayrı ayrı anlaşmalar yapılmasına gerek kalmaz. 

Kısacası Paynet ile işletmeler, POS’a ek olarak birçok farklı ödeme çözümüne erişebilir ve tüketicilerin ödeme noktasında talep ettikleri birçok farklı çözüme kavuşabilirler. Böylece hem tüketicilerin farklı ödeme seçenekleri ile ödeme yapabilmesi sağlanır hem de işletmeler hemen her ödeme türü ile tahsilat yapabilir.
 

E-ticaret için POS cihazlarının dijitalize edilmiş haline sanal POS veya İngilizce haliyle Virtual Point of Sales (VPOS) denir. Sanal POS’lar, fiziksel POS cihazları gibi alınıp satılan ürünler değildir ve bankalar veya ödeme çözümleri sunan şirketler tarafından anlaşma dahilinde e-ticaret platformlarına eklenir. Yani bir bakıma VPOS’ların kullanım hakkı alınır. 

Sanal POS’ların komisyon oranları ise ödeme çözümü sunan şirketler veya bankalara göre değişiklikler gösterebilir. Komisyon dışında da bankalar gibi bazı sağlayıcılar, abonelik ücreti gibi sabit bir ücret talep eder. Bu ücret, komisyondan bağımsızdır ve yıllık olarak ödenir.

Sanal POS komisyon oranları birçok parametreye göre değişiklik gösterir. Genellikle taksit sayısı arttıkça POS komisyonları da artar. POS sağlayıcıları, taksit sayısı dışında ciroya göre farklı komisyon oranları sunabilir. Genellikle belirli ciro aralıklarında, belirli komisyon oranları bulunur. Ancak bilinmesi gereken husus, cironun sadece e-ticaret tarafıdır.

Paynet Sanal POS, diğer tüm sanal POS’lar gibi ücretli olarak yararlanılan bir ödeme çözümüdür. Paynet Sanal POS sayfası üzerinden başvuru yapabilir ve ayrıcalıklı komisyon oranları ile e-ticaret ödemelerinizi alabilirsiniz.

8 dakika